Ciasto snikers

100 Komentarzy
Ciasto snikers

Przekładaniec orzechowo- kakaowy z masą krówkową. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.

Składniki na formę ok. 35x 24cm:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (lub 70 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)

Ciasto orzechowe:

  • 250 g zmielonych orzechów
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub 16 g)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Masa maślana:

  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
  • 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
  • trochę czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub bułką tartą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie jak ta, w której piekliśmy biszkopt kakaowy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  4. Przygotować masę maślaną: Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstniała. Nie za długo, bo zrobi się jajecznica). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
  5. Do formy włożyć dolny blat biszkoptowy. Rozsmarować ¾ masy maślanej. Przykryć ciastem orzechowym. Następnie rozsmarować masę krówkową. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Posmarować resztą masy maślanej. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto snikers Ciasto snikers
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 12 lat temu
    A ja mam pytanie czysto estetyczne, jak zrobić taką piękną górę jak na zdjęciu ? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Bierzesz trochę posiekanych orzechów do ręki sypiesz je po ukosie na cieście tworząc gruby rząd. Kolejno bierzesz trochę startej czekolady i sypiesz koło orzechów. Tak na przemian, raz sypiesz orzechy raz czekoladę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 12 lat temu
    Rewelacyjne ciasto!! Zrobiłam teraz na sobotę z okazji urodzin taty i wszyscy byli zachwyceni. jedyne co zmieniłam to masę krówkową miałam kakaową :) od siebie dodam że OGROMNIE się cieszę że znalazłam tę stronkę bo jest tu masa przepysznych rzeczy których z chęcią spróbuję !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AsiorkA · 12 lat temu
    A nie lepiej upiec dwa blaty niż je przekroić? Nie mam takich zdrolności :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AsiorkA · 12 lat temu
    Masa krówkowa ok, ale w sklepach są rózne, nie ma normalnej masy krówkowej.. jest orzechowy albo kajmak, który wybrać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 12 lat temu
    Czy masa krówkowa jest bez żadnych dodatków? Tak po prostu z puszki ? Znam przepis, w którym miesza się masło z masą krówkową, stąd moje pytanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    renata · 12 lat temu
    ciasto przepyszne wszystkim smakowalo napewno jeszcze wiele razy zagosci na naszym stole
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 12 lat temu
    witam. mam pytanie dot. punktu 2 w zwiazku z ciastem kakaowym. jest tam zdanie "dodawac stopniowo do masy jajecznej" jakiej masy? myslalam, ze ta masa jest podana do przelozenia ciasta... chcialabym je zrobic a nie rozumiem tego do konca
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      "Masa jajeczna" to ubite jajka z cukrem, do których należy dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. To jest przepis na ciasto kakaowe.
      Masa do przełożenia jest opisana w punkcie 4.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiktoria · 12 lat temu
    czy do ciasta orzechowego nie trzeba dodać żoółtek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lena · 12 lat temu
    powiedzcie czym nasączyć biszkopt.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Biszkopt możesz nasączyć np. posłodzoną herbatą ze spirytusem, wódką, czy rumem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgorzata · 12 lat temu
    ciasto super :) cała rodzina zachwala super przepis pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Jeny... coś pysznego po prostu:)
    Cała rodzinka zachwala, aż miło;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jaś · 12 lat temu
    bobre ciasto zrobiłem je w 30 min a zarombiste :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 12 lat temu
    witam, a mnie masa orzechowa na drugi dzien sie skurczyła...? co zrobiłam źle? dodam ze miałam orzechy posiekane a nie zmielone...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Ostatnio robiłam, udało się "niebo w ustach" rodzina była pod wielkim wrażeniem. Pozdrawiam i dziękuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 12 lat temu
    bardzo tu jest ładnie i schludnie ,będę korzystać z twoich [przepisów pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reniek · 12 lat temu
    Ja wasnie za szybko podgrzewalam i masa mi sie sciela za drugim razem bylo lepiej :) trzeba miec wyczucie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lutka40 · 12 lat temu
    Zrobiam jest pyszny .Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia24 · 12 lat temu
    Właśnie przygotowałam masę. Tak jak w przepisie żółtka zmieszałam z mlekiem i cukrem. Zagotowałam ciągle mieszając. Odstawiłam i całość się zwarzyła:/ Co robię źle??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Proponuję podgrzewać wszystko powoli, ciągle mieszając. Doprowadzić powoli do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje, ściągnąć garnek z pieca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    W oryginalnym przepisie z książki siostry Anastazji do masy żółtkowej podano 1/2 szklanki [b]słodkiego mleka[/b]...o co w tym chodzi???wystarczy zwykłe krowie z kartonu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 12 lat temu
    Spróbuję i zobaczę czy naprawde mi sie uda i czy jest faktycznie takie smaczne