Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)
Składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
125 g cukru
250 g masła (lub margaryny), zimnego
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek zimnej wody
Masa makowa:
500 g suchego maku (może być zmielony)
150 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie ok. 37- 40g)
750 ml mleka (+ ok. 500 ml mleka do sparzenia maku)
200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Budynie w proszku wymieszać z 150 g cukru i 150 ml mleka. 600 ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepły.
Wiśnie odsączyć na sitku.
⅔ ciasta kruchego wyłożyć na dnie przygotowanej formy. (Można rozwałkować ciasto i przenieść do formy lub wykleić w formie). Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
Budyń wymieszać trzepaczką z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale jest to stanowczo za mało. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Rozkroić chłodne, a najlepiej na następny dzień.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Tina. Sonderheft".