
Delikatny tort dla wielbicieli kawy. Pyszna, aksamitna masa kawowa z delikatnym, kawowym biszkoptem nasączonym kawą. Cały tort jest bardzo delikatny, poza cienkim, chrupiącym ciastem kruchym znajdującym się na samym spodzie. Dodatkowo dla przełamania smaku kawy dodawał smak wiśniowy. W torcie znajdziecie wiśnie z kompotu, dżem wiśniowy i kwaskową galaretkę przygotowaną na soku z wiśni. Całość jest pyszna, delikatna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 90 g mąki pszennej
 - 30 g cukru pudru
 - 1 żółtko
 - 60 g masła
 
Biszkopt kawowy:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
 - ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
 - ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
 - 3 łyżki wody
 - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
 
Poncz:
- ok.1,5 szklanki posłodzonej kawy*
 
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500 ml mleka)
 - 4 łyżki cukru
 - 500 ml mleka
 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 4,5 płaskich łyżeczki żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
 - 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
 
Dodatkowo:
- ok. 4 łyżek dżemu wiśniowego (lub innego kwaśnego np. leśnego)
 - podłużne lub okrągłe biszkopty
 - 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 720 ml)
 - 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 3 listki żelatyny)
 - 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - kakao lub rozpuszczalna kawa zbożowa do posypania (opcjonalnie)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i pokrojone na kawałki zimne masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować biszkopt. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. W miseczce wymieszać skrobię z mąką (i proszkiem do pieczenia, jeśli go dodajemy, ale nie jest konieczny). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 2 blaty.
 - Przygotować poncz. Ostudzić.
 - Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku. Odmierzyć 250 ml soku z wiśni.
 - Ciasto kruche ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Na cieście kruchym rozsmarować dżem.
 - Część ponczu przelać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać na dżemie.
 - Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Ok. 1 ½ szklanki mleka zagotować z 2 łyżeczkami kawy. (Dokładnie mieszać, aby kawa się rozpuściła). Budyń w proszku wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając delikatnie i krótko od czasu do czasu. (Budyń powinien być chłodny i lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do chłodnego budyniu.
 - Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Przykryć jednym krążkiem biszkoptu kawowego. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę pozostałej masy, ułożyć parę odsączonych wiśni (dałam 30 sztuk) i na nie resztę masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć ponczem. Tort wstawić do lodówki.
 - W tym czasie przygotować galaretkę wiśniową. W tym celu namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Odmierzone 250 ml soku z wiśni mocno podgrzać. Wymieszać dokładnie z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć, rozprowadzić na górze tortu.
 - Tort wstawić ponownie do lodówki na parę godzin lub na noc.
 - 300 g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ściągnąć obręcz i boki tortu posmarować bitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować wierzch tortu. Brzegi można oprószyć kakao lub rozpuszczalną kawą zbożową.
 
Uwagi:
- 1 szklanka= 250 ml.
 - Na 1 szklankę wody dałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 