Pascha wielkanocna (na gorąco)
Po przygotowaniu paschy wielkanocnej z twarogu, która znikła w ekspresowym tempie, postanowiłam przygotować paschę drugim sposobem. Tym razem skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej.
Sposób ten polega na zrobieniu paschy bez użycia gotowego twarogu, a z samodzielnie przygotowanego sera zrobionego z mleka i śmietany. Taki sposób przygotowania paschy wcale nie jest trudny i pracochłonny, ale wymaga długiego czasu oczekiwania. Powstały bowiem ser musi dobrze ociec na sitku. Dalszy etap przygotowania jest już bardzo prosty. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy ser i bakalie według uznania.
W porównaniu do poprzedniego przepisu na paschę, cała rodzina stwierdziła jednogłośnie, że jednak ta na twarogu jest smaczniejsza i bardziej kremowa.
Składniki:
- 2 litry mleka (dałam tłuste)
- laska wanilii
- 0,5 litra kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru)
- 6 jajek
- 250g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru pudru (ok. 120g)
- bakalie (u mnie orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, łącznie 150g)
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół (można wyciągnąć nasiona delikatnie nożem). Wanilię (przeciętą laskę i nasiona) dodać do mleka. Mleko zagotować.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać powoli do wrzącego mleka.
- Gotować powoli, mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. (Trwa to ok. 5minut. Uważać, aby mleko nie przywarło do spodu garnka).
- Usunąć laskę wanilii i ostudzić.
- Cedzak (lub sitko) wyłożyć podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedzić ser. Pozostawić na parę godzin, a kolejno dobrze odcisnąć. (Ja wolę bardziej wilgotny ser i nie dociskam go za bardzo. Raczej nie polecam zgniatać go za mocno. Za suchy ser sprawi, że pascha będzie również sucha).
- Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać porcjami ostudzony ser i utrzeć na jednolitą masę. (Można to zrobić w makutrze lub mikserem).
- Bakalie posiekać nie za drobno. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
Smacznego.