Szwajcarskie ciasto czekoladowe

15 Komentarzy
Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto zwarte i wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym.

aaaaa

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • 250 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 50 g sucharków (ok. 5 sztuk)
  • 120 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć. Wymieszać z migdałami.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować na wysokich obrotach ok. 10 minut). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  7. Następnie wmieszać sucharki z migdałami.
  8. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy.
  9. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Źródło: Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to "Susannas Schweizer Schokoladenkuchen".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szwajcarskie ciasto czekoladowe Szwajcarskie ciasto czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Fajne czekoladowe ciasto z orzechami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    Czemu muszą być migdały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 11 lat temu
    Dodałam 150g czekolady 70% + do mąki wmieszałam łyżkę ciemnego kakao. Wyszło baaaaardzo czekoladowe i baaardzo ciemne - prawdziwe brownie. Dość ciężkie, wilgotne i sycące. PYSZNE! dziękuję i polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchnia in the city · 11 lat temu
    Ciasto jest bardzo, bardzo dobre. Zrobilismy go w ostatni weekend.
    Pozdrawiamy
    Kuchnia in the city
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika8507 · 11 lat temu
    Zrobilam to ciasto z mielonymi orzechami włoskim. Wyszło bardzo smaczne nie spotkałam się jeszcze z tak ciekawym smakiem, na dugi dzień robi się wilgotny i jest jeszcze smaczniejszy. Mam zamiar jeszcze upiec to ciasto w formie prostokątnej, pokroić w kostke i zamaczać w polewie czekoladowej i kokosie. To ciasto będzie idealną bazą dla takich kostek. Polecam wypróbować to ciasto bo na pewno zaskoczy swym ciekawym smakiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    No to fajno, więc wszystkie składniki mam w domu :) wieczorem napisze jak wyszlo:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika8507 · 11 lat temu
    Joanno jak myślisz, czy zmielone migdały można by było zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 12 lat temu
    A nie za mało czekolady? Ja dodałam dwie tabliczki czyli 200g gorzkiej i właśnie czekam na efekt :) - ale i tak chyba nie będzie tak ciemne jak na obrazku, choć powinno być tak ciemne już po 120 gramach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Toczko[/b] myślę, że zamiast sucharków można by było zwiększyć ilość migdałów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 12 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie. Przy czym ucieszyłam się bez mąki do momentu przeczytania, ze zastępują ją sucharki, znaczy to, że niestety nie nadaje się dla mojego szwagra, który nie może jeść glutenu. Tak czy siak, wygląda obłędnie apetycznie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Samantha · 12 lat temu
    Wygląda imponująco, doskonały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 12 lat temu
    wspaniale wygląda na ostatnim zdjęciu :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slodkiefantazje · 12 lat temu
    Ciekawa propozycja z tymi migdaami i sucharkami zamiast mąki... mi przypadoby pewnie do gustu w wersji z sosem waniliowym :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klucha · 12 lat temu
    Poproszę kawałek!