Tort motyl
Przepis na tort w kształcie motyla. Taki tort upiekłam córci na 3 urodziny. Była szczęśliwa, że ma tort typowo dziewczęcy. Wyliczała wszystkie jego kolory, ale to już głównie zasługa lentilek użytych do dekoracji. Jak na tort dekoracyjny, jest bardzo prosty do przygotowania. Możecie podpatrzeć pomysł i wykorzystać go na waszym ulubionym torcie lub skorzystać z mojego przepisu. Upieczone ciasto należy pociąć na warstwy i całość przekroić na pół i odwrócić, tworząc skrzydła motyla. Następnie przełożyć masą i udekorować. Jeśli tort jest stabilny, tak jak jest to w moim przypadku, kroimy go już gotowego, a następnie odwracamy. Dodatkowo możemy przekroić skrzydła ponownie na pół, oddzielając górne od dolnych skrzydełek. Skorzystałam z umieszczonego już na stronie przepisu na tort, który bardzo nam odpowiada, bo jest smaczny i lekki i do tego stabilny, dzięki czemu nie było problemu z jego krojeniem.
Składniki:
- Tort „Czerwony Kapturek” (na górę dać galaretkę)
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- Lentilky (Smarties)
- banan
- 2 paluszki
- ok. 100g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Gotowy tort „Czerwony Kapturek” przeciąć na pół. Połówki odwrócić.
- Każdą połówkę przeciąć tak, jak na poniższym rysunku. Wszystkie części porozsuwać.
- Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan- fix.
- Śmietaną obłożyć boki ciasta (odkładając trochę śmietany na dekorację góry ciasta).
- Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć śmietanę na galaretce, w miejscach, gdzie będą układane lentilky. (Musi być śmietana lub jakaś masa, bo inaczej lentilky będą się ślizgać po galaretce. Lentilek jeszcze nie układać! Należy zrobić to jak najpóźniej, a najlepiej przed samym podaniem tortu. Inaczej lentilky rozpuszczą się od spodu).
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Banana obrać.
- Paluszki wbić w jeden koniec banana.
- Paluszki i banana pokryć czekoladą. Pozostawić, aby nadmiar czekolady ociekł i ułożyć banana pośrodku tortu.
- Przed podaniem poukładać lentilky.
Smacznego.