Przekładaniec orzechowo- kakaowy z masą krówkową. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.
Składniki na formę ok. 35x 24cm:
1 szklanka = 250 ml
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej (lub 70 g)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
Ciasto orzechowe:
250 g zmielonych orzechów
¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
1 łyżka mąki pszennej (lub 16 g)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub 16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Masa maślana:
5 żółtek
½ szklanki mleka (125 ml)
½ szklanki cukru (100 g)
300 g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
3- 4 łyżki posiekanych orzechów
trochę czekolady (u mnie gorzka)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
Przygotować biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub bułką tartą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie jak ta, w której piekliśmy biszkopt kakaowy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Przygotować masę maślaną: Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstniała. Nie za długo, bo zrobi się jajecznica). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
Do formy włożyć dolny blat biszkoptowy. Rozsmarować ¾ masy maślanej. Przykryć ciastem orzechowym. Następnie rozsmarować masę krówkową. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Posmarować resztą masy maślanej. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Bierzesz trochę posiekanych orzechów do ręki sypiesz je po ukosie na cieście tworząc gruby rząd. Kolejno bierzesz trochę startej czekolady i sypiesz koło orzechów. Tak na przemian, raz sypiesz orzechy raz czekoladę :-)
Rewelacyjne ciasto!! Zrobiłam teraz na sobotę z okazji urodzin taty i wszyscy byli zachwyceni. jedyne co zmieniłam to masę krówkową miałam kakaową :) od siebie dodam że OGROMNIE się cieszę że znalazłam tę stronkę bo jest tu masa przepysznych rzeczy których z chęcią spróbuję !!
witam. mam pytanie dot. punktu 2 w zwiazku z ciastem kakaowym. jest tam zdanie "dodawac stopniowo do masy jajecznej" jakiej masy? myslalam, ze ta masa jest podana do przelozenia ciasta... chcialabym je zrobic a nie rozumiem tego do konca
"Masa jajeczna" to ubite jajka z cukrem, do których należy dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. To jest przepis na ciasto kakaowe.
Masa do przełożenia jest opisana w punkcie 4.
Właśnie przygotowałam masę. Tak jak w przepisie żółtka zmieszałam z mlekiem i cukrem. Zagotowałam ciągle mieszając. Odstawiłam i całość się zwarzyła:/ Co robię źle??
W oryginalnym przepisie z książki siostry Anastazji do masy żółtkowej podano 1/2 szklanki [b]słodkiego mleka[/b]...o co w tym chodzi???wystarczy zwykłe krowie z kartonu??