Makowiec z wiśniami na kruchym cieście

23 Komentarzy
Makowiec z wiśniami na kruchym cieście

Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 250 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek zimnej wody

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (może być zmielony)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie ok. 37- 40g)
  • 750 ml mleka (+ ok. 500 ml mleka do sparzenia maku)
  • 200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • 1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  4. Budynie w proszku wymieszać z 150 g cukru i 150 ml mleka. 600 ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepły.
  5. Wiśnie odsączyć na sitku.
  6. ⅔ ciasta kruchego wyłożyć na dnie przygotowanej formy. (Można rozwałkować ciasto i przenieść do formy lub wykleić w formie). Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
  7. Budyń wymieszać trzepaczką z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
  8. Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
  9. Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale jest to stanowczo za mało. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
  10. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Rozkroić chłodne, a najlepiej na następny dzień.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Tina. Sonderheft".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec z wiśniami na kruchym cieście Makowiec z wiśniami na kruchym cieście
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jurek Ogórek · 7 lat temu
    zrobie, ale podpieke spód najpierw
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarha · 10 lat temu
    Witam. Bardzo zainteresował mnie Twój przepis, mam jednak pytanie - Jaką śmietanę masz na myśli? Gęstą np. 18% z kubeczka czy słodką 30%, a może to obojętne?
    I jeszcze jedno. Ja bym dodała dodatkowo trochę zapachu migdałowego i bakalii. Serdecznie pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Obojętne. Piekłam z kwaśną 18% i słodką śmietanką 30% i wyszło dobrze. Możesz dodać zapach i bakalię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    Czy jak mam gotową masę to mam dodać jaja mleko i budyń?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 10 lat temu
    Właśnie spróbowałam to, co upiekłam, nie powiem - dobry makowiec, ale sama mam do siebie żal, bo z lenistwa dałam gotową masę makową. Nie popełniajcie tego błędu, co ja, te masy są coraz gorsze i na pewno następnym razem, bez względu na to, jaki przepis wykorzystam, sama zrobię masę z maku. Kilka razy w roku piekę zawijane i od lat używałam masę z puszki, dlatego widzę, jak stopniowo z roku na rok stają się coraz bardziej badziewiaste :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Elżbieto[/b] zależy od mocy blendera. Musisz spróbować. Ja mieliłam mak kilkakrotnie w thermomixie, ale na sucho.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elżbieta · 11 lat temu
    Witam. Czy można sparzony mak utrzeć w blenderze ? Kiedyś kombinowałam i rozcierałam mak w maszynce do kawy....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Makowiec piekłam 1godz 5 min. Wyszedł pyszny, chociaż ciasto na dole mogło by piec się jeszcze trochę ale i tak jest dobry . Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    O, ja mam włąśnie mak z puszki, muszę go jakos wykorzystać, więc zdecyduję sie na ten przepis...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 11 lat temu
    wygląda dobrze... pewnie i smakuje wyśmienicie. Ja zamiast wiśni dodaję pokrojoną suszoną śliwkę do masy makowej nieco rodzynek i orzechów woskich pokrojonych, ale te wiśnie na pewno wypróbuję ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elizabet · 11 lat temu
    z puszki mak do takiego pysznego ciasta, przecież tam jest sama chemia, chyba czytacie składniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    czy któraś z Was używała maku z puszki takiego gotowego??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ina · 11 lat temu
    Dziekuje , dziekuje , dziekuje za najlepszy makowiec na swiecie! Jest cudowny, delikatny , i przepyszny;) Gorąco polecam ;) i dzikęuje za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roma · 12 lat temu
    Makowiec właśnie się piecze, o rezultatach napiszę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    judik · 12 lat temu
    Wygląda pysznie! a dodatek wiśni-mniam, super!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 12 lat temu
    Po prostu przepiękny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 12 lat temu
    Bardzo podoba mi sie ten makowiec i chcialabym go zrobic wkrotce w zwiazku z tym mam pytanie: mam w domu duza puszke gotowej masy makowej, czy moge uzyc jej do tego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Ten makowiec bardzo mi się podoba! Jakie ma urocze paseczki.Śliczny i na pewno pyszny jest.
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Wygląda bardzo smacznie i elegancko;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 12 lat temu
    kuszaco wyglada ;) napewno wyprobuje , nie rozumiem tylko w jakiej postaci dodac jajka do maku ? same zoltka ? z bialkiem ? czy bialka ubite na sztywno dodac do smietany ? bede wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 12 lat temu
    jejq same pyszności :) wisienki, budyń i taka ilość maku... mmm Pycha!