Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto zwarte i wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym.
aaaaa
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
250 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g sucharków (ok. 5 sztuk)
120 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
4 łyżki wody
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 g masła, temperatura pokojowa
250 g cukru
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć. Wymieszać z migdałami.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować na wysokich obrotach ok. 10 minut). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Następnie wmieszać sucharki z migdałami.
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Źródło: Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to "Susannas Schweizer Schokoladenkuchen".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Fajne czekoladowe ciasto z orzechami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
5 lat temu
Czemu muszą być migdały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janisia·
12 lat temu
Dodałam 150g czekolady 70% + do mąki wmieszałam łyżkę ciemnego kakao. Wyszło baaaaardzo czekoladowe i baaardzo ciemne - prawdziwe brownie. Dość ciężkie, wilgotne i sycące. PYSZNE! dziękuję i polecam! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuchnia in the city·
12 lat temu
Ciasto jest bardzo, bardzo dobre. Zrobilismy go w ostatni weekend.
Pozdrawiamy
Kuchnia in the city
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika8507·
12 lat temu
Zrobilam to ciasto z mielonymi orzechami włoskim. Wyszło bardzo smaczne nie spotkałam się jeszcze z tak ciekawym smakiem, na dugi dzień robi się wilgotny i jest jeszcze smaczniejszy. Mam zamiar jeszcze upiec to ciasto w formie prostokątnej, pokroić w kostke i zamaczać w polewie czekoladowej i kokosie. To ciasto będzie idealną bazą dla takich kostek. Polecam wypróbować to ciasto bo na pewno zaskoczy swym ciekawym smakiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
12 lat temu
No to fajno, więc wszystkie składniki mam w domu :) wieczorem napisze jak wyszlo:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Moniko[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika8507·
12 lat temu
Joanno jak myślisz, czy zmielone migdały można by było zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
13 lat temu
A nie za mało czekolady? Ja dodałam dwie tabliczki czyli 200g gorzkiej i właśnie czekam na efekt :) - ale i tak chyba nie będzie tak ciemne jak na obrazku, choć powinno być tak ciemne już po 120 gramach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Toczko[/b] myślę, że zamiast sucharków można by było zwiększyć ilość migdałów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Toczka·
13 lat temu
Wygląda bardzo smakowicie. Przy czym ucieszyłam się bez mąki do momentu przeczytania, ze zastępują ją sucharki, znaczy to, że niestety nie nadaje się dla mojego szwagra, który nie może jeść glutenu. Tak czy siak, wygląda obłędnie apetycznie :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Samantha·
13 lat temu
Wygląda imponująco, doskonały :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kachna·
13 lat temu
wspaniale wygląda na ostatnim zdjęciu :)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
slodkiefantazje·
13 lat temu
Ciekawa propozycja z tymi migdaami i sucharkami zamiast mąki... mi przypadoby pewnie do gustu w wersji z sosem waniliowym :)