Ciasto snikers

100 Komentarzy
Ciasto snikers

Przekładaniec orzechowo- kakaowy z masą krówkową. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.

Składniki na formę ok. 35x 24cm:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (lub 70 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)

Ciasto orzechowe:

  • 250 g zmielonych orzechów
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub 16 g)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Masa maślana:

  • 5 żółtek
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
  • 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
  • trochę czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub bułką tartą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie jak ta, w której piekliśmy biszkopt kakaowy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  4. Przygotować masę maślaną: Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstniała. Nie za długo, bo zrobi się jajecznica). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
  5. Do formy włożyć dolny blat biszkoptowy. Rozsmarować ¾ masy maślanej. Przykryć ciastem orzechowym. Następnie rozsmarować masę krówkową. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Posmarować resztą masy maślanej. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto snikers Ciasto snikers
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna · 12 lat temu
    udalo sie. udalo sie. udalo sie! super przepis. :) dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aska · 12 lat temu
    Ciasto super,bałam się trochę że może trochę malo nasączyłam ciasta bo na drugi dzień bylo takie trochę twarde ale po nocy było już ok.Może przyczyną było zostawienie w bardzo zimnym pomieszczeniu.Zjedzone do ostatniego kawałka,pycha.
    Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów cieszę się że znalazłam tą stronkę. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reniek · 12 lat temu
    Dziękuje Joasiu za odpowiedz,zrobiam tak jak napisalas. Tym razem udalo sie :) masa jest mniam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reniek · 12 lat temu
    Witam, mam pytanie do masy bo mi gotujac ja nie zagescila sie ale powstaly grudki i podeszlo woda, czt tam aby nie powinno byc trochę mąki? Prosze o w miare szybka odpowiedz, bo wlasnie jestem w trakcie pieczenia :) i jak coś to bede musiala przeożyc inna masa, a nie chce tego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Mąki nie trzeba dodawać. Wygląda na to jakby masa się ścięła. Spróbuj może jeszcze raz. Pogrzewaj powoli ciągle mieszając. Pracy nie ma dużo, tylko niestety składniki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mmm · 12 lat temu
    super ciasto.polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 12 lat temu
    wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje :-) wypróbuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 13 lat temu
    Droga Joanno, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem więc wybacz, że zadam pewnie oczywiste pytanie dla innych, ale ja niestety nie wiem, a mianowicie czy w twoich przepisach używasz takie słodkie kakao dla dzieci czy jest to jakieś specyficzne kakao specjalne do pieczenia...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DOROTA · 13 lat temu
    CIASTO REWELACJA!!!! POLECAM MY ZROBILISMY JUŻ DWUKROTNIE!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota wierobiej · 13 lat temu
    moje ciasto.dziękuje!!! ale czy ja temu podołam? do odważnych świat należy. a te orzechy to włoskie mają być? jadłam takie ciasto ale pamiętam tylko smak. już nie mogę się doczekać. pewno jutro będziemy z córciami działać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Proszę bardzo. Orzechy możesz dać dowolne. Ja dałam włoskie. Mam nadzieje, że Wam posmakuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Cudnie wygląda!!Właśnie czegoś takiego szukałam. Z chęcią wykorzystam przepis na święta:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 13 lat temu
    po prostu idealne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    To jedno z tych ciast, do ktorych sie przymierzam i jakos nie moge sie zabrac. Kto wie, moze twoj wpis zainspiruje mnie do tego, by w koncu je zrobic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 13 lat temu
    Ohhh ależ ono wygląda. Jeszcze takiej wersji Snickersa nie konsumowałam :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 13 lat temu
    Cudownie wygląda, rzeczywiście z powodzeniem może zastąpić tort, pycha:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 13 lat temu
    Ciacho, które samo w sobie byłoby wspaniałym posiłkiem ^^ Wygląda rewelacyjnie i nieco retro, tak pamiętam ciasta pieczone przez moją babcię i ciocię. Najbardziej oczywiście podoba mi się obecność dużej ilości orzechów, ale cóż by to był za snickers bez orzechów :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wyglada obłędnie! Pyszne ciasto. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jo · 13 lat temu
    Looks delicious :)