Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.
Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.
To co dodajemy od dawna do ciast to nie jest cukier waniliowy tylko cukier wanilinowy wytwarzany chemicznie. Prawdziwy cukier waniliowy byłby potwornie drogi.
Część. Zrobiłam paschę i jestem trochę zawiedziona bo wyszła bardzo masłowa. Wyobrażałam sobie że będzie to masą twarogowa delikatnie kwaskowa z wyczuwalnym smakiem sera. W konsystencji jest jak masą do tortu. Czy gdybym zrobiła ja na serze poltustym zamiast tłustym byłoby lepiej ?
to ja jeszcze tylko zapytam, czy jak zrobię tą paschę w piątek, to do poniedziałku będzie jeszcze "zjadliwa"? Oczywiście przy założeniu, że będzie przechowywana w komfortowych dla niej warunkach ;)
[b]Penny[/b] wygląda mi na to, że ser był mocno wodnisty. W takim przypadku pomaga w trakcie przygotowania przełożenie masy serowej do naczynia (lub miski, sitka, durszlaka) z dziurką (dziurkami) od dołu, aby nadmiar płynu mógł spłynąć przez te dziurki.
Zrobiłam w tym roku tą paschę, ale coś wyszło nie tak, pascha jest przepyszna i strasznie słodka ;D ale okropnie się klei i jest dość leista, co mogło pójść nie tak, czy przez to, że kupiłam twaróg mielony z firmy Garwolin?