Tort motyl

30 Komentarzy

Tort_motyl

Przepis na tort w kształcie motyla. Taki tort upiekłam córci na 3 urodziny. Była szczęśliwa, że ma tort typowo dziewczęcy. Wyliczała wszystkie jego kolory, ale to już głównie zasługa lentilek użytych do dekoracji. Jak na tort dekoracyjny, jest bardzo prosty do przygotowania. Możecie podpatrzeć pomysł i wykorzystać go na waszym ulubionym torcie lub skorzystać z mojego przepisu. Upieczone ciasto należy pociąć na warstwy i całość przekroić na pół i odwrócić, tworząc skrzydła motyla. Następnie przełożyć masą i udekorować. Jeśli tort jest stabilny, tak jak jest to w moim przypadku, kroimy go już gotowego, a następnie odwracamy. Dodatkowo możemy przekroić skrzydła ponownie na pół, oddzielając górne od dolnych skrzydełek. Skorzystałam z umieszczonego już na stronie przepisu na tort, który bardzo nam odpowiada, bo jest smaczny i lekki i do tego stabilny, dzięki czemu nie było problemu z jego krojeniem.

Składniki:

  • Tort „Czerwony Kapturek” (na górę dać galaretkę)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • Lentilky (Smarties)
  • banan
  • 2 paluszki
  • ok. 100g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Gotowy tort „Czerwony Kapturek” przeciąć na pół. Połówki odwrócić.

02

  1. Każdą połówkę przeciąć tak, jak na poniższym rysunku. Wszystkie części porozsuwać.

03

  1. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan- fix.
  2. Śmietaną obłożyć boki ciasta (odkładając trochę śmietany na dekorację góry ciasta).
  3. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć śmietanę na galaretce, w miejscach, gdzie będą układane lentilky. (Musi być śmietana lub jakaś masa, bo inaczej lentilky będą się ślizgać po galaretce. Lentilek jeszcze nie układać! Należy zrobić to jak najpóźniej, a najlepiej przed samym podaniem tortu. Inaczej lentilky rozpuszczą się od spodu).
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Banana obrać.
  6. Paluszki wbić w jeden koniec banana.
  7. Paluszki i banana pokryć czekoladą. Pozostawić, aby nadmiar czekolady ociekł i ułożyć banana pośrodku tortu.
  8. Przed podaniem poukładać lentilky.

Smacznego.

Tort motyl

tort motyl

tort motyl

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Połczyńska · 4 lat temu
    Bardzo dziękuje za inspiracje i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arletta · 6 lat temu
    Moja wersja dekoracji tortu motyla ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Klaudio[/b] najłatwiej barwnikami spożywczymi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    Jak mozna zabarwic mase na inny kolor? np czerwony, niebieski, zielony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] myślę, że jeśli czekolada będzie chłodna to możesz tak zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 9 lat temu
    Swietny pomysl na tort, wlasnie szukalam dekoracji dla mojej siostrzenicy na 2 urodziny. Piszesz, ze lentilki trzeba polozyc jak najpozniej pewnie dlatego, ze sa pokryte masa cukrowa, a ona rozplywa sie na smietanie. Ja jak robie tort smietanowy to wszystkie dekoracje od spodu smaruje stopiona biala czekolada i zastanawiam sie czy na galaretke zamiast smietany moglabym ze szprycy wycisnac letnia czekolade, a na nia lentilki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MARIA · 10 lat temu
    witam właśnie wykonałam tort z twojego przepisu wyszedł super,Kapturka zastąpiłam zwykłym biszkoptem. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Zrobiłam tort na 2 urodziny córeczki. Wyszedł wspaniale i wyglądał tak jak na zdjęciu. Oczywiście córcia najbardziej była zadowolona z drażetek, które najpierw z tortu wyjadła ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Żyrciu[/b] myślę, że może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żyrcia · 10 lat temu
    Czy mogę zrobić w tej wersji ciasto piankowe z galaretką: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/538-przepis-na-ciasto-piankowe-z-galaretka
    - myśli Pani że się nie rozpadnie? W poniedziałek mam urodziny dzieciaków i już nie mam czasu na sprawdzenie :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    czy ciasto trzeba nasaczyc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz dać mascarpone zamiast twarogu. Po nałożeniu masy włóż ciasto do lodówki na 3- 4godz. i dopiero potem zrób galaretkę. Galaretkę wylej lekko tężejącą przy założonej obręczy. Obręcz jest konieczna inaczej galaretka spłynie po bokach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Dronka · 11 lat temu
    nie mogę się nadziwić jakie cuda wyhcodzą z Twojej kuchni:) Przepiękny motylek;) mam jeszcze 3 pytanka, czy mogę bez obaw wylać galaretkę na tort pokryty masą z bitej śmietany i serka mascarpone? Może powinnam go najpierw schłodzić a dopiero później dać galaretkę? Czy mogę to zrobić ze zdjętą obręczą tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Iwono[/b] nie zrozumiałam pytania. Na górę tj. na masę serową zrób czerwową galaretkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Witam jestem właśnie w trakcie robienia tortu i zastanawiam się jak na koniec z góry zrobić galaretkę?może mi ktoś podpowiedzieć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 11 lat temu
    Udało się! Smaczny i śliczny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 11 lat temu
    Super! Dziękuję! Właśnie o to mi chodziło, brakowało mi dla jasności tego "Kapturek" [b]ALBO[/b] zwykły biszkopt. Lecę po lentilki i zabieram się do roboty. To się dziecię ucieszy:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Małgosiu[/b]
    1. tak, to jest to ciasto, tylko z galaretką na górze.
    2 i 3 napisałam we wstępie, że ten tort można przygotować z dowolnego ciasta. Można zrobić dowolny tort (niekoniecznie jak w moim przepisie) i wówczas jak każde ciasto tortowe kroi się je na krążki i przekłada jakąś masą ;-) To miała być tylko podpowiedź, jeśli ktoś chciałby zrobić motyla np. z biszkoptu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 11 lat temu
    Wygląda cudnie! Mam tylko kilka pytań:
    1. Czy ciasto to dokładnie "Czerwony Kapturek" z ciastem białym, ciemnym, wiśniami i na to masą serową?
    2. [i]Upieczone ciasto należy pociąć na warstwy[/i] - po co na warstwy?
    3. [i]Kolejno przełożyć masą i udekorować[/i] - jaką masą?
    Dziękuję i pozdrawiam!