Mazurek kajmakowy – najprostszy

115 Komentarzy
Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

https://www.youtube.com/watch?v=sbpJ7GlaXR0

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ciekawe czy jak dałam dżem po upieczeniu będzie zjadliwy....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Na pewno. Tutaj chodzi najbardziej o to, że trudno jest rozsmarować masę krówkową na miękkim dżemie. Jak się go zapiecze to idzie to sprawnie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    A tu drugi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Mam i ja (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Powinno byc dodane ze smaruje ciasto dzemem przed pieczeniem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak jest podane w przepisie. W punkcie 5 należy dżem rozsmarować na cieście, a w pukcie 6 dopiero piec. Dodatkowo widać to na filmiku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Dzień dobry :)
    Czy można użyć mąki orkiszowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 5 lat temu
    Świetny :) upiekłam na święta i rodzinka była bardzo zadowolona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotrek · 5 lat temu
    Witam, ogólnie bardzo dobry przepis, ale na 2 raz polecam napisać że masę krówkową/mleko to należy przed rozłożeniem, wymieszać w misce, bo inaczej się nie rozsmaruje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 5 lat temu
    Witam. Moj piec ma tylko grzalke gorna i termoobieg... Prosze o wskazowki w temacie temperatury i czasupieczenia przy termoobiegu. Z gory dziekuje za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Obniż temperaturę o ok. 20 stopni czyli do ok. 160 i piecz tyle co podaje przepis, aż brzegi się zarumienią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 lat temu
    Czy jak upiekę dziś spód posmatowany dżemem do to poniedziałku przetrwa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Ficek · 5 lat temu
    Czy gotować masę krówkową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie, masa krówkowa jest gotowa do użytku. Gotujemy tylko mleko skondensowane słodzone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Dzien dobry,w jaki sposob Pani robi napis??widzialam w przepisie,ze uzyla Pani czekolady i co dalej??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Roztapiam ją w kąpieli wodnej, przekładam do woreczka do mrożenia, odcinać koniec robiąc małą dziurkę i piszę jak na filmiku ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wiktoria · 5 lat temu
        Slicznie dziekuje za odpowiedz.Wesolych Swiat Wielkanocnych:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasian · 7 lat temu
    Mazurek przepyszny , robiłam pierwszy raz i wyszedł obłędny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie tego jak długo mazurek utrzyma swoją świeżość. Czy jeśli zrobię go w piątek (25.03) to czy będzie on wciąż dobry w poniedziałek (28.03) czy wtorek (29.03)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 8 lat temu
    Użyłam powideł śliwkowych. Powidła były gęste, więc tylko rozsmarowałam je, a potem masę i wyszło. Bardzo smaczny mazurek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 8 lat temu
    Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy będzie ok?pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Gosiu, polecam np. z owoców leśnych. Dobrze, żeby był kwaskowaty. Każdy czerwony też będzie się ładnie odznaczał od masy krówkowej i ciasta. Morelowy też może ewentualnie być, ale nie będzie tak widoczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Świetny wyszedł! Naprawdę przepyszny :D Wspomnę jeszcze że mam 15 lat i moje pieczenie zaczelo sie od jakiegoś roku i czesto korzystam z Pani przepisów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 10 lat temu
    Witam,
    dziękuje za przepis, bardzo dobry :)
    Wesołych Świąt,
    Angelika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Yrcia · 11 lat temu
    Czy temperatura kajmaku jest istotna? Tzn. czy lepiej rozsmarowuje się ostygły, czy jeszcze ciepły? Nie mam masy krówkowej, gotuję puszkę z mlekiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Moja rodzina składa się w większości z pierwiastka męskiego, poźre wszystko, ale zależy mi na jednej sztuce wypieku reprezantycyjnego. Jeszcze raz DZIĘKI za przepis.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jak już gotujesz mleko do użyj zaraz po ostygnięciu, będzie się lepiej rozsmarowywać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    [img]http://s6.tinypic.com/r1ygdh_th.jpg[/img]
    Tak ładny jak Twój mi nie wyszedł, ale przepyszny! Uwieeeelbiam Twoje przepisy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    przepis jest na blaszkę o jakiej wielkości ?