Tort czekoladowy z masą karmelową

126 Komentarzy
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kami · 11 lat temu
    Przepis bardzo fajny, jednak polecam wziąć nieco większą blachę (u mnie na blaszce 26cm krążki wyrosły b.wysokie i musiałam je ścinać). Wczoraj użyłam tortownicy o śr.30cm i było idealnie!:) polecam ten tort również z czekoladą na wierzchu- ja tarkuję po 2 tabliczki białej i mlecznej i obsypuję górę mleczną, a bok białą czekoladą:) ale to już wersja dla maksymalnych smakoszy czekolady! W mojej wersji nasączam także krążki mieszanką kawy i amaretto, a na pierwszy krążek od spodu kładę warstwę musu lub dżemu malinowego i na to dopiero krem:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Witam :) chcę zrobić ten tort na ur mojego narzeczonego i się zastanawiam nad tym kremem bo nie wiem czy źle zrozumiałam czy dobrze,ale w kapieli wodnej mają być połączone ze sobą białka cukier,sok z cytryny i szczypta soli tak??w jednej misce????nie mieszać wcześniej jakoś białek???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 11 lat temu
    Postanowiłam upiec ten tort z okazji urodzin męża i urodzin naszej córeczki. Do pieczenia nastrajałam się od niemal tygodnia. Wczoraj upiekłam ciasto, żeby pogodzić pracę zawodową z pracą w kuchni. Dziś, a w zasadzie wczoraj, wzięłam się za krem. I tu nastąpiła kompletna klapa. Najpierw nie ubiła się piana z białek i cukru. Może teściowa zaczarowała,bo jak tylko zobaczyła przepis,powiedziała, że się nie uda. Zmarnowałam 8 jaj. Nic,pomyślałam, zrobię drugi raz. Kolejne 8 jaj zmarnowane,bo masa po dodaniu masła i kajmaku,zwarzyła się.. Jutro wielka impreza, a ja jestem w rozpaczy,bo nie wiem co podam gościom :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wiolu, masa po dodaniu masła się zwarzy i jest to normalne i chwilowe. Po dalszym ubijaniu zrobi się kremowa. Jest o tym napisane w opisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 11 lat temu
    Tort z wygladu jest wspanialy dalem go w prezencie wiec nie powiem jak smakuje male problemy napotkalem przy kremie ale ze lubie pichcic to wiem jak uratowac krem pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Włodzimierz · 11 lat temu
    zrobiłem z połowy składników ciasto i jest ŚWIETNE, tylko bardzo brzuchate i po przekrojeniu na pół gimnastyka- może da się temu zapobiec ? Czy można takie ciasto zrobić nie czekoladowe a np śmietankowe ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      W przepisie jest napisane: "Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie". W jasnej wersji to już byłby całkowicie inny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 11 lat temu
    Wlasnie jestem w trakcie robienia tego cuda! I mam pare niezbednych pytan.
    1. Czy "kapiel" jest bardzo potrzebna czy te skladniki mozna wymieszac bez niej?
    2. Jak dlugo trzeba mieszac ta maslo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Mirko, kąpiel wodna jest bardzo ważna i konieczna. Miękie masło należy utrzeć mikserem, aż zrobi się jasne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 11 lat temu
    Planuje go zrobic na urodziny chłopaka, ale mam pytanie. Czy mogę uzyc innego przepisu na biszkopt,bardziej tradycyjnego w smaku? BO nie wiem czy do tej masy karmelowej nie bedzie za slodko. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 12 lat temu
    Tort zrobiłam na urodziny Męża, wszyscy byli zachwyceni. Wspaniałe i udane przepisy. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    tort wygląda wspaniale,masa jest przepyszna,ale ciasto jak dla nas (i gości obecnych na przyjęciu) zbyt gorzkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    Tort jest rewelacyjny i pyszny!!!!
    Już trzy razy go robiłam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    Czy masło można zastapić margaryną?
    Jaką masę dać na górę tortu zamiast kakao by nadawał się na tort urodzinowy dla dziecka(żeby szprycą można było coś napisac i ozdobić?)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aga, nie zastępuj masła margaryną. Do mas nie polecam margaryny, a już w ogóle przy tym przepisie, gdzie masło jest podstawowym składnikiem. Na margarynie ta masa będzie niedobra.
      Napis możesz zrobić z tej samej masy. Możesz odłożyć trochę jej do dekoracji i np. dodać kakao, aby uzyskać inny kolor. Możesz użyć również innej masy maślanej lub budyniowej lub bitą śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    Pyszny!!!! :-) Robilam ten tort dwa razy, wszystkim bardzo smakuje.. No a przepis na ciasto- Rewelacja. Uzywam go tez do innych ciast..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    Zamierzam zrobić tocudo ale mam problem bo mieszkam za granica i nie mogę znaleść maslanki :( czy kefir będzie zamiast niej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Sylwio, na pewno może byc mleko (bo robiłam również z nim). Myślę, że kefir też będzie dobry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 12 lat temu
    Fantastyczny, niesamowity, meeeega!!!! Po raz pierwszy robiłam go, co prawda, jakiś czas temu (chyba pod koniec października), ale właśnie zabieram się za niego ponownie. Ostatnim razem cała rodzina się zachwycała. Co więcej, nawet ja sama byłam bardzo zadowolona, a muszę przyznać, że jestem najbardziej surowym krytykiem kulinarnym, jeśli chodzi o moje gotowanie. Dzięki za super przepis!!! Szczególne podziękowania za niesamowity ,,przepis" na pasek z czekolady - bomba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 12 lat temu
    Jakiś czas temu znalazłam tę stronę i nie ukrywam,iż zachęca mnie do wypieków. Ten tort czekoladowy z karmelową masą okazał się hitem, jest wspaniały. Robiłam już dwa razy.Naprawdę nie jest trudny,polecam. Sama cukiernikiem nie jestem,a wyszedl przepyszny;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Mam pytanie odnośnie maślanki. Czy ma być to taka "sklepowa" która bardziej przypomina kwaśne mleko, czy taka "prawdziwa" ze zrobionego masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Mam pytanie odnośnie kakao. Czy to jest ciemne kakao- w biszkopcie?? I czy tym samym jest ten tort posypany??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agnieszko, tak. Zarówno do ciasta jak i do dekoracji użyłam ciemnego, gorzkiego kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 12 lat temu
    Upiekem ten tort na moje urodziny :) Jutro się przekonam jak smakuje mi i gościom. Z chęcia napisze jak się wszystkim podoba i jak smakowa. Dla mnie najgorsze byo zrobienie tej "korony czekoladowej" ale i to sie udlo.
    P.S. Joanno muszę przyznać że jest rewelacyjny wszyscy bardzo go zachwalali. Paluszki lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 12 lat temu
    WItam:)
    Czy na górę tortu można zamiast posypki zrobić polewę czekoladową i dodać bezy, czy będzie za słodko?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 12 lat temu
    Czy można ten tort pokryć masa cukrowa?