Pascha wielkanocna (na gorąco)

13 Komentarzy

Pascha wielkanocna na gorąco

Po przygotowaniu paschy wielkanocnej z twarogu, która znikła w ekspresowym tempie, postanowiłam przygotować paschę drugim sposobem. Tym razem skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej.

Sposób ten polega na zrobieniu paschy bez użycia gotowego twarogu, a z samodzielnie przygotowanego sera zrobionego z mleka i śmietany. Taki sposób przygotowania paschy wcale nie jest trudny i pracochłonny, ale wymaga długiego czasu oczekiwania. Powstały bowiem ser musi dobrze ociec na sitku. Dalszy etap przygotowania jest już bardzo prosty. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy ser i bakalie według uznania.
W porównaniu do poprzedniego przepisu na paschę, cała rodzina stwierdziła jednogłośnie, że jednak ta na twarogu jest smaczniejsza i bardziej kremowa.

Składniki:

  • 2 litry mleka (dałam tłuste)
  • laska wanilii
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru)
  • 6 jajek
  • 250g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru (ok. 120g)
  • bakalie (u mnie orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, łącznie 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół (można wyciągnąć nasiona delikatnie nożem). Wanilię (przeciętą laskę i nasiona) dodać do mleka. Mleko zagotować.
  2. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać powoli do wrzącego mleka.
  3. Gotować powoli, mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. (Trwa to ok. 5minut. Uważać, aby mleko nie przywarło do spodu garnka).
  4. Usunąć laskę wanilii i ostudzić.
  5. Cedzak (lub sitko) wyłożyć podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedzić ser. Pozostawić na parę godzin, a kolejno dobrze odcisnąć. (Ja wolę bardziej wilgotny ser i nie dociskam go za bardzo. Raczej nie polecam zgniatać go za mocno. Za suchy ser sprawi, że pascha będzie również sucha).
  6. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać porcjami ostudzony ser i utrzeć na jednolitą masę. (Można to zrobić w makutrze lub mikserem).
  7. Bakalie posiekać nie za drobno. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
  8. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  9. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Pascha wielkanocna na gorąco

Pascha wielkanocna na gorąco

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagienka · 1 lat temu
    Wychodzi za każdym razem nie tylko na święta robię ale w ciągu roku też  jak najdzie mnie ochotaPyszne i polecam tym którzy jeszcze nie jedli 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Bardzo smaczna, robię tak od bardzo wielu lat, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] roztopioną białą czekoladą z dodatkiem oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Czym polalas pasche?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Emilio[/b] nie ważyłam, a niestety nie zmierzę formy, w której robiłam, bo już wyjechałam na święta. Może ktoś, kto będzie robił w tym roku zwróci na to uwagę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia Kozłowska · 9 lat temu
    Witam, Joanno mam pytanko ile wyjdzie twarogu z tego przepisu?? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Bardzo chciałabym zrobić właśnie taką paschę na te święta . Nigdy wcześniej nie robiłam paschy , więc zapytam - czy mleko 3,2 % będzie wystarczająco tłuste do zrobienia paschy wielkanocnej z tego przepisu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał Domański · 12 lat temu
    Przepis jest świetny na prawdziwą najlepszą paschę. Ale żeby była bardziej kremowa wystarczy część własnoręcznie zrobionego twarogu przepuścić przez maszynkę, choć moim zdaniem taka kremowa to sernik na zimno, a To prawdziwa pascha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 12 lat temu
    Od wielu lat (10 - 15) robię raz w roku - na Wielkanoc paschę z robionego sera. Jej smak jest inny niż z sera gotowego (kupionego w sklepie). Nie jest to trudne, należy zwrócić uwagę aby ser nie był zbyt mocno odciśnięty. Ja ucieram jeszcze ciepły z masłem. Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 12 lat temu
    wspaniale wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lucyna · 12 lat temu
    a mi właśnie bardziej odpowiada taka z samodzielnie zrobionego twarogu i właśnie taką od kilku lat robię na święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Świetna!:)