Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)
Składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
125 g cukru
250 g masła (lub margaryny), zimnego
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek zimnej wody
Masa makowa:
500 g suchego maku (może być zmielony)
150 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie ok. 37- 40g)
750 ml mleka (+ ok. 500 ml mleka do sparzenia maku)
200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Budynie w proszku wymieszać z 150 g cukru i 150 ml mleka. 600 ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepły.
Wiśnie odsączyć na sitku.
⅔ ciasta kruchego wyłożyć na dnie przygotowanej formy. (Można rozwałkować ciasto i przenieść do formy lub wykleić w formie). Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
Budyń wymieszać trzepaczką z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale jest to stanowczo za mało. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Rozkroić chłodne, a najlepiej na następny dzień.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Tina. Sonderheft".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jurek Ogórek·
8 lat temu
zrobie, ale podpieke spód najpierw
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jarha·
12 lat temu
Witam. Bardzo zainteresował mnie Twój przepis, mam jednak pytanie - Jaką śmietanę masz na myśli? Gęstą np. 18% z kubeczka czy słodką 30%, a może to obojętne?
I jeszcze jedno. Ja bym dodała dodatkowo trochę zapachu migdałowego i bakalii. Serdecznie pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Obojętne. Piekłam z kwaśną 18% i słodką śmietanką 30% i wyszło dobrze. Możesz dodać zapach i bakalię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
12 lat temu
Czy jak mam gotową masę to mam dodać jaja mleko i budyń?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
12 lat temu
Właśnie spróbowałam to, co upiekłam, nie powiem - dobry makowiec, ale sama mam do siebie żal, bo z lenistwa dałam gotową masę makową. Nie popełniajcie tego błędu, co ja, te masy są coraz gorsze i na pewno następnym razem, bez względu na to, jaki przepis wykorzystam, sama zrobię masę z maku. Kilka razy w roku piekę zawijane i od lat używałam masę z puszki, dlatego widzę, jak stopniowo z roku na rok stają się coraz bardziej badziewiaste :sad:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Elżbieto[/b] zależy od mocy blendera. Musisz spróbować. Ja mieliłam mak kilkakrotnie w thermomixie, ale na sucho.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
elżbieta·
12 lat temu
Witam. Czy można sparzony mak utrzeć w blenderze ? Kiedyś kombinowałam i rozcierałam mak w maszynce do kawy....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
Makowiec piekłam 1godz 5 min. Wyszedł pyszny, chociaż ciasto na dole mogło by piec się jeszcze trochę ale i tak jest dobry . Super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
O, ja mam włąśnie mak z puszki, muszę go jakos wykorzystać, więc zdecyduję sie na ten przepis...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Robert·
13 lat temu
wygląda dobrze... pewnie i smakuje wyśmienicie. Ja zamiast wiśni dodaję pokrojoną suszoną śliwkę do masy makowej nieco rodzynek i orzechów woskich pokrojonych, ale te wiśnie na pewno wypróbuję ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
elizabet·
13 lat temu
z puszki mak do takiego pysznego ciasta, przecież tam jest sama chemia, chyba czytacie składniki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
13 lat temu
czy któraś z Was używała maku z puszki takiego gotowego??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ina·
13 lat temu
Dziekuje , dziekuje , dziekuje za najlepszy makowiec na swiecie! Jest cudowny, delikatny , i przepyszny;) Gorąco polecam ;) i dzikęuje za przepis;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roma·
13 lat temu
Makowiec właśnie się piecze, o rezultatach napiszę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
judik·
13 lat temu
Wygląda pysznie! a dodatek wiśni-mniam, super!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
13 lat temu
Po prostu przepiękny!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lila·
13 lat temu
Bardzo podoba mi sie ten makowiec i chcialabym go zrobic wkrotce w zwiazku z tym mam pytanie: mam w domu duza puszke gotowej masy makowej, czy moge uzyc jej do tego przepisu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
13 lat temu
Ten makowiec bardzo mi się podoba! Jakie ma urocze paseczki.Śliczny i na pewno pyszny jest.
Pozdrowienia:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DarkANGELika·
13 lat temu
Wygląda bardzo smacznie i elegancko;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
basia·
13 lat temu
kuszaco wyglada ;) napewno wyprobuje , nie rozumiem tylko w jakiej postaci dodac jajka do maku ? same zoltka ? z bialkiem ? czy bialka ubite na sztywno dodac do smietany ? bede wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Należy dodać całe jajka i wszystko delikatnie wymieszać np. trzepaczką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kachna·
13 lat temu
jejq same pyszności :) wisienki, budyń i taka ilość maku... mmm Pycha!