Makowiec na ucieranym cieście w wersji bezglutenowej, na mące jaglanej. Pyszny, miękki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej i lekko chrupiący od góry. Wspaniałe ciasto bezglutenowe, która smakuje wszystkim. Nie jest rozpoznawane jako bezglutenowe ;)
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
2 jajka (rozmiar M)
100 g cukru
125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
90 g mąki jaglanej
35 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Masa makowa:
250 g suchego maku (może być zmielony)
80 g cukru pudru
2 jajka (rozmiar M)
ok. 100 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Bakalie posiekać drobno.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. (Najlepiej jeszcze przesiać). Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach (tzn. dodać połowę mąki, krótko zmiksować, dodać drugą połowę mąki i krótko zmiksować tylko do połączenia).
Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście kłaść delikatnie łyżką masę makową, robiąc kleksy z masy. (Tak pozostawić, nie wygładzać masy makowej).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Nie wiem, czy taki mak z puszki nie jest cięższy od tego zrobionego według przepisu. Chodzi o to, żeby całkiem nie opadł na dno ciasta. Myślę, że można wypróbować i połączyć go z utartymi żółtkami (tylko już bez cukru), a następnie z ubitą pianą.
Czegoś mi brakuje w tym przepisie - rozumiem że wykładamy całe kruche ciasto i robimy kleksy z masy makowej i pieczemy? Bo na zdjęciu wygląda jakby na masę makową miało przyjść jeszcze raz kruche w formie kruszonką chyba że się mylę? Więc może ciasto kruche dzielimy na pół, na pierwszą kładziemy masę makową i potem jeszcze posypujemy kruchym?
To nie jest ciasto kruche, ale biszkopt z dodatkiem oleju, które podczas pieczenia wyrasta do góry i przebija się między kleksami masy makowej i dlatego tak wygląda, jakby było przykryte dodatkowym ciastem ;)
Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Wygląda tak smakowicie że chętnie się pokuszę o zrobienie, tylko chciałam być pewna że w przepisie nie ma błędu:) Pozdrawiam serdecznie:)