Babka z nutellą i orzechami

16 Komentarzy
Babka z nutellą i orzechami

Czekoladowa babka z nutellą i mielonymi orzechami. Smak nutelli nie jest dominujący. Powiedziałabym, że ciasto jest w równej mierze czekoladowe, jak i orzechowe. Babka jest mięciutka, delikatna i pachnąca. Dodatkowo wzbogaciłam ją polewą z nutelli. Bardzo smaczna i na pewno posmakuje dzieciom, a i dorośli będą mieć coś do kawy.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 100 g kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 125 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 75 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i obsypać mąką (lub bułką tartą).
  2. Przygotować ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Razem z nutellą, solą i cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i kakao. Dodawać stopniowo do utartej masy, delikatnie mieszając, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 150°C). Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca i pozostawić na chwilę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę: Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać razem z masłem, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka z nutellą i orzechami Babka z nutellą i orzechami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina Ozimek · 4 lat temu
    Pycha! Teściowej bardzo zasmakował :) Super przepis. Ja zrobiłam w innej foremce i dałam posiekane migdaly zamiast orzechów laskowych. Wyszedł bardzo dobry. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka · 5 lat temu
    Bardzo łatwy i dobry przepis , ale czas pieczenia skróciłabym o 5 minut .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 9 lat temu
    dzis wlasnie robilam babke nic innego tylko powiedziec Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zibi · 9 lat temu
    Jednak w piekarniku z termoobiegiem doradzilbym ok 50 min max. Moja po 55 min byla za sucha. Nastepna wyszla bajka, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olka · 10 lat temu
    Pycha:P Super babka ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lusi · 11 lat temu
    Właśnie się piecze :) ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 11 lat temu
    babka rewalka :)
    tak jak wygląda tak smakuje :lol:
    Polecam :)
    ps-fajnie ,że dzielisz się z nami tymi pysznościami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 11 lat temu
    Babka naprawdę bardzo dobra, szybka do zrobienia,smakuje dzieciom i dorosłym. Wypróbowałam serniczek 3-kolorowy z czekoladą też bardzo dobre ciacho, myślę, że najbardziej zasmakuje kawoszom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    studencik · 12 lat temu
    pychotka, tyle radosci z robienia, smaczek bombaaaa, cos wspanialego, dziekuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Wlasnie dzis zrobilam ta babke,jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu,a smakujeeeee... pychota,polecam wszystkim tym co chca upiec cos na szybko ! pozdrawiam serdecznie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniamusne.blox.pl · 13 lat temu
    Orzechy i nutella? Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    Przepysznie wygląda ta babka..... :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Ale piękna! Bardzo mi się podoba. Koniecznie do zrobienia!
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cukrowa wróżka · 13 lat temu
    Ojej, z nutellą