Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.
Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
A czy nada się ser bez laktozy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Igor ·
3 lat temu
Zrobiłem z tego przepisu z twarogu bez laktozy. Wyszło bardzo dobrze
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
U mnie zrobilo sie odwrotnie, jajka ze smietanka po ubijaniu na parze zrobily sie rzadkie. Ale suma sumarum pasca i tak wyszla :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wawi :)·
4 lat temu
Właśnie wstawiłem do lodówki. Zobaczymy jutro rano co mi wyszło!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
4 lat temu
Świetny przepis, Pascha wyszła pyszna. Goście i domownicy zajadali się, a ja byłam oczywiście dumna, że mogłam ich poczęstować takimi pysznościami
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KD·
4 lat temu
p.Makłowicz robi z wiaderka i nadaje sie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
brutus·
4 lat temu
Nie nadaje się przepis Makłowicza to porażka , robiłem i wiem co piszę. Całe jajka i bez masła to nie pascha tylko jakiś deser serowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Czy takie twarogi do sernika w wiaderku nadadzą się?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Raczej nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
8 miesięcy temu
Oczywiście że się nadają, trzy razy robiłem i wyszło doskonale. Pamiętajmy jednak, by ser z wiaderka był półtłusty lub tłusty, czyli powyżej 190 kcal/100g
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irenka·
4 lat temu
To co dodajemy od dawna do ciast to nie jest cukier waniliowy tylko cukier wanilinowy wytwarzany chemicznie. Prawdziwy cukier waniliowy byłby potwornie drogi.
Prawdziwy waniliowy kosztuje niecałe 4 zł, więc myślę, że od święta można tyle wydać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Pascha zrobiona wg przepisu (twaróg półtłusty, śmietanka 36%), wyszła absolutnie przepyszna! Fantastyczny przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
5 lat temu
Część. Zrobiłam paschę i jestem trochę zawiedziona bo wyszła bardzo masłowa. Wyobrażałam sobie że będzie to masą twarogowa delikatnie kwaskowa z wyczuwalnym smakiem sera. W konsystencji jest jak masą do tortu. Czy gdybym zrobiła ja na serze poltustym zamiast tłustym byłoby lepiej ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Czy można robić paschę z zamrożonego twarogu (świeży twaróg zamrozilabym
i odmrozila po ok. 2 tyg)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie polecam mrozić twarogu. Może zrobić sie wodnisty, kaszkowaty :?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Jesli twarog sie zamknie prozniowo trzyma sie ladnie w zamrazarce. :
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Aga[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
10 lat temu
to ja jeszcze tylko zapytam, czy jak zrobię tą paschę w piątek, to do poniedziałku będzie jeszcze "zjadliwa"? Oczywiście przy założeniu, że będzie przechowywana w komfortowych dla niej warunkach ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Irmino[/b] lepiej nie. Pascha może wyjść za rzadka.
[b]Beciu[/b] myślę, że Schichtkäse będzie dobry. Odlej tylko cały płyn po otwarciu opakowania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata G·
10 lat temu
Joanno czy ja moge do tego Schichtkäse uzyc czy jakiego innego sera?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irmina·
10 lat temu
Pięknie wygląda. Mam pytanie czy można użyć takiego twarogu do serników juz zmielonego np prezydent?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Paschę zrobiłam na ostatnią wielkanoc i wyszła cudnie. Słodziutkie ciasto podbiło serce mojego teścia, który uwielbia mega słodkie łakocie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Penny[/b] wygląda mi na to, że ser był mocno wodnisty. W takim przypadku pomaga w trakcie przygotowania przełożenie masy serowej do naczynia (lub miski, sitka, durszlaka) z dziurką (dziurkami) od dołu, aby nadmiar płynu mógł spłynąć przez te dziurki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Penny·
12 lat temu
Zrobiłam w tym roku tą paschę, ale coś wyszło nie tak, pascha jest przepyszna i strasznie słodka ;D ale okropnie się klei i jest dość leista, co mogło pójść nie tak, czy przez to, że kupiłam twaróg mielony z firmy Garwolin?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Sentio[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sentia·
12 lat temu
A czy taki normalny twaróg, naturalny, nie kupny może być?