Tort samolot

41 Komentarzy

tort samolot

Tort upiekłam na piąte urodziny synka. Nie jest skomplikowany i przyjemnie się go robiło, chociaż jak każdy tort tego typu, jest pracochłonny. Każdego roku planuję jakiś dziecięcy tort, bo wiem, że radość dziecka będzie ogromna.

Tort zrobiłam z dwóch babek piaskowych, odpowiednio pociętych, obłożonych masą budyniową i pokrytych masą cukrową. Poniższy przepis jest tylko przykładem na wykonanie takiego tortu. Przygotowując taki tort, możecie użyć ulubione ciasto ucierane, czy piaskowe i ulubioną masę maślaną lub budyniową.  
Tort w smaku jest trochę za prosty i ze względu na dużą ilość masy cukrowej bardzo słodki. Aby  przełamać słodycz masy cukrowej, należy tort wzbogacić jakimiś dodatkami, przykładowo przeciąć ciasto na pół i przełożyć np. dżemem. Masę budyniową można również zrobić kwaskową dodając do niej trochę soku z cytryny. Myślę, że dobrze pasowałaby tutaj babka tulipan, ze względu na dużą różnorodność smakową tego ciasta.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Upiec dwie babki piaskowe, jedną w keksówce o dł. 30cm, drugą w keksówce o dł. 25cm. (Do ciast dodałam po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, aby babki wyrosły ładnie do góry). Babkę w keksówce o dł. 30cm piec krócej, ok. 40 minut. Babki pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową.
  3. Krótszą babkę wyrównać nożem z góry i zaokrąglić przód.

03

  1. Dłuższą babkę wyrównać z góry i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa placki.

02

  1. Wyciąć trójkąty na skrzydła. 

04

  1. Pozostałe ciasto pociąć na kawałki i masą budyniową przykleić je do końca babki, przedłużając długość samolotu.
  2. Wszystkie części poukładać i całe ciasto posmarować masą.

06

07

08

  1. Przygotować masę cukrową. Małą część odłożyć na bok i zabarwić niebieskim barwnikiem. Resztę masy rozwałkować i obłożyć nią tort. Duże, główne skrzydła można obłożyć masą oddzielnie. (Będzie łatwiej, a poza tym ze skrzydłami tort nie mieścił mi się w lodówce ;), więc zrobiłam skrzydła oddzielnie i przed podaniem ułożyłam je w odpowiednim miejscu. (Wystarczy je przyłożyć, nie ma potrzeby ich doklejania). Niebieską masę cukrową rozwałkować i wyciąć z niej okna i ewentualnie inne ozdoby.

Smacznego.

tort samolot

tort samolot

tort samolot

tort samolot

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź mam jeszcze jedno pytanie jak przygotować odpowiednią ilość biszkoptu na 2 keksówki? Jak można przeliczyć składniki z tortownicy na keksówki. W ogóle da się coś takiego zrobić? Masz może Joasiu jakiś pomysł?
    Pozdrawiam Asia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] tak, możesz zrobić biszkopt. Może to być również inne ciasto. Przełożyć możesz biszkopt dowolnie tak, jak normalnego torta. Możesz wybrać dowolną masę do tortu jaką lubicie. Pamiętaj tylko, aby pod masę cukrową posmarować ciasto masą budyniową lub maślaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ASIA · 12 lat temu
    WITAM MAM PYTANIE CZY ZAMIAST BABKI MOŻNA UŻYĆ BISZKOPTU? i JAK DZIECI NIE LUBIĄ DŻEMU CZYM MOŻNA PRZEAMAĆ SODYCZ TORTU?
    POZDRAWIAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Dziękuję za ekspresową odpowiedź i mam nadzieję że moja wersja będzie równie imponująca. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Edyto[/b] nie polecam. Śmietana nie powinna mieć kontaktu z masą cukrową, nawet jeśli jest wymieszana z serem. Możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i utrzeć przestudzaną z masłem. Wiem, że chciałabyś pominąć masło, ale jeśli zrobisz masę na maśle, będziesz miała pewność, że się z masą cukrową nic nie stanie. Krem z mascarpone i śmietany możesz włożyć do środka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Witam tort jest piękny! Chciałabym go zrobić na pierwsze ur0odziny synka, mam jednak pytanie czy mogę zamiast masy budyniowej czy też maślanej użyć mieszanki śmietany i mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Właśnie skończyłam go robić ! Hura ! Yupi - w końcu! Baaaaardzo czasochłonny i pracochłonny tort .Robiłam go 6 godzin:) Mam nadzieje że będzie się podobać :)Jestem z siebie dumna - w końcu zrobiłam coś z masy cukrowej - a właśnie a propos masy -jeszcze przy niczym nie zdarzyło mi się tyle potu wycisnąć z siebie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Dodalam juz kom.do tortu w krztalcie skrzyni...zatkalo mnie ponownie...Jestes Genialna !!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] zachęcam. Pomyśl tylko, jak napisałam wyżej, o wzbogaceniu ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Jesteś genialna. Przepiękny jest ten tort. Myślę, że synek był wniebowzięty ;) Jeśli mogę to wykorzystam ten przepis i spróbuję zrobić samolot mojemu synkowi na urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 12 lat temu
    Rewelacyjny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anahitka9 · 12 lat temu
    Super!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Śliczny, zazdroszczę zdolności manualnych, ja nie mam takiego talentu dekoracyjnego;( Najlepszego dla Synka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    dodaję do ulubionych zresztą jak większość twoich przepisów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 12 lat temu
    piękny tort :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 12 lat temu
    Tort prezentuje się rewelacyjnie. Ja mam plan w tym roku zrobić tort starcraftowy dla mojego męża, zagożałego fana i gracza, więc też wyzwanie przede mną :] I na pewno przyjemne ćwiczenie cukiernicze :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 12 lat temu
    Fantastyczny! Pracy przy nim jest,ale satysfakcja wielka!! Gratuluję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DARIA · 12 lat temu
    TORT REWELACYJNY
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    megii013 · 12 lat temu
    Świetny samolot i te chmurki wiszące w powietrzu, bomba!