Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą.
Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
Wyłożyć ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.
Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".
Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i kolejno rozsmarować ją na marmurowej powierzchni. Poczekać, aż czekolada zaczniej twardnieć (wyschnie z góry, zrobi się bardziej matowa. Nie może być jednak za twarda). Następnie łopatką do sera ciągnąć wzdłuż czekolady. Czekolada będzie się podnosić i zwijać w rurkę. Można spróbować zrobić to szerokim nożem (ustawionym pod kątem 45 stopni) lub inną metalową łopatką, ale moim zdaniem najlepsza jest łopatka do sera. (Próbowałam kiedyś nożem i nie udało mi się rurek uzyskać, pomimo, że wielokrotnie o tym czytałam).
Piękny tort, wykwintny ;] Przy dekorowaniu tortów najbardziej lubię właśnie wiórki z czekolady,jak się tak fajnie zwijają w rurki :] Do tego jasny krem albo masa marcepanowa i wygląda niczym dzieło zawodowego cukiernika :D