Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą.
Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
Wyłożyć ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.
Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Magdo[/b] jak nazwa ciasta mówi, to tort na winie, ale myślę, że na soku też możesz zrobić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Zamierzam upiec ten tort na Święta, jednak będzie także jedzony przez dzieci. Czym wobec tego mogę zastąpić wino? Czy może być sok z wiśni?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
12 lat temu
Niesamowity! Pyszny! Polecam z całego serca. Dziękuję za ten przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Gosiu[/b] możesz wyłożyć kisiel od razu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
13 lat temu
Na ciasto wykładać zimny czy ciepły kisiel?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kachna·
14 lat temu
wygląda kusząco, musi być pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra Rybińska·
14 lat temu
Taki tort musi smakować nieziemsko :)
Idealny na świąteczną kolację.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i kolejno rozsmarować ją na marmurowej powierzchni. Poczekać, aż czekolada zaczniej twardnieć (wyschnie z góry, zrobi się bardziej matowa. Nie może być jednak za twarda). Następnie łopatką do sera ciągnąć wzdłuż czekolady. Czekolada będzie się podnosić i zwijać w rurkę. Można spróbować zrobić to szerokim nożem (ustawionym pod kątem 45 stopni) lub inną metalową łopatką, ale moim zdaniem najlepsza jest łopatka do sera. (Próbowałam kiedyś nożem i nie udało mi się rurek uzyskać, pomimo, że wielokrotnie o tym czytałam).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
14 lat temu
jak zrobić z czekolady takie dekoracje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DarkANGELika·
14 lat temu
Smakowicie wygląda;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Toczka·
14 lat temu
Piękny tort, wykwintny ;] Przy dekorowaniu tortów najbardziej lubię właśnie wiórki z czekolady,jak się tak fajnie zwijają w rurki :] Do tego jasny krem albo masa marcepanowa i wygląda niczym dzieło zawodowego cukiernika :D