Przekładaniec orzechowo- kakaowy z masą krówkową. Bardzo bogate, smaczne i sycące ciasto, dlatego polecałabym je na specjalną okazję. Może na nadchodzące święta? Na pewno sprawdzi się w roli zastępcy tortu. Przepis siostry Anastazji.
Składniki na formę ok. 35x 24cm:
1 szklanka = 250 ml
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej (lub 70 g)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
Ciasto orzechowe:
250 g zmielonych orzechów
¾ szklanki cukru pudru (lub 120 g)
1 łyżka mąki pszennej (lub 16 g)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub 16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Masa maślana:
5 żółtek
½ szklanki mleka (125 ml)
½ szklanki cukru (100 g)
300 g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
3- 4 łyżki posiekanych orzechów
trochę czekolady (u mnie gorzka)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasta i masę (punkt 2- 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
Przygotować biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub bułką tartą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto upiec w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie jak ta, w której piekliśmy biszkopt kakaowy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Przygotować masę maślaną: Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i cukrem. Zagotować, ciągle mieszając. (Ja chwilkę gotowałam, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstniała. Nie za długo, bo zrobi się jajecznica). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną masę żółtkową. (Dodatkowo można dodać trochę spirytusu do smaku).
Do formy włożyć dolny blat biszkoptowy. Rozsmarować ¾ masy maślanej. Przykryć ciastem orzechowym. Następnie rozsmarować masę krówkową. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Posmarować resztą masy maślanej. Posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Ciasto super,bałam się trochę że może trochę malo nasączyłam ciasta bo na drugi dzień bylo takie trochę twarde ale po nocy było już ok.Może przyczyną było zostawienie w bardzo zimnym pomieszczeniu.Zjedzone do ostatniego kawałka,pycha.
Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów cieszę się że znalazłam tą stronkę. :-)
Witam, mam pytanie do masy bo mi gotujac ja nie zagescila sie ale powstaly grudki i podeszlo woda, czt tam aby nie powinno byc trochę mąki? Prosze o w miare szybka odpowiedz, bo wlasnie jestem w trakcie pieczenia :) i jak coś to bede musiala przeożyc inna masa, a nie chce tego.
Mąki nie trzeba dodawać. Wygląda na to jakby masa się ścięła. Spróbuj może jeszcze raz. Pogrzewaj powoli ciągle mieszając. Pracy nie ma dużo, tylko niestety składniki.
Droga Joanno, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem więc wybacz, że zadam pewnie oczywiste pytanie dla innych, ale ja niestety nie wiem, a mianowicie czy w twoich przepisach używasz takie słodkie kakao dla dzieci czy jest to jakieś specyficzne kakao specjalne do pieczenia...
moje ciasto.dziękuje!!! ale czy ja temu podołam? do odważnych świat należy. a te orzechy to włoskie mają być? jadłam takie ciasto ale pamiętam tylko smak. już nie mogę się doczekać. pewno jutro będziemy z córciami działać.
Ciacho, które samo w sobie byłoby wspaniałym posiłkiem ^^ Wygląda rewelacyjnie i nieco retro, tak pamiętam ciasta pieczone przez moją babcię i ciocię. Najbardziej oczywiście podoba mi się obecność dużej ilości orzechów, ale cóż by to był za snickers bez orzechów :]