
Makowiec dla osób na diecie rozdzielnej, nie łączących węglowodanów z białkami. Zalicza się do grupy węglowodanowej. Smakuje jak klasyczny makowiec na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny i nikt z jedzących nie zorientuje się, że jest inny. Jedyna różnica między nim, a zwykłym makowcem jest taka, że tutaj do masy makowej nie zostały dodane białka. Mimo to masa makowa jest bardzo dobra i wilgotna. Polecam wszystkim wielbicielom maku, nie tylko tym na tej specjalnej diecie.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
 - 125g masła
 - 1 żółtko
 - 50g cukru
 - szczypta soli
 - 2 łyżki wody
 
Masa makowa:
- 300g suchego, zmielonego maku
 - 250ml wody
 - 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
 - 4 łyżki miodu
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
 - 100g cukru
 - 100g masła
 - szczypta soli
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć je na kawałek folii spożywczej, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem na wysokość ok. 1 cm. Przygotowaną formę wstawić do lodówki.
 - Przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę, wodę i cukier waniliowy wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć do tortownicy.
 - Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i sól wymieszać. Masło roztopić. Gorące wlewać powoli do mąki z cukrem, mieszając delikatnie ręką formować kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na masie makowej.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backbuch zur Trennkost”, Ingrid Schlieske.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 
 