Makowiec dla osób na diecie rozdzielnej, nie łączących węglowodanów z białkami. Zalicza się do grupy węglowodanowej. Smakuje jak klasyczny makowiec na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny i nikt z jedzących nie zorientuje się, że jest inny. Jedyna różnica między nim, a zwykłym makowcem jest taka, że tutaj do masy makowej nie zostały dodane białka. Mimo to masa makowa jest bardzo dobra i wilgotna. Polecam wszystkim wielbicielom maku, nie tylko tym na tej specjalnej diecie.
Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć je na kawałek folii spożywczej, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem na wysokość ok. 1 cm. Przygotowaną formę wstawić do lodówki.
Przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę, wodę i cukier waniliowy wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć do tortownicy.
Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i sól wymieszać. Masło roztopić. Gorące wlewać powoli do mąki z cukrem, mieszając delikatnie ręką formować kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na masie makowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backbuch zur Trennkost”, Ingrid Schlieske.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
margo·
5 lat temu
Czy można użyć gotowej masy makowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz, jeśli chcesz, ale ja polecam zrobić według przepisu. Ta masa jest naprawdę dobra ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara Mąka·
5 lat temu
Makowiec bardzo dobry .Czy do jego przygotowania mogę użyć białego maku?
Czy biały mak wymaga jakiejś specjalnej obróbki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Na pewno trzeba go sparzyć wrzątkiem i zmielić dwukrotnie jak zwykły mak. Nigdy nie jadłam mawkowca z białem makiem, więc nie powiem jak będzie smakował, ale na pewno wyjdzie ;) Robiłam z nim tylko rogale marcińskie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
5 lat temu
Nie rozumiem połączenie mąki z jajkami i masłem, przecież to właśnie jest podkreślone w diecie rozdzielnej, że nie należy łączyć białka zwierzęcego zwłaszcza z węglowodanami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Mąka należy do grupy węglowodanów, a żółtko i masło jest z grupy neutralnej dlatego można je łączyć. Specjalnie w przepisie nie ma białka, bo białko wiadomo jest z grupy białkowej i to z nim nie można łączyć tych produktów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
elzbieta·
10 lat temu
Piekłam już raz ten makowiec i wracam do niego, bo bardzo mi smakuje jest niedrogi i smaczny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
J.·
13 lat temu
Wypróbowałam przepis - pycha! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Soll·
13 lat temu
Akurat nie ma dowodów naukowych na to, że dieta rozdzielna faktycznie odchudza ;) Dlatego tego przepisu również nie zaliczyłabym do dietetycznych. Także składniki za tym przemawiają : mąka, cukier, śmietana, miód. Mmm, pycha, ale raczej jedząc takie smakołyki nie schudniemy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
3 lat temu
Oczywiście że są dowody na to, że działa. Wiele osób schudło, tylko trzeba cały czas to stosować. Nie powiedziałabym że żółtko jest neutralne, ma więcej białka niż białko kurze. (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gośka·
14 lat temu
Makowiec pewnie smaczny,ale nie jest zgodny z dieta polegającą na nie
lączeniu węglowodanów z biakami, ponieważ w cieście występują i węglowodany i bialka(śmietana,maslo,żóltko) ;-)
pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
8 lat temu
Makowiec jest zgodny z dietą rozdzielną, w przepisie jest słodka śmietanka, masło i żółtko a one należą do grupy neutralnej a nie do węglowodanowej. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Dokładnie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Toczka·
14 lat temu
Rzeczywiście wygląda bardzo przyjemnie i smakowicie, bo w końcu dieta to nie jest nic nieprzyjemnego, każdy z nas jest na jakiejś :D Niektórzy co prawda preferują dietę wysokotłuszczową, ale to już ich sprawa :]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
veggie·
14 lat temu
na diecie, czy nie na diecie, wciągnęłabym natychmiast kawałek, bo tak apetycznie wygląda :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie·
14 lat temu
Ja wprawdzie na zadnej diecie nie jestem, ale na kawalek takiego makowca chetnie bym sie skusila!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Bardzo smakowity makowiec :)
I na diecie mozna jeść takie pyszności, super:)
Pozdrowienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
duśka·
14 lat temu
przepysznie wygląda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
6 lat temu
Ale jest tam mąka i mak,a tego też się nie łączy.A żółtko to przecież białko.Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Chyba,że kokoski z kokosu i białka, bo to białko plus tłuszcz,czyli dobre zestawienie.