Drożdżowa babka wielkanocna, mocno wilgotna od dużej ilości ponczu, przełożona lekkim kremem z serka mascarpone i białej czekolady z dodatkiem malin. Ozdobiona jest białą i gorzką czekoladą. Pyszna, dostojna i elegancka.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
80 g cukru
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
4 jajka (rozmiar M)
150 g masła (lub margaryny)
szczypta soli
starta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Poncz:
ok. 350 ml wody
200 g cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
rum, wódka, spirytus według uznania (dałam 30 ml)
Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
100 g białej czekolady
ok. 100 g świeżych malin (opcjonalnie)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
2 łyżeczki oleju np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie zmienić w mikserze ubijaki na mieszadła hakowe do wyrabiania ciasta. (Można użyć również robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Dodać wyrośnięty zaczyn, startą skórkę z pomarańczy (jeśli dodajemy) i resztę mąki. Początkowo miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć obroty i miksować do uzyskania elastycznego ciasta. (Ciasto ma rzadką konsystencję. Nie dosypywać mąki).
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie zagnieść całość ręką. (Ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Będzie rzadkie).
Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy. Ja użyłam formy z kominkiem o średnicy 24cm). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni prawie całą formę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Jeśli ciasto przyrumieni się za szybko podczas pieczenia, przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu ciasto pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z piekarnika. Gdy będzie letnie, wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować poncz: Wodę zagotować z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodać sok z cytryny i alkohol do smaku.
Chłodną babkę przekroić dwukrotnie, aby powstały 3 blaty.
Przygotować krem z serka mascarpone: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, wlewać chłodną, ale płynną czekoladę. (Dodając czekoladę, miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
Wszystkie blaty babki nasączyć ponczem. (Górny blat nasączyć od spodu, ponieważ jest go tak łatwiej nasączyć, niż od przypieczonej strony. Ponczu jest bardzo dużo. Nie ma obaw. Wszystko się wchłonie).
Na dolnym blacie rozłożyć trochę więcej niż połowę kremu. Na środkowym blacie rozłożyć resztę kremu. W krem wcisnąć przekrojone na pół maliny.
Na paterze lub talerzu złożyć całą babkę.
Przygotować polewę. Białą czekoladę posiekać i roztopić z 1 łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Babkę polać czekoladą. Poczekać, aż czekolada zastygnie. Czekoladę gorzką posiekać i razem z 1 łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na ciasto. Według uznania można ozdobić cukrowymi jajeczkami.
Babkę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Babka na bogato ^^ Na zdjęciach robi niesamowite wrażenie, jest ogromna i przypuszczam, że też mocno aromatyczna i słodziutka. W sam raz na Wielkanoc :]