Mazurek kajmakowy – najprostszy

115 Komentarzy
Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

https://www.youtube.com/watch?v=sbpJ7GlaXR0

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaga · 1 lat temu
    Co zrobić żeby kajmak trochę zastygł i nie ciągnął się tak? (używałam mleka skondensowanego)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Czy na mniejszej blaszce 30x20 można go zrobić tylko grubszy? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonim · 1 lat temu
    Rewelacyjny przepis robiłam rok temu i w tym roku również zrobię 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 2 lat temu
    Czy można użyć zamiast pszennej mąkę krupczatkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Czy 1 jajko chodzi o całe czy żółtko? Ja dałam całe i nie wiem czy wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 2 lat temu
    (ok)Bardzo dobry Mazurek,łatwy i dobry, ja przystroiłam żurawiną wiórkami kokosowymi i serduszkami z białej i ciemnej czekolady. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 lat temu
    Wczoraj robiłam pierwszy raz mazurka z tego przepisu i wyszedł przeelegancki👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Przyszedł trzy letni syn i powiedział, że potrzeba trochę kolorow:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    adam · 2 lat temu
    jakiej masy użyć do pisania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 2 lat temu
    A jak udekorować mazurek (fubar)? Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 2 lat temu
    A ja mam pytanie odnośnie powidła/dżemu, mam go dać na surowe ciasto, a potem upiec ciasto razem z dżemem? Przepraszam, że dopytuje, ale pierwszy raz będę robić mazurka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    XXX · 2 lat temu
    Polecam! Robiłam rok temu, ciasto wyszło rewelacyjnie wizualnie i w smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 2 lat temu
    Ile ten mazurek może stać?Chciałabym zrobić kilka i nie wiem kiedy rozpocząć wypieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Andruszków · 2 lat temu
    Chciałam się jeszcze zapytać czy do mazurka może być dżem z czereśni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Andruszków · 2 lat temu
    Dzień dobry chciałam się zapytać czy czekoladę można rozpuścić w mikrofali i czy można też użyć do mazurka białej czekolady
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, możesz do dekoracji użyć białej czekolady i roztopić ją w mikrofali (uważając, ponieważ biała czekolada jest szczególnie wrażliwa na wysoką temperaturę).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ja · 3 lat temu
    najgorszy przepis na kajmak. taki dla leniwych . Jak mozna cos takiego proponowac ? Nie robcie kajmaku w ten sposob ze gotujecie puszke. To w ogole nie przypomina prawdziwego kajmaku zrobionego w sposob wlasciwy czyli stanie przy garnku gotowanie mieszanie czekanie az zawrze mleko - wtedy powstaje najlepszy kajmak a nie jakies pojscie na latwizne i zadowalanie sie obrzydliwym smakie gotowanej puszki. To jest partactwo.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ona · 2 lat temu
      Po co to komentować, nie zrobisz tego przepisu to idz stąd i nie czytaj, wielkie panisko się znalazło. Wstyd
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ani · 8 miesięcy temu
        Ja dodaję kajmak prosto z puszki! Pycha!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 2 lat temu
      Ja kajmak czasami robię przez gotowanie mleka bezpośrednio w garnku a czasami w puszce i różnicy w smaku nie ma! Ślęczenie nad garnkiem z łyżką w ręku jest zbędne, tak jak Twój komentarz! Lepiej swój czas i energię spożytkuj na przyjemniejsze zajęcia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    :$Pierwszy raz upiekłam, przepis super szybki . Mazurek bardzo smaczny ,wyszedł dość duży... dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Polecam, łatwy przepis, a mazurek smaczny i słodki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Ciasto bez proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    A czy jak zrobię jutro z rana. To na ok godzine 16 będzie dobre? Dziś nie zdążę. 😟