Tort czekoladowy z masą karmelową

126 Komentarzy
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 6 miesięcy temu
    Część:DChciałaby zrobić to ciasto/biszkopt ale na standardowej prostokątnej formie i przekroić na dwa blaty. Jakie proporcje zrobić? Wystarczy ta porcja u pięć jeden raz czy podwoić porcje i piec każda osobno?Z góry dziękuję za odpowiedź:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sajanka · 1 lat temu
    Moja wariacja na temat tego tortu. Rozkruszył mi się pierwszy blat ponieważ nieumiejętnie próbowałam go wyjąć, ale nie zraziłam się i oto wyszło. Będzie niespodzianka na dzień babci i dziadka ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Dobrzańska · 3 lat temu
    Dzień dobry, będę robiła tort dla koleżanki, w składzie jest kawa. Czy taki biszkopt mogą jest dzieci.
    Takie pytanie zadała mi koleżanka, ja ten biszkopt uwielbiam hihi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To już myślę, koleżanka powinna ocenić sama. Ja nie mam problemu, aby moje dzieci zjadły kawałek ciasta z kawą jak im smakuje ;) Często też używam kawy bezkofeinowej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Tort super wyszedł dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    A co jeśli białka się nie ubiją??? Trzeba zrobić nowe???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, muszą się ubić na sztywną pianę, bo inczej masa nie wyjdzie. Szkoda byłoby masła i masy krówkowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Robiłam już ten tort i bardzo spodobał się mi biszkopt (idealne proporcje i wilgotnośc)ale chciałabym zrobić ten biszkopt w bardziej tradycyjnej wersji więc domyślam się że kakao mogę zastąpić mąką (mam rację?) ale niestety nie wiem co zrobić z kawą, czy mogę ją pominąć a jeżeli nie to czy można ją czymś zastąpić? Proszę o odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jest tak dużo kakao i kawy, że nie potrafię odpowiedzieć bez testowania. Czy kakao na zwykłą mąkę, a może na skrobię? Kawę może na mleko? Trzeba poeksperymentować.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 3 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź, spróbuję zastąpić kawę mlekiem. Mam nadzieję że się uda ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Nie robcie, szkoda czasu, pieniedzy, ciasto wyszlo okropne. Masa to samo maslo, krazki czekoladowe gorzkie Nie dobre. Nie polecam. Szkoda ze nikt wczesniej Nie napisal zeby Nie robic :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      M · 4 lat temu
      A może warto zastanowić się nad samym sobą? Może to Pani popełniła błąd, który mógł wynikać z wielu aspektów? Najprościej napisać "beznadziejny przepis, nie róbcie"...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Dobrzańska · 4 lat temu
    Witam, planuję zrobić ten tort na 2 lata synka z modyfikacjà kremu z mascarpone i kajmakiem gdzie we wcześniejszym komentarzu Pano podała. Mam pytanie czy zamiast 3 spodów średnica 26 cm mogę zrobić 4 ale 20 cm bądź 22 cm. Będę wdzięczna za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      4 blaty wyjdą na tortownicę o średnicy 22 cm. (To są już obliczenia matematyczne, które można wyliczyć korzystając z przelicznika form do pieczenia. Wytłumaczę krótko jak to zrobić. W przepisie jest podana tortownica 26cm, a Pani chce przeliczyć na tortownicę 22 lub 20cm. Weźmy do obliczeń tortownicę 22cm. Korzystając z przelicznika form przeliczamy ilość składników z tortownicy 26 na 22. Współczynnik wychodzi 0.71. Bierzemy teraz ilość mąki z przepisu: 360 g x 0.71= 255,6. Tyle mąki potrzeba na upieczenie identycznego tortu w tortownicy 22cm. Pani chce 4 blaty, a w przepisie są 3. W takim razie trzeba ilość mąki podzielić przez 3, żeby wyliczyć ilość mąki potrzebnej na jeden blat, a następnie pomnożyć przez 4, aby otrzymać ilość mąki na 4 blaty. Wychodzi 340 g mąki. W przepie jest 360 g mąki, więc można przyjąć te ilości z przepisu lub jeśli chcemy bardzo dokładnie to według podanego sposobu przeliczyć wszystkie składniki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Biszkopt właśnie się piecze a mnie zachciało się zmian co do kremu.. Czy zamiast masła, mogę użyć mascarpone? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ogólnie możesz zrobić krem z serka mascarpone, ale będzie to już inny krem. Na 500 g mascarpone proszę użyć 300 g masy krówkowej i 200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%. Wszystkie składniki dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej przez kilkanaście godzin. Ubić razem na gęsty krem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 5 lat temu
        Zrobiłam, tylko zamiast śmietanki użyłam Ramy do ubijania- jest stabilniejsza. Smaki super się łączą. Jestem ciekawa tego kremu na bezie ale tort ma być dla koleżanek z pracy, nie wiem czy krem maślany wszystkim by smakował..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    (ok) wyszedl bardzo dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Czy ten tort można przygotować dzień wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Dzień dobry, czy można kawę zamienić na czekoladę do picia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Czy tort nie jest za słodki? Chcialam zrobić go na roczek i mam kilku gości którzy nie są wielbiecilami za słodkich wypieków, choć sama preferuję te slodsze ale chciałam trafić w gusta innych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 6 lat temu
    Tort wspaniały ale dlaczego tak dużo osób myli kajmak z karmelem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 6 lat temu
    Joanno czy można dodać do kremu wiśnie i sok? Nie zmieni to konsystencji? Jeśli tak to w jakich proporcja? I najważniejsze czy w ogóle taka modyfikacja będzie pasować do tego tortu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Wiśnie możesz wcisnąć w krem, ale soku już nie używaj, bo może zwarzyć masę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agata · 6 lat temu
        Tort mega pyszny, wilgotny, idealnie czekoladowy i najważniejsze nie jest za słodki. Gorąco polecam.
        PS.Wiśnie wmieszalam w krem, a sokiem nasaczylam biszkopty, goście bardzo zachwalali tort. dziekuje za inspiracje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 7 lat temu
    Witam :) czy mogę upiec całe ciasto i później przekroić na 3 blaty ? Jesli tak jak długo wtedy piec ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Witam. Chciałabym zrobić ten tort na urodziny córki i mam pytanie czy mogę zastąpić czymś innym maslo? Np mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Witam, planuję na weekend ten tort, ale chcę całość obłożyć masą cukrową. I tu moje pytanie: Czy w takim wypadku boki i górę tortu mimo to też obkładać kremem ? Bo by położyć masę cukrową musi być krem maślany, który później lekko zwilżam wodą ( by masa się trzymała ). No i czy tort nie będzie za słodki ( krem krówkowy i masa cukrowa :/ ? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Justyno, tak. Powinnaś posmarować również boki i wierzch tortu i na to masę cukrową. Ja nie zwilżam masy wodą, tylko na nią nakładam masę cukrową. Też piekłam już ten tort pod masę cukrową. Masy cukrowej nikt nie musi przecież jeść. Ona jest do dekoracji, a jak komuś smakuje z nią to smacznego ;)