Szybkie ciasto na maślance

46 Komentarzy
Szybkie ciasto na maślance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto na maślance. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 200 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną (u mnie o wymiarach dna: 26x 38cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę na puszystą masę.
  4. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C). Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, można przykryć ciasto folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Gugelhupf", Dr. Oetkera. Zmniejszyłam ilość cukru z 450g do 400g.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szybkie ciasto na maślance Szybkie ciasto na maślance
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alicja · 12 lat temu
    Niestety jak dla mnie ciasto za bardzo słodkie, cukier nie chciał mi się rozpuścić już podczas ubijania. A teraz mam wrażenie jakby to był miodowiec... Ciasto jest też jakby gumowe. Czy dodanie nieco tłuszczu coś by pomogło??? Chyba zmodyfikuję ten przepis, bowiem jest bardzo szybkie w przygotowaniu i chciałabym je w przyszłości wykorzystywać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    bomba:) a wygląda tak niewinnie i zwyczajnie, a jak powala na kolana... pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Ciasto przepyszne :)Przepis bardzo prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A sam pomysł z polaniem ciasta śmietaną- naprawdę dobry,bo dzięki temu w ogóle nie jest suche :) Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alicja · 12 lat temu
    Ciasto bardzo dobre.
    Piekłam ok.35-40 min do suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika i polałam śmietanką. Wyglądało i pachniało bardzo apetycznie. Kuszona wyglądem i zapachem, rozkroiłam jeszcze ciepłe. Ciasto wydawało mi się niedopieczone, gumowate. ;/ "Rzuciłam" je w kąt rozczarowana.

    Jednak gdy po jakimś czasie (ok.4-5 h) zabrałam się z zamiaem sprzątnięcia "niewypału", dziabnęłam kęsa i... okazało się, że jest DOBRE :D Widocznie musiało odparować i dojść. Na drugi dzień - jeszcze LEPSZE. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    chyba wyszło, polałam śmietaną i zostawiłam do wystygnięcia, ciekawa jestem czy będzie ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    dziękuję:) nie wiem czemu, ale piecze się już 45 min i w środku surowe???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    czy śmietana może być zwykła 12%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    a czy mozna zamiast smietany uzyc np. jogurtu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, jogurt się tutaj nie nadaje. Śmietana ładnie wsiąknie w ciasto, bo jest bardzo płynna. Jeśli zależy Ci na zredukowaniu kalorii, to po prostu zrezygnuj ze śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Myyy · 12 lat temu
    czy ciasto może być wyłożone na papierze do pieczenia i niczym nie smarowane? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    SLUCHAJCIE!!!! ciasto jest rewelacja!!!! wyszło jak z obrazka, nawet lepiej ha! bo dałam barwione wiórki :) jest puszyste, smaczne. Mój mąż jest zachwycony, myślę ze nie raz bede nim częstować moich gości. polecam wszystkim !!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 12 lat temu
    Wyszło wspaniałe, polecam wszyskim osobom potrzebującym szybko zrobić duży kawał smacznego ciasta!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Było cudne. Z pięknym pęknięciem pośrodku. Z obawy, że klapnie zostawiłam w piekarniku na 10 minut, w związku z czym widocznie łachudra naszła wilgocią i oczywiście klapnęła:-/ Na calutkiej linii. Ale nie poddam się, mowy nie ma, tym bardziej, że raczej dobrze sobie radzę w kuchni:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    PYCHA! Zrobiłam połowę blaszki z kokosem, a połowę z płatkami migdałowymi.Nie byłam przekonana co do śmietanki, ale wyszło przepyszne!Pozdrawiam serdecznie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Może to głupie pytanie ale jaka to śmietanka bo nie jest zbyt doświadczonym " cukiernikiem" :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 12 lat temu
    Właśnie upiekłam to kokosowe cudo. Cieplutkie i pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moncia · 12 lat temu
    Ciasto jest pyszne..właśnie zrobiłam..polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Pyszne musi być! Mniam:)