Jest to oszczędna wersja sernika. Część twarogu zastąpiona jest bowiem gotowanymi ziemniakami. Dzięki ziemniakom sernik jest wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość. Masa serowo- ziemniaczana jest bardzo smaczna, a zawarte w niej ziemniaki nie są wyczuwalne.
Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” wydanie z roku 1970.
Składniki: Ciasto półkruche:
200g mąki pszennej
80g margaryny
80g cukru pudru
1 jajko
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego
300g obranych i ugotowanych ziemniaków
5 jajek
250g cukru pudru
100g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30g rodzynek
30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z 2 łyżkami śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier puder i jajko ze śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 3-cią łyżkę śmietany. (Ciasto można zagnieść również robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. W tym celu wsypać do misy miksera mąkę, proszek do pieczenia, margarynę w kawałkach, cukier puder i osobno wymieszane jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto).
2/3 ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie o średnicy 23cm. Może być również trochę większa, jednak nie mniejsza). Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Ser wymieszać z ziemniakami. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprószyć łyżeczką mąki. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać stopniowo ser z ziemniakami. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej razem z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć paski. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końce obciąć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lida·
4 lat temu
Czy Ziemniaki ważymy przed czy po ugotowaniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Po ugotowaniu i obraniu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Ewo[/b] trudno mi na to odpowiedzieć. Piekłam tylko z proszkiem. Może dodaje się go ze względu na ziemniaki, które są cieżkie, aby nadać sernikowi puszystości :-?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
11 lat temu
Dzień dobry
mam pytanie czy do masy serowej konieczny jest proszek do pieczenia, dużo piekę serników ale nigdy nie dawałam proszku do pieczenia
pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Karolino[/b] myślę, że może być ser z wiaderka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina D.·
12 lat temu
a czy do tego sernika może iść ser z wiaderka do serników?
nie wiem czy taki jest inny niż ten twaróg półtłusty o którym pani pisze... :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
12 lat temu
[b]Pysznie wygląda :)[/b]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]mimi[/b] myślę, że tak :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mimi·
13 lat temu
czy można go zrobić bez spodu? bo u mnie wszyscy najbardziej lubią 100% sernika w serniku;)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Ewelino[/b] tak, najlepiej dwukrotnie. Ja tak właśnie zrobiłam. Przyjemnego pieczenia :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
13 lat temu
Pani Asiu jesli kupie zwykły twaróg połtlusty to mam go przemielic na maszynce??