Ciasto snikers

99 Komentarzy
Ciasto snikers

Przekładaniec orzechowo- kakaowy z masą krówkową. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.

Składniki na formę ok. 35x 24cm:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (lub 70 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)

Ciasto orzechowe:

  • 250 g zmielonych orzechów
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub 16 g)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Masa maślana:

  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
  • 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
  • trochę czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub bułką tartą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie jak ta, w której piekliśmy biszkopt kakaowy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  4. Przygotować masę maślaną: Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstniała. Nie za długo, bo zrobi się jajecznica). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
  5. Do formy włożyć dolny blat biszkoptowy. Rozsmarować ¾ masy maślanej. Przykryć ciastem orzechowym. Następnie rozsmarować masę krówkową. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Posmarować resztą masy maślanej. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto snikers Ciasto snikers
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aniela · 3 lat temu
    Dla masa maślana zdecydowanie zbyt maślana, właściwie samo masło. A całe ciasto mega słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Jak długo ciasto może stać w lodówce? Planuje zrobić na Święta, chciałabym dzisiaj, w ciągu 1 dnia nie będzie zjedzone więc zastanawiam się czy takie 5 dni wytrzyma czy się zepsuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nyna · 5 lat temu
    W masie z zółtek brakuje mąki pszennej i ziemniaczanej bez tego budyń nie wyjdzie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 5 lat temu
      Właśnie zrobiłam ten budyń i bez mąki też wyszedł, bardzo gęsty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Dzień dobry,
    czy jeśli zamiast zmielić orzechy jedynie posiekam je drobno nożem, blat orzechowy też mi wyjdzie? A może lepiej zrobić więcej ciasta czekoladowego i podzielić je na trzy blaty?? Chcę to zrobić w formie tortowej, bo nie potrzebuję tak dużej ilości ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Trzymałabym się jednak wersji ze zmielonymi orzechami laskowymi. Możesz również zrobić wysoki biszkopt i przeciąć go na 3 blaty. Jeśli chcesz zrobić tort w tortownicy o śr. 26 cm to możesz skorzystać z przepisu na biszkopt uniwersalny, biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny
      Osobiście polecam też zrobić tę warstwę orzechową, bo ona wpływa na smak ciasta (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Witam, przymierzam się do zrobienia tego ciasta w weekend. Czy ma znaczenie jakich orzechów użyjemy do blatu orzechowego? Myślałam o tym, aby pomieszać orzechy ziemne oraz włoskie. Podzielcie się proszę swoimi uwagami, co do tego ciasta:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ja · 5 lat temu
      ja robię z orzechów ziemnych i również smakuje bardzo dobrze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 7 lat temu
    Ciasto jest bardzo dobre. Robiłam parę razy i dzisiaj też mam taki zamiar. Polecam!!!:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Witam.mam pytanie.robiłam już raz ciasto i ten blat z orzechami po upieczeniu dość mocno się skurczył. Co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 8 lat temu
    Dzien Dobry, chcialabym zrobic to ciasto na urodziny mojego chlopaka.
    Przygotowac to ciasto w dzin imprezy czy dzien wczesniej, zeby biszkopt przeszedl masa? Dziekuje bardzo :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Żeby nie zrobić sobie jajecznicy przygotowując krem polecam taką samą strategię jak przy gotowaniu budyniu:) połowę mleka gotować na minimalnym ogniu, a w między czasie wymieszać żółtka z pozostałym mlekiem i cukrem (czasem cukier dzielę na pół - część do żółtek, cześć do mleka). Jak mleko się zagotuje to wlewam masę żółtkową do mleka i doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 8 lat temu
    Nie zgodzę sie z tym, ze z masy wyszla jajecznica a biszkopty odchodzą od reszty. U mnie wszystko wyszlo.
    Ciasto bardzo smakowało rodzinie, na pewno będę robic częściej ! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Evev · 4 lat temu
      Mi wyszła właśnie jajecznica, przed chwilą robiłam. Być może za długo podgrzewałam, ale i tak wydaje mi się że to była chwila, więc nie będę ryzykować następnym razem, zrobię po prostu masę budyniową ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 8 lat temu
    ciato się nie udało wyszed zakalec jednym słowem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Ciasto robilam juz kilka razy, za kazdym razem sie udalo i smakowalo wszystkim gosciom i domownikom, raz nawet powyzszy przepis uzylam robiac tort snikers , dla mojej rodziny i znajomych to najlepsze ciasto, zawsze jak pytam jakie ciasto mam zrobic to slysze ''snikers''. faktycznie ciezko mase zrobic bo moze wyjsc jajecznica-trzeba pamietac by mieszac i robic mase na wolnym ogniu a jak wyjda jakies grudki to mozna uzyc sitko by upewnic sie ze masa wyszla gladka i jednolita.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malutka · 9 lat temu
    Witam.właśnie upieklam powyższe ciasto i jestem zawiedziona. Biszkopty wyszły ok,gorzej z reszta. Masę zróbcie swoją najlepszą jaką potraficie bo trudno zanotować żółtka i nie zrobić jajecznicy. Przed przedłożenie nasaczcie biszkopty bo bez tego ciasto staje w gardle. Dużo pieke ciast ale to jest hmm ubogie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 9 lat temu
    Witam czy ta masa smakuje jak te z tortów? U mnie nikt nie lubi tych mas tylko bitą śmietane ewentualnie masy na bazie budyniu,więc się upewniam czy to ta masa właśnie taka kremowa jakby sztuczna z tortów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Masa jest smaczna i na pewno nie smakuje sztucznie . Jest maślana i nie każdy może ją lubić. Możesz zastąpić ją budyniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    A ja zmarnowałam 5 żółtek bo masa mi się zwarzyła. Mój błąd był, że za szybko (na za dużym ogniu) podgrzewałam masę. Spróbujcie ją podgrzewać na mniejszym ogniu i dłużej, napewno się uda. Jak ciasto smakuje będę wiedziała dopiero jutro.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bianka · 9 lat temu
    Piekłam ciasteczko i dla mnie jest za mało kremu - ja lubię więcej:) Dodałabym też czegoś bardziej wyrazistego, może jakiś alkohol... tylko nie wiem czy do kremu, czy nasączyć blaty. Może ktoś ma jakieś pomysły:)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 10 lat temu
    piekłam...wyszedł...pyszności dziękuję za przepis:)))Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia _1575 · 10 lat temu
    Będe piekła go pierwszy raz mam nadzieje nie sprawi mi wielkich problemów nie takie ciasta sie piekło wygląda smakowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sugar&salt · 10 lat temu
    Wygląda genialnie! Na sam widok ślinka cieknie :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    CIASTO BYłO PYSZNE