Miękki makowiec z dużą ilością masy makowej, okrytej puszystym, waniliowym ciastem ucieranym. U nas w rodzinie makowca nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia. Może w tym roku właśnie ten zagości na waszym stole?
Składniki (na formę ok. 35x 24 cm):
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
ok. 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Bakalie posiekać drobno.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
Przygotować ciasto ucierane: Oddzielić białka od żółtek.
W miseczce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem, miksując krótko tylko do połączenia się składników. Następnie wlać stopniowo sok z cytryny.
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na cieście rozłożyć delikatnie masę makową (robiąc kleksy łyżką) i wyrównać tyłem łyżki. Na masie makowej rozłożyć resztę ciasta. (Ciasta jest niedużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
Pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ag·
2 lat temu
Czy spod i góra nie są suche ? Albo nie robią się suche na drugi, trzeci dzień?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie są suche. To jest ciasto ucierane, więc nie jest też specjalnie wilgotne. Jest takie akurat. Ciasto trzeba chronić przed wysychaniem. Ja trzymałabym w dużym worku w chłodnym miejscu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madam·
4 lat temu
Ciasto super ala masa makowa zdecydowanie za sucha Czy nie powinno byc w skladzie masła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
Masło nie ale dla wilgotności powinien być miód. Można nim zastąpić połowę cukru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
5 lat temu
Witam Czy można użyć gotowej masy makowej ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak, ale należy dodać do niej ubitą pianę z białek.