
Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą.
Składniki:
Na ciasto:
- 125g masła lub margaryny
 - 125g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3-4 krople aromatu waniliowego
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - 75ml wina czerwonego, półsłodkiego
 - 125g mąki pszennej
 - 2 płaskie łyżeczki kakao
 - 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 75g startej na tarce gorzkiej czekolady
 
Nadzienie:
- 2 łyżki cukru
 - 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
 - 30g mąki ziemniaczanej
 - ½ łyżeczki cynamonu
 
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 500g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 2 opakowania śmietan-fix
 - czekolada gorzka do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
 - Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
 - Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
 - Wyłożyć ciasto do formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
 - Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
 - 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
 - Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
 - Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
 - Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
 - Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.
 
Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 40 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 35 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
60 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | |
| Wartości odżywcze (porcja): | 
 320 kcal/ 1340kJ Białko: 3g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 31g  | 


