Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta Bożego Narodzenia lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
1 szklanka suchego maku (160g)
1 szklanka cukru pudru (150g)
4 jajka
190g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michalina ·
2 lat temu
Pomyliłam się i do miski z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem wsypałam również cukier puder :/. Cukier puder mial być dodany do jajek. Dziękuję za odpowiedź.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Ojoj, a już wymieszane? Nie da się łyżką chociaż trochę cukru wyciągnąć? Szczerze powiem, że nie wiem czy wyjdzie jak jajka się ubije same bez cukru i połączy z resztą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
4 lat temu
Potrzeba matką wynalazków :D. Ponieważ okazało się, że mam za mało maku, uzupełniłam jego brak wiórkami kokosowymi. Wyszedł super makowo-kokosowy keks.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Robert·
4 lat temu
Świetne ciasto, wyszło bez problemu. Miałem tylko gotowy, zmielony mak i dodałem 2 szklanki, co dało 160g. Dodałem rodzynki (namoczone), nerkowca i żurawinę. Piekło się góra -dół 60 min. Dzięki za inspirację.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna ·
5 lat temu
Czy można użyć maki migdałowe zamiast pszennej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
8 lat temu
Witam, ciastko wyszło bardzo smaczne, dziękuję za przepis! Ale mam 2 pytania: jest nieco suche i się sypie, co zrobić żeby bardziej się trzymało ? I jak sprawić żeby na wierzchu było ładnie płaskie (jak u Ciebie na zdjęciach)? też piekłam w keksówce i wyrosło środkiem, pękło i ogólnie powierzchnia nie jest ładnie płasko zakończona tylko takie "góry, doliny" :) Ja jestem żółtodziobem w pieczeniu tak ogólnie ;) może nie powinnam piec z termoobiegiem..? z góry dziękuję za podpowiedź.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
9 lat temu
Pychota, wyszlo super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Natalio[/b] przepis jest ten sam. Zmieniłam tylko zdjęcia. Piekłam to ciasto ponownie i postanowiłam podmienić zdjęcia. Robię tak czasem ze starymi przepisami 8)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
9 lat temu
Dlaczego zmieniono zdjęcia i przepis? Trochę się różni. Poprzednie ciasto udekorowane bakaliami wyglądało o wiele lepiej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
9 lat temu
Zrobiłam dziś drugi raz, ale pyszne jest to ciasto! Super przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
9 lat temu
Przepis mnie zachwycił. Ciasto siedzi już w piekarniku. Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłam :) Zrobiłam na Wielkanoc, niektórzy może pomyślą, że za mało uroczyste jest, ale mi się wydaje, że się nadaje :) Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
11 lat temu
Odnoszę wrażenie,że osoby które piszą te komentarze nie mają zdolności czytania ze zrozumieniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Natii[/b] nie polecam. Mak z puszki to gotowa masa makowa, słodka z dodatkami i mak jest zmielony, a tutaj należy użyć suchy, niezmielony mak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natii·
11 lat temu
czy będzie duża różnica jeśli dodam mak z puszki?
pozrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
malwina·
12 lat temu
Przepis idealny :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
13 lat temu
Nic dodać nic ująć do tego przepisu. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. Wychodzi i smakuje rewelacyjnie ( było hitem podczas tegorocznych świąt) :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Azja·
7 lat temu
Bardzo dobre :) Miałam zielony mak i też wyszło :)