Pascha wielkanocna (na zimno)

40 Komentarzy

pascha wielkanocna na zimno

Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    A czy nada się ser bez laktozy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Igor · 2 lat temu
      Zrobiłem z tego przepisu z twarogu bez laktozy. Wyszło bardzo dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    U mnie zrobilo sie odwrotnie, jajka ze smietanka po ubijaniu na parze zrobily sie rzadkie. Ale suma sumarum pasca i tak wyszla :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wawi :) · 3 lat temu
    Właśnie wstawiłem do lodówki. Zobaczymy jutro rano co mi wyszło!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Świetny przepis, Pascha wyszła pyszna. Goście i domownicy zajadali się, a ja byłam oczywiście dumna, że mogłam ich poczęstować takimi pysznościami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KD · 3 lat temu
    p.Makłowicz robi z wiaderka i nadaje sie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      brutus · 3 lat temu
      Nie nadaje się przepis Makłowicza to porażka , robiłem i wiem co piszę. Całe jajka i bez masła to nie pascha tylko jakiś deser serowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy takie twarogi do sernika w wiaderku nadadzą się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irenka · 3 lat temu
    To co dodajemy od dawna do ciast to nie jest cukier waniliowy tylko cukier wanilinowy wytwarzany chemicznie. Prawdziwy cukier waniliowy byłby potwornie drogi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pascha zrobiona wg przepisu (twaróg półtłusty, śmietanka 36%), wyszła absolutnie przepyszna! Fantastyczny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 4 lat temu
    Część. Zrobiłam paschę i jestem trochę zawiedziona bo wyszła bardzo masłowa. Wyobrażałam sobie że będzie to masą twarogowa delikatnie kwaskowa z wyczuwalnym smakiem sera. W konsystencji jest jak masą do tortu. Czy gdybym zrobiła ja na serze poltustym zamiast tłustym byłoby lepiej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Czy można robić paschę z zamrożonego twarogu (świeży twaróg zamrozilabym
    i odmrozila po ok. 2 tyg)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie polecam mrozić twarogu. Może zrobić sie wodnisty, kaszkowaty :?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 2 lat temu
        Jesli twarog sie zamknie prozniowo trzyma sie ladnie w zamrazarce. :
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Aga[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    to ja jeszcze tylko zapytam, czy jak zrobię tą paschę w piątek, to do poniedziałku będzie jeszcze "zjadliwa"? Oczywiście przy założeniu, że będzie przechowywana w komfortowych dla niej warunkach ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Irmino[/b] lepiej nie. Pascha może wyjść za rzadka.
    [b]Beciu[/b] myślę, że Schichtkäse będzie dobry. Odlej tylko cały płyn po otwarciu opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 9 lat temu
    Joanno czy ja moge do tego Schichtkäse uzyc czy jakiego innego sera?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irmina · 9 lat temu
    Pięknie wygląda. Mam pytanie czy można użyć takiego twarogu do serników juz zmielonego np prezydent?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Paschę zrobiłam na ostatnią wielkanoc i wyszła cudnie. Słodziutkie ciasto podbiło serce mojego teścia, który uwielbia mega słodkie łakocie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Penny[/b] wygląda mi na to, że ser był mocno wodnisty. W takim przypadku pomaga w trakcie przygotowania przełożenie masy serowej do naczynia (lub miski, sitka, durszlaka) z dziurką (dziurkami) od dołu, aby nadmiar płynu mógł spłynąć przez te dziurki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Penny · 11 lat temu
    Zrobiłam w tym roku tą paschę, ale coś wyszło nie tak, pascha jest przepyszna i strasznie słodka ;D ale okropnie się klei i jest dość leista, co mogło pójść nie tak, czy przez to, że kupiłam twaróg mielony z firmy Garwolin?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sentio[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sentia · 11 lat temu
    A czy taki normalny twaróg, naturalny, nie kupny może być?