
Włoski "piernik" bożonarodzeniowy, o lekko klejącej i ciągnącej konsystencji. Jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny. Bardzo smaczny.
Składniki na tortownicę o śr. 26- 28 cm:
Dzień wcześniej:
- 200 ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
 - 100 ml likieru kawowego lub wódki
 - 200 g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, daktyle, śliwki i rodzynki)
 
Następnego dnia:
- 100 g cukru
 - 175 g płynnego miodu
 - 100 g masła
 - 100 g suszonych fig
 - 250 g mąki pszennej
 - 50 g kakao + do posypania
 - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
 - ½ łyżeczki cynamonu
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - starta skórka z jednej pomarańczy (niewoskowanej i bez konserwantów)
 - 70 g orzechów laskowych
 - 70 g orzechów włoskich
 - 70 g migdałów
 
Sposób przygotowania:
- Kawę wymieszać z likierem ( lub wódką). Dodać 200 g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
 - Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
 - Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
 - Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
 - Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100 ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
 - Dno tortownicy o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
 - Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.
 
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lust auf Genuss"- Schokolade & Kaffee.
| 
 Kuchnia:  | 
 Włoska  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 24  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | wysoki | 
 
 