Tort samolot

41 Komentarzy

tort samolot

Tort upiekłam na piąte urodziny synka. Nie jest skomplikowany i przyjemnie się go robiło, chociaż jak każdy tort tego typu, jest pracochłonny. Każdego roku planuję jakiś dziecięcy tort, bo wiem, że radość dziecka będzie ogromna.

Tort zrobiłam z dwóch babek piaskowych, odpowiednio pociętych, obłożonych masą budyniową i pokrytych masą cukrową. Poniższy przepis jest tylko przykładem na wykonanie takiego tortu. Przygotowując taki tort, możecie użyć ulubione ciasto ucierane, czy piaskowe i ulubioną masę maślaną lub budyniową.  
Tort w smaku jest trochę za prosty i ze względu na dużą ilość masy cukrowej bardzo słodki. Aby  przełamać słodycz masy cukrowej, należy tort wzbogacić jakimiś dodatkami, przykładowo przeciąć ciasto na pół i przełożyć np. dżemem. Masę budyniową można również zrobić kwaskową dodając do niej trochę soku z cytryny. Myślę, że dobrze pasowałaby tutaj babka tulipan, ze względu na dużą różnorodność smakową tego ciasta.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Upiec dwie babki piaskowe, jedną w keksówce o dł. 30cm, drugą w keksówce o dł. 25cm. (Do ciast dodałam po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, aby babki wyrosły ładnie do góry). Babkę w keksówce o dł. 30cm piec krócej, ok. 40 minut. Babki pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową.
  3. Krótszą babkę wyrównać nożem z góry i zaokrąglić przód.

03

  1. Dłuższą babkę wyrównać z góry i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa placki.

02

  1. Wyciąć trójkąty na skrzydła. 

04

  1. Pozostałe ciasto pociąć na kawałki i masą budyniową przykleić je do końca babki, przedłużając długość samolotu.
  2. Wszystkie części poukładać i całe ciasto posmarować masą.

06

07

08

  1. Przygotować masę cukrową. Małą część odłożyć na bok i zabarwić niebieskim barwnikiem. Resztę masy rozwałkować i obłożyć nią tort. Duże, główne skrzydła można obłożyć masą oddzielnie. (Będzie łatwiej, a poza tym ze skrzydłami tort nie mieścił mi się w lodówce ;), więc zrobiłam skrzydła oddzielnie i przed podaniem ułożyłam je w odpowiednim miejscu. (Wystarczy je przyłożyć, nie ma potrzeby ich doklejania). Niebieską masę cukrową rozwałkować i wyciąć z niej okna i ewentualnie inne ozdoby.

Smacznego.

tort samolot

tort samolot

tort samolot

tort samolot

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 4 lat temu
    czy zamiast masy cukrowej mozna ten tor " oszprycowac" kremem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuzuzu123456789 · 8 lat temu
    Ile się robi ten tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 8 lat temu
    Tort super dziękuję za przepis syn był zadowolony :lol: Chciałam dodać nasze zdjęcie ale się chyba nie da :-) Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 10 lat temu
    Właśnie takiej inspiracji poszukiwałam!
    Tort bombowy!
    Upiekę, bynajmniej nie dziecku, ale swojemu tacie, który jest zafascynowany lotnictwem - na pewno będzie wniebowzięty:) To wciąż takie duże dziecko... ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Robiłam ten tort na urodziny syna pierwszy raz sama piekłam :lol: super nie mam takich zdolności jak Pani ale nawet mi się udał wszyscy byli w szoku nawet ja :lol: polecam jest łatwy do zrobienia i naprawdę pyszny.Teraz zabieram się do robienia tęczy.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    oki.dzieki juz znalazlam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b] w składnikach jest podany link.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    hej.super wyszedl ci ten tort.mozesz napisac jak zrobic ta mase cukrowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, może być tamta masa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    A czy można ten tort przełożyć masą z Pani przepisu Tort Statek ? wacha sie czały czas który zrobić jestem początkującą w tortach ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] a co jest w składzie tej masy? masa budyniowa też może być truskawkowa 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    A czy można użyć masy truskawkowej zamiast budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    Super :) Robiliśmy wg. Pani przepisu i wskazówek i efekt naprawdę super :) Dziękuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kaska[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaska · 11 lat temu
    Witam a czy można masę cukrową zastąpić marcepanową? Tort wygląda super:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grażynka · 11 lat temu
    ja zrobiłam ten tort on jest poprostu pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] to super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Torcik udał się wyśmienicie, miałam troszkę problemu z masą cukrową, ale ogólnie efekt końcowy jak na pierwszy taki tort myślę, że był udany! Dziękuję za pomoc!!! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z Pani przepisów!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Dzięki za pomoc dzisiaj zabieram się do pieczenia! Jestem pewna obaw, ale myślę, że dam rade!
    Dam później znać jak mi poszło!
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] przelicznik foremek znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
    Ciasta biszkoptowego na tortownicę o średnicy 26cm powinno wystarczyć na 2 keksówki o długości 30cm. Zrobiłabym ciasto biszkoptowe i rozlałabym go do dwóch keksówek o dł. 25 i 30cm jak w przepisie, do 2/3 wysokości formy. Powinien wystarczyć biszkopt z 4 jaj. Przepis na niego znajdziesz w kategorii: "ciasta biszkoptowe" lub "praktyczne porady". Napisz ja Ci poszło :-)