Jest to oszczędna wersja sernika. Część twarogu zastąpiona jest bowiem gotowanymi ziemniakami. Dzięki ziemniakom sernik jest wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość. Masa serowo- ziemniaczana jest bardzo smaczna, a zawarte w niej ziemniaki nie są wyczuwalne.
Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” wydanie z roku 1970.
Składniki: Ciasto półkruche:
200g mąki pszennej
80g margaryny
80g cukru pudru
1 jajko
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego
300g obranych i ugotowanych ziemniaków
5 jajek
250g cukru pudru
100g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30g rodzynek
30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z 2 łyżkami śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier puder i jajko ze śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 3-cią łyżkę śmietany. (Ciasto można zagnieść również robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. W tym celu wsypać do misy miksera mąkę, proszek do pieczenia, margarynę w kawałkach, cukier puder i osobno wymieszane jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto).
2/3 ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie o średnicy 23cm. Może być również trochę większa, jednak nie mniejsza). Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Ser wymieszać z ziemniakami. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprószyć łyżeczką mąki. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać stopniowo ser z ziemniakami. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej razem z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć paski. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końce obciąć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
[b]Ewo[/b] trudno mi na to odpowiedzieć. Piekłam tylko z proszkiem. Może dodaje się go ze względu na ziemniaki, które są cieżkie, aby nadać sernikowi puszystości :-?
Dzień dobry
mam pytanie czy do masy serowej konieczny jest proszek do pieczenia, dużo piekę serników ale nigdy nie dawałam proszku do pieczenia
pozdrawiam