Keks makowy

26 Komentarzy

Keks makowy

Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta Bożego Narodzenia lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
  • 1 szklanka suchego maku (160g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 4 jajka
  • 190g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
  • biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
  3. Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
  5. Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
  6. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przepis pochodzi z „Poradnika domowego 11/97”

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Keks makowy

Keks makowy

Keks makowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 1 lat temu
    Pomyliłam się i do miski z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem wsypałam również cukier puder :/. Cukier puder mial być dodany do jajek. Dziękuję za odpowiedź. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ojoj, a już wymieszane? Nie da się łyżką chociaż trochę cukru wyciągnąć? Szczerze powiem, że nie wiem czy wyjdzie jak jajka się ubije same bez cukru i połączy z resztą. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    Potrzeba matką wynalazków :D. Ponieważ okazało się, że mam za mało maku, uzupełniłam jego brak wiórkami kokosowymi. Wyszedł super makowo-kokosowy keks.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 3 lat temu
    Świetne ciasto, wyszło bez problemu. Miałem tylko gotowy, zmielony mak i dodałem 2 szklanki, co dało 160g. Dodałem rodzynki (namoczone), nerkowca i żurawinę. Piekło się góra -dół 60 min. Dzięki za inspirację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 3 lat temu
    Czy można użyć maki migdałowe zamiast pszennej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 lat temu
    Witam, ciastko wyszło bardzo smaczne, dziękuję za przepis! Ale mam 2 pytania: jest nieco suche i się sypie, co zrobić żeby bardziej się trzymało ? I jak sprawić żeby na wierzchu było ładnie płaskie (jak u Ciebie na zdjęciach)? też piekłam w keksówce i wyrosło środkiem, pękło i ogólnie powierzchnia nie jest ładnie płasko zakończona tylko takie "góry, doliny" :) Ja jestem żółtodziobem w pieczeniu tak ogólnie ;) może nie powinnam piec z termoobiegiem..? z góry dziękuję za podpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Pychota, wyszlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Natalio[/b] przepis jest ten sam. Zmieniłam tylko zdjęcia. Piekłam to ciasto ponownie i postanowiłam podmienić zdjęcia. Robię tak czasem ze starymi przepisami 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Dlaczego zmieniono zdjęcia i przepis? Trochę się różni. Poprzednie ciasto udekorowane bakaliami wyglądało o wiele lepiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Zrobiłam dziś drugi raz, ale pyszne jest to ciasto! Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Przepis mnie zachwycił. Ciasto siedzi już w piekarniku. Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłam :) Zrobiłam na Wielkanoc, niektórzy może pomyślą, że za mało uroczyste jest, ale mi się wydaje, że się nadaje :) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 9 lat temu
    Odnoszę wrażenie,że osoby które piszą te komentarze nie mają zdolności czytania ze zrozumieniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Natii[/b] nie polecam. Mak z puszki to gotowa masa makowa, słodka z dodatkami i mak jest zmielony, a tutaj należy użyć suchy, niezmielony mak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 9 lat temu
    czy będzie duża różnica jeśli dodam mak z puszki?
    pozrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malwina · 11 lat temu
    Przepis idealny :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Nic dodać nic ująć do tego przepisu. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. Wychodzi i smakuje rewelacyjnie ( było hitem podczas tegorocznych świąt) :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Azja · 5 lat temu
      Bardzo dobre :) Miałam zielony mak i też wyszło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Sylwio[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    Czy mak trzeba wcześniej zmielić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Mak ma być suchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 12 lat temu
    A ten mak to suchy, gotowany, czy moze z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marzeno[/b] fajnie, cieszę się :-)