Tort wiśniowy na winie

13 Komentarzy

Tort wiśniowy na winie

Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75ml wina czerwonego, półsłodkiego
  • 125g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g startej na tarce gorzkiej czekolady

Nadzienie:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • czekolada gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
  2. Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
  3. Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
  4. Wyłożyć ciasto do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
  6. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
  8. 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować.  Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
  9. Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  10. Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
  11. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  12. Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.

Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 3g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 31g

Tort wiśniowy na winie

Tort wiśniowy na winie

Tort wiśniowy na winie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] jak nazwa ciasta mówi, to tort na winie, ale myślę, że na soku też możesz zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Zamierzam upiec ten tort na Święta, jednak będzie także jedzony przez dzieci. Czym wobec tego mogę zastąpić wino? Czy może być sok z wiśni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Niesamowity! Pyszny! Polecam z całego serca. Dziękuję za ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Gosiu[/b] możesz wyłożyć kisiel od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    Na ciasto wykładać zimny czy ciepły kisiel?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 12 lat temu
    wygląda kusząco, musi być pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra Rybińska · 12 lat temu
    Taki tort musi smakować nieziemsko :)
    Idealny na świąteczną kolację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i kolejno rozsmarować ją na marmurowej powierzchni. Poczekać, aż czekolada zaczniej twardnieć (wyschnie z góry, zrobi się bardziej matowa. Nie może być jednak za twarda). Następnie łopatką do sera ciągnąć wzdłuż czekolady. Czekolada będzie się podnosić i zwijać w rurkę. Można spróbować zrobić to szerokim nożem (ustawionym pod kątem 45 stopni) lub inną metalową łopatką, ale moim zdaniem najlepsza jest łopatka do sera. (Próbowałam kiedyś nożem i nie udało mi się rurek uzyskać, pomimo, że wielokrotnie o tym czytałam).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    jak zrobić z czekolady takie dekoracje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Smakowicie wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 12 lat temu
    Piękny tort, wykwintny ;] Przy dekorowaniu tortów najbardziej lubię właśnie wiórki z czekolady,jak się tak fajnie zwijają w rurki :] Do tego jasny krem albo masa marcepanowa i wygląda niczym dzieło zawodowego cukiernika :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Bardzo smakowity torcik i ładnie wygląda :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasandraa6 · 12 lat temu
    piękny torcik :-)