Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.
ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnes·
4 lat temu
Robiło się przyjemnie i łatwo, oby smak też był przyjemny ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
4 lat temu
Super przepis👍👍👍👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Czy gotową masę krówkową też trzeba gotować 3 godziny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie, gotowa już jest ugotowana ;) Wystarczy tylko ją rozmieszać, aby się łatwo rozprowadzało.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
4 lat temu
A może być marmolada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
4 lat temu
Mój pierwszy mazurek w życiu 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Od razu idealny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Wyszły mi dwa małe.Jeszcze nie jedliśmy,czekamy do jutra 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Mój pierwszy w życiu :) Super szybki przepis ! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia (niesingiel·
4 lat temu
Robię go drugi rok - zachwyca pokolenia, jest super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madi·
4 lat temu
Pycha!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Piękne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
4 lat temu
Bardzo polecam, czy można zrobić z kajmakiem czekoladowym?pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Absolutnie nie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Wyszedł pyszny 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
4 lat temu
Pani Joanno, a czy zamiast dżemu można użyć powidła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możliwe, nie jestem pewna, czy tak stwardnieje jak dżem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiaa·
4 lat temu
Ja zazwyczaj kładę domowe powidła i jest super 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Czy po zrobieniu ciasto należy przechowywać w lodówce czy wystarczy w chłodnym miejscu?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Najlepiej przechować w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
4 lat temu
Wyszło piękne i przepyszne (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Jaką mąkę najlepiej użyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można użyć dowolną mąkę pszenną. Ja używam typu 405.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
4 lat temu
Ile wcześniej trzeba zrobić Mazurek. Żeby był dobry podczas świąt
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
1- 2 dni przed.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
Joanno,za pomocą czego robisz wzorek z czekolady?😽
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Roztopiona gorzka czekolada wyciskana z jednorazowego rękawa cukierniczego. Może być również woreczek do mrożenia z odciętym jednym końcem. Tylko zrób malutką dziurkę ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
Dziękuję jak zwykle za odp 😽
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
Pani Joanno,Jakiej czekolady użyła pani do dekoracji?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Najczęściej używam czekolady gorzkiej z Lidla.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
4 lat temu
Jakiej firmy dżemu Pani użyła, bo mój popłynął w czasie pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Ojoj, to niedobrze :( Wydaje mi się, że dałam malinowy z Lidla (tylko, że ja piekę na niemieckich produktach, ale może w PL jest ten sam).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
4 lat temu
Dżemy kupne zawierają pektyny które się rozpuszczają podczas podgrzewania, najlepszym wyborem będzie użycie własnych konfitur. ;)