Mazurek kajmakowy – najprostszy

115 Komentarzy
Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

https://www.youtube.com/watch?v=sbpJ7GlaXR0

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    czy ciasto dzemem posmarować przed pieczeniem? próbowalas wersje z użyciem dzemu już na upieczonym placku? zastanawiam sie czy nie straci swojej kwaskowatości i nie wyschnie podczas pieczenia i czy nie lepiej waśnie posmarowac juz upieczony placek. Co radzisz?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Marto posmaruj przed pieczeniem. Próbowałam też smarować po upieczeniu i to był błąd. Przy próbie rozsmarowania masy krówkowej zaczęła mi się ona mieszać z dżemem :(
      Podczas pieczenia z dżemu robi się taka sucha warstwa, dzięki czemu masę krówkową rozsmarowuje się bez najmniejszych problemów. Kwaskowaty dżem będzie wyczuwalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 11 lat temu
    jak mam mase krowkowa to nie gotoac jej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    MM wyglada fajnie, dodaje do ulubionych i w przyszlym tygodniu bede jesc;P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bellaiza · 12 lat temu
    Przepis dokonały. Właśnie skosztowałam pierwszego w życiu mazurka swojego wykonania i jestem z siebie dumna. Ciasto przygotowałam zgodnie z podanym przepisem i wyszło kruchutkie i pyszne. Masę kajmakową przyrządziłam mieszając na silnym ogniu kubeczek śmietanki 30% z 8 łyżkami + łyżka karmelu. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Prześlicznie wygląda, aż żal kroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    tradycyjnie ;]
    i kusząco. a za to jak uroczo ozdobiony!
    ach, święta już czuć dookoła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pyszna Pasja · 12 lat temu
    jakie proste i jakie efektowne ;)- piękna dekoracja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 12 lat temu
    ale cudnie udekorowany, cieniutki i pewnie niesamowicie smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Cudownie wygląda.
    Wspaniała dekoracja! Mazurki są takie wdzięczne, pyszne i piękne.
    Pozdrawiam:)