Tort czekoladowy z masą karmelową

126 Komentarzy
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 9 lat temu
    Pełna obaw zabrałam się za pieczenie tortu. Niepotrzebnie... wyszedł przepyszny. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika007 · 9 lat temu
    Witam. Upiekłam ten tort pełna obaw (jak zawsze :-) ) na rocznice ślubu rodziców i powiem tyle REWELACJA :) Długo szukałam taki przepis na tort czekoladowy i znalazłam!!! Pozdrawiam wszystkich :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 10 lat temu
    witam czy czekolade na boki przyklejamy na mase czy nie dajemy masy jesli dajemy czekolade
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Olu, w tym przepisie na masę. Jest jej wystarczająco dużo. Możesz również bezpośrednio przykleić do ciasta. Masa nie jest konieczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 10 lat temu
    Bardzo pyszny od dziś będzie jednym z moich ulubionych przyrządzanych na każde święto tortem. Dziękuje :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Moja koleżanka niedawno przygotowała ten tort i wyszedł obłędnie! Zastanawiam się jednak czy pasowałoby gdybym zamiast ostatniej warstwy kremu dała mus truskawkowy.Zmiksowane truskawki i galaretka, ta warstwa byłaby lekko kwaśna. Jak Myślisz Joanno czy tort straciłby wtedy na smaku? Zaryzykować? Gra jest poważna bo chodzi o tort na 80 urodziny mojej babci ;] Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Joanno pełen sukces! :) Zrobiłam w-ztke na tych blatach. W-zetka wyszła idealna, taka jak chciałam. Będę robić ją jeszcze raz w tym tygodniu,tym razem mmuszę pokombinować z polewą- chyba niepotrzebnie rozsmarowalam na wierzchu cienką warstwę śmietany bo po nałożeniu polewy większość polewy niestety spłynęło. Następnie kleksy bitej śmietany zaczęły na dokładkę wpływać z polewy co doprowadzalo mnie do szału ;) no ale z każdą próbą człowiek ma coraz więcej wprawy i te sprawy kosmetyczne można doszlifować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Witam. Właśnie skończyłam piec 3 blaty i się zorientowałam, że nie dodałam oleju
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 10 lat temu
    Robiłam ten tort dwa razy za każdym razem się udał, cudowny smak, doskonały przepis. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiktoria · 10 lat temu
    Pani Joanno, chcę uniknąć dodawania kawy do tego ciasta, ale chciałabym dodać rumu. Jeżeli tak, to w jakich proporcjach z wodą albo mlekiem, żeby ilość płynów się zgadzała?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Biszkopty już gotowe, wyszły super- piekłam w tortownicy 21cm- pomnożyłam wszystkie składniki *0,7 :-)
    Tort ma być podany jutro. Moje pytanie- lepiej przygotować krem i przełożyć tort dziś, i sru do lodówy? Czy może zrobić wszystko popołudniem, tak żeby już nie leżakował w lodówce? Co Pani sądzi, Pani Joasiu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agato, blaty przełóż już dzisiaj. (Każdy tort przygotowuję co najmniej dzień wcześniej, poza wyjątkami jak np. tort bezowy).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RAFII44 · 10 lat temu
    Witam, czym mogę zastąpić maślankę. Czy może być mleko lub śmietana? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Joanno, czy do przełożenia blatów mogę wykorzystać masę ze słonecznikowca (takie połączenie byłoby idealne na tort urodziwony dla męża). Czy zamiast kawy parzonej mogę użyć rozpuszczalnej? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucky · 11 lat temu
    Dobry wieczór. Czy to ciasto jest wilgotne? Nie wymaga nasączania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Czy to ciasto można przełożyć masą śmietanową, czy jednak jest ono zbyt ciężkie do delikatnych mas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emma · 11 lat temu
    Dobry wieczór. Czy do masy można użyć masła osełkowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Noemi · 11 lat temu
    Mam takie dosyć dziwne pytanie, ale czy myśli Pani, że dodanie do masy prażonych płatków migdałowych, może być dobrym pomysłem? :) Serdecznie pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Noemi, mogą być, a szczególnie będą dobrze pasować do obsypania góry i boku tortu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 11 lat temu
    Witam, a ja mam pytanie odnośnie ciasta na ten tort. Lubię tradycyjnie nasączone torty, czy ten też jest : "mokry"?Bo nie ma tu ponczu w przepisie. Czy jest tak mocno czekoladowy- wilgotny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Basiu, ciasto jest inne niż klasyczny biszkopt do tortu, który lepiej nasączyć. To ciasto jest mocno czekoladowe i zbite. Nie musi być nasączone, choć jeśli lubisz mocno wilgotne ciasta to możesz dodatkowo zrobić poncz, nie zaszkodzi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 11 lat temu
    a czy w kremie zamiast masła mogę wykorzystać margarynę, np.kasie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Sylwio, nie radzę. Osobiście nie dałabym margaryny do tak mocno maślanej masy. Jej smak by mi przeszkadzał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    Czy można zamiast piec osobno 3 blaty ciasta, jedno a potem je przekroić na 3 części?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Mieszkam za granicą nie mogę znaleźć sody może być bez