Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy i bezmleczny)

14 Komentarzy
Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy)

Makowiec na ucieranym cieście w wersji bezglutenowej, na mące jaglanej. Pyszny, miękki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej i lekko chrupiący od góry. Wspaniałe ciasto bezglutenowe, która smakuje wszystkim. Nie jest rozpoznawane jako bezglutenowe ;)

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23cm:

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 90 g mąki jaglanej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku (może być zmielony)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • ok. 100 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Bakalie posiekać drobno.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
  6. Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. (Najlepiej jeszcze przesiać). Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach (tzn. dodać połowę mąki, krótko zmiksować, dodać drugą połowę mąki i krótko zmiksować tylko do połączenia).
  7. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście kłaść delikatnie łyżką masę makową, robiąc kleksy z masy. (Tak pozostawić, nie wygładzać masy makowej).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy) Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy) Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewka · 9 miesięcy temu
    Czy mąkę jaglaną można zastąpić jakąś inną? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RÓŻA · 10 miesięcy temu
    Czy trzeba mielic mak? Bo nie mma maszynki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 miesięcy temu
    Czy mąkę jaglaną można zastąpić ryżową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helena · 1 lat temu
    Upiekam  wyszedl taki sam 😊Jedynie uważam że jest bardzo slodki Następnym razem dam troszkę mniej cukru Pozdrawia i polecam to ciasto 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Czy mozna dodać mak z puszki? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie wiem, czy taki mak z puszki nie jest cięższy od tego zrobionego według przepisu. Chodzi o to, żeby całkiem nie opadł na dno ciasta. Myślę, że można wypróbować i połączyć go z utartymi żółtkami (tylko już bez cukru), a następnie z ubitą pianą. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Dziękuję, przepis działa, ja dałam z połowę oleju i 90g serka twarogowego PRZE PYCHA lepsze niż  glutenowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Czegoś mi brakuje w tym przepisie - rozumiem że wykładamy całe kruche ciasto i robimy kleksy z masy makowej i pieczemy? Bo na zdjęciu wygląda jakby na masę makową miało przyjść jeszcze raz kruche w formie kruszonką chyba że się mylę? Więc może ciasto kruche dzielimy na pół, na pierwszą kładziemy masę makową i potem jeszcze posypujemy kruchym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To nie jest ciasto kruche, ale biszkopt z dodatkiem oleju, które podczas pieczenia wyrasta do góry i przebija się między kleksami masy makowej i dlatego tak wygląda, jakby było przykryte dodatkowym ciastem ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 2 lat temu
        Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Wygląda tak smakowicie że chętnie się pokuszę o zrobienie, tylko chciałam być pewna że w przepisie nie ma błędu:) Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Bez bakalii będzie w porządku? Czy zmieni konsystencję? Nie lubię bakalii w cieście. Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia