Pascha wielkanocna (na zimno)

41 Komentarzy

pascha wielkanocna na zimno

Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Pascha była przepyszna!:!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Toffiku[/b] raczej powinnien być twaróg. Jeśli koniecznie chcesz spróbować zrobić ją z innego sera to wziełabym albo ricottę albo ser kremowy typu Philadelphia. Możesz również zrobić paschę bez użycia sera z tego przepisu: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bez-pieczenia/419-przepis-na-pascha-wielkanocna-na-goraco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toffik · 13 lat temu
    Mam pytanie:Jezeli nie ma sie dostepu do klasycznego twarogu to jaki inny ser mozna urzyc? Czy ricotta lub mascarpone sie nadadza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Wiolu[/b] płynna :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 13 lat temu
    Czy śmietanka ma być ubita , czy płynna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zufik · 13 lat temu
    Jak zrobic swoja domowa kandyzowana skórkę cytrusową??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mama · 13 lat temu
    Czy ma ktoś przepis na ten smakołyk robiony w thermomixie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karina · 5 lat temu
      Przepis jest na Cookidoo ja robiłam w tym roku ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Madlen[/b] nie wiem czy jogurt się nie zwarzy przy ubijaniu na parze. Raczej dałabym słodką śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madlen · 13 lat temu
    Czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    Również nigdy nie robiłam, ale w tym roku zamierzam;) ta wygląda pysznie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Cudownie wygląda!:)
    Nigdy nie robiłam jeszcze.
    Pozdrowienia:)