Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto na maślance. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.
Formę prostokątną (u mnie o wymiarach dna: 26x 38cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C). Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Gugelhupf", Dr. Oetkera. Zmniejszyłam ilość cukru z 450g do 400g.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota Łukasiewicz·
19 dni temu
Zrobione według przepisu. Idealne. Szukałam dobrego i taniego ciasta dla syna do szkoły. Bardzo smakowało i zabrakło. Mięciutkie i wilgotne takie lubię ciasta. Zapisuję do kolejnego wykonania. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Judyta·
1 lat temu
Jak dla mnie okej, chociaż czytając komentarze spodziewałam się bardziej spektakularnego smaku. W konsystencji przypomina mi trochę ciasto drożdżowe. Zmniejszyłam ilość cukru do 300g, a i tak wyszło mocno słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rabarbarek82·
3 lat temu
Znam to ciasto z niemieckiej strony internetowej jako Buttermilch Kuchen. Jednak ten przepis przypadl nam bardziej do gustu. Dziękujemy i pozdrawiamy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
10 lat temu
Witam serdecznie, czy można dodać mniej cukru do ciasta, np 25 dag? wyjdzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Igor·
8 lat temu
Ja zrobiłem z 35 dag i wyszło dla mnie ok, a nawet ciut za słodkie, więc jak nie lubisz bardzo słodkiego to myślę, że można spróbować np. z 30 dag na początek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janisia·
11 lat temu
ciasto pyszniuteńkie!!!!!!!!! Dziękuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Mam pytanie czy śmietana do polania ma być ubita czy bezpośrednio z opakowania?
Dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Bezpośrednio z opakowania ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
12 lat temu
Ciasto wielbione przez moją rodzinkę baaardzo - właśnie się piecze na imprezę sylwestrową, bo i wśród przyjaciół znajduje wieeelkich amatorów ;)
Do tej pory (a piekę już któryś raz) zawsze wychodziło - raz tylko przelałam śmietanę - dałam za dużo... ;)
No i zawsze piekę dłużej, około godziny - na oko, ale po 35 minutach zawsze sprawdzam :)
Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku!!! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aneta·
12 lat temu
Piekłam o wiele dłużej niż 35 min pewnie około godziny bo cały czas było surowe w środku. w tym momencie chłodzę ponieważ teraz ciasto jest takie gumowate ale wyczytałam w komentarzach ze dobre jest jak ostygnie wiec czekam spokojnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
12 lat temu
Bardzo dziękuję za przepis :) ciasto robi się naprawdę szybko i jest bardzo puszyste i smaczne :) jak dla mnie odrobinę za słodkie ale to rzecz gustu :)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
12 lat temu
Cześć!
Jest to drugie ciasto w moim życiu...muszę Ci podziękować bo jest świetne! Jeszcze nie ostygło do końca ale postanowiłem spróbować. Mimo,iż jest lekko ciepłe, smakuje obłędnie. Tym bardziej, że jak wspomniałem jest to mój drugi wypiek. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
Ciasto jest przepyszne..genialne w swojej prostocie :) Idealne, kiedy ma się dość ciężkich ciast z masą :) do kawy czy herbaty akurat :) ładnie wyrasta :) ponieważ mój Ukochany nie lubi kokosu, posypuję płatkami migdałowymi - pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
12 lat temu
CIASTO PYSZNE, SZYBKIE I TANIE ! :-) BUDYŃ DO NIEGO PASUJE .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa R·
12 lat temu
Upiekłam to ciasto z truskawkami. Pychota!!
Jak juz sa owoce to nie potrzebna jest smietanka, bez tego cisto bylo wystarczajaco wilgotne. I mozna dac troszke mniej wiorkow.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
12 lat temu
Bardzo dobre. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maua·
12 lat temu
Moje zrobiłam z orzechami laskowymi :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janisia·
12 lat temu
... aa bo lubię odmianę, a z tamtego ciasta juz 2 torty zrobiłam :) Ale może faktycznie tamto będzie lepsze, bo tym razem tort ma mieć dużą średnicę, a być niziutki, więc to ciasto może być za delikatne... U mnie niestety żadne nie wychodzi wilgotne, bo ostatnio nawala mi piekarnik :( Chyba nie uniknę nasączania, ech... Dziękuję Ci bardzo! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janisia·
12 lat temu
Czy to ciasto nadaje się do przełożenia kremem maślano-budyniowym? Chciałabym zrobić tort podobny do tego z Twojego przepisu na Tort-dinozaur, tyle, że nie wiem czy tamto ciasto można zastąpić tym? Wykombinowałam, ze skoro to ciasto polewam śmietanką, to być może nie wymagało by nasączania, które jest dla mnie zawsze problematyczne (panicznie się boję że nasączę za bardzo i na ogół nasączam za słabo ;)) Bardzo proszę o podpowiedź :) Z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że możesz je też użyć. Tylko dlaczego nie chcesz tamtego ciasta? Tamto jest wilgotne, stabilne i bez obaw możesz je porządnie nasączyć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maua·
12 lat temu
Ciasto jest pyszne! A wykonanie? 5 minut!! Poproszę więcej tak szybkich przepisów.
Zrobiłam z orzechami laskowymi i na mój smak dam mniej cukru i mniej śmietanki następnym razem :)
A czy to ciasto można zrobić z owocami? Ułożonymi na górze?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Warto spróbować. Zaczęłabym od jakiś lekkich owoców np. maliny czy jagody. Zobaczysz jak się utrzymają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ela·
12 lat temu
Ciasto jest naprawdę banalnie proste i przepyszne. Pół blachy posypałam kokosem, a pozostałe orzechami - sama nie wiem która część lepsza.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
13 lat temu
Mam takie pytanie. Czy zamiast smietany mozna polac ciasto maslanka? Robie dla mamy przeprosinowy prezent i musze siw wyrobic w czasie gdy bedzie na zakupach wiec raczej nie zdaze kupic smietany. Czy bylaby ewentualnie dobra Smietana Jogo 18% ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Śmietana ma nadać ciastu wilgotności, ale nie jest ona konieczna. Maślanki nie dawaj.