Mazurek kajmakowy – najprostszy

115 Komentarzy
Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

https://www.youtube.com/watch?v=sbpJ7GlaXR0

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 4 lat temu
    Robiło się przyjemnie i łatwo, oby smak też był przyjemny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Super przepis👍👍👍👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Czy gotową masę krówkową też trzeba gotować 3 godziny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, gotowa już jest ugotowana ;) Wystarczy tylko ją rozmieszać, aby się łatwo rozprowadzało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 4 lat temu
    A może być marmolada?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Mój pierwszy mazurek w życiu 😀
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Od razu idealny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Wyszły mi dwa małe.Jeszcze nie jedliśmy,czekamy do jutra 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Mój pierwszy w życiu :) Super szybki przepis ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia (niesingiel · 4 lat temu
    Robię go drugi rok - zachwyca pokolenia, jest super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madi · 4 lat temu
    Pycha!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Piękne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    Bardzo polecam, czy można zrobić z kajmakiem czekoladowym?pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 4 lat temu
      Absolutnie nie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Wyszedł pyszny 😋
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 4 lat temu
    Pani Joanno, a czy zamiast dżemu można użyć powidła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możliwe, nie jestem pewna, czy tak stwardnieje jak dżem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasiaa · 4 lat temu
      Ja zazwyczaj kładę domowe powidła i jest super 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy po zrobieniu ciasto należy przechowywać w lodówce czy wystarczy w chłodnym miejscu?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Najlepiej przechować w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Wyszło piękne i przepyszne (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Jaką mąkę najlepiej użyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Można użyć dowolną mąkę pszenną. Ja używam typu 405.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Ile wcześniej trzeba zrobić Mazurek. Żeby był dobry podczas świąt
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      1- 2 dni przed.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Joanno,za pomocą czego robisz wzorek z czekolady?😽
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Roztopiona gorzka czekolada wyciskana z jednorazowego rękawa cukierniczego. Może być również woreczek do mrożenia z odciętym jednym końcem. Tylko zrób malutką dziurkę ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Katarzyna · 4 lat temu
        Dziękuję jak zwykle za odp 😽
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Pani Joanno,Jakiej czekolady użyła pani do dekoracji?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Najczęściej używam czekolady gorzkiej z Lidla.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Jakiej firmy dżemu Pani użyła, bo mój popłynął w czasie pieczenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ojoj, to niedobrze :( Wydaje mi się, że dałam malinowy z Lidla (tylko, że ja piekę na niemieckich produktach, ale może w PL jest ten sam).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martyna · 4 lat temu
      Dżemy kupne zawierają pektyny które się rozpuszczają podczas podgrzewania, najlepszym wyborem będzie użycie własnych konfitur. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Wyszły idealnie ;)