Czekoladowa babka z nutellą i mielonymi orzechami. Smak nutelli nie jest dominujący. Powiedziałabym, że ciasto jest w równej mierze czekoladowe, jak i orzechowe. Babka jest mięciutka, delikatna i pachnąca. Dodatkowo wzbogaciłam ją polewą z nutelli. Bardzo smaczna i na pewno posmakuje dzieciom, a i dorośli będą mieć coś do kawy.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
200 g masła (lub margaryny)
100 g kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
125 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
75 g zmielonych orzechów laskowych
200 g mąki pszennej
szczypta soli
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (rozmiar M)
2 łyżki kakao
Polewa:
2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i obsypać mąką (lub bułką tartą).
Przygotować ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Razem z nutellą, solą i cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i kakao. Dodawać stopniowo do utartej masy, delikatnie mieszając, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 150°C). Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca i pozostawić na chwilę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę: Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać razem z masłem, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony chefkoch.de
Zrobiłam tą babkę w święta i.....rewelacja!
Zamiast nutelli dałam czekoladę mleczną i kawałek gorzkiej(nutellę potajemnie zjadł mąż),a orzechy miałam włoskie więc poszatkowałam i dodałam do ciasta. Babka niestety nie wytrzymała oblężenia i bardzo szybko znikła:-) Gorąco pozdrawiam i bardzo dziękuję za ten cudowny przepis.
Pycha! Teściowej bardzo zasmakował :) Super przepis. Ja zrobiłam w innej foremce i dałam posiekane migdaly zamiast orzechów laskowych. Wyszedł bardzo dobry. :)
Babka naprawdę bardzo dobra, szybka do zrobienia,smakuje dzieciom i dorosłym. Wypróbowałam serniczek 3-kolorowy z czekoladą też bardzo dobre ciacho, myślę, że najbardziej zasmakuje kawoszom.
Wlasnie dzis zrobilam ta babke,jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu,a smakujeeeee... pychota,polecam wszystkim tym co chca upiec cos na szybko ! pozdrawiam serdecznie !