Makowiec według diety rozdzielnej

19 Komentarzy
Makowiec według diety rozdzielnej

Makowiec dla osób na diecie rozdzielnej, nie łączących węglowodanów z białkami. Zalicza się do grupy węglowodanowej. Smakuje jak klasyczny makowiec na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny i nikt z jedzących nie zorientuje się, że jest inny. Jedyna różnica między nim, a zwykłym makowcem jest taka, że tutaj do masy makowej nie zostały dodane białka. Mimo to masa makowa jest bardzo dobra i wilgotna. Polecam wszystkim wielbicielom maku, nie tylko tym na tej specjalnej diecie.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Masa makowa:

  • 300g suchego, zmielonego maku
  • 250ml wody
  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć je na kawałek folii spożywczej, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem na wysokość ok. 1 cm. Przygotowaną formę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę, wodę i cukier waniliowy wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć do tortownicy.
  4. Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i sól wymieszać. Masło roztopić. Gorące wlewać powoli do mąki z cukrem, mieszając delikatnie ręką formować kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na masie makowej.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backbuch zur Trennkost”, Ingrid Schlieske.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Makowiec według diety rozdzielnej Makowiec według diety rozdzielnej Makowiec według diety rozdzielnej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    margo · 4 lat temu
    Czy można użyć gotowej masy makowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz, jeśli chcesz, ale ja polecam zrobić według przepisu. Ta masa jest naprawdę dobra ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Mąka · 4 lat temu
    Makowiec bardzo dobry .Czy do jego przygotowania mogę użyć białego maku?
    Czy biały mak wymaga jakiejś specjalnej obróbki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Na pewno trzeba go sparzyć wrzątkiem i zmielić dwukrotnie jak zwykły mak. Nigdy nie jadłam mawkowca z białem makiem, więc nie powiem jak będzie smakował, ale na pewno wyjdzie ;) Robiłam z nim tylko rogale marcińskie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 4 lat temu
    Nie rozumiem połączenie mąki z jajkami i masłem, przecież to właśnie jest podkreślone w diecie rozdzielnej, że nie należy łączyć białka zwierzęcego zwłaszcza z węglowodanami.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Mąka należy do grupy węglowodanów, a żółtko i masło jest z grupy neutralnej dlatego można je łączyć. Specjalnie w przepisie nie ma białka, bo białko wiadomo jest z grupy białkowej i to z nim nie można łączyć tych produktów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 9 lat temu
    Piekłam już raz ten makowiec i wracam do niego, bo bardzo mi smakuje jest niedrogi i smaczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    J. · 12 lat temu
    Wypróbowałam przepis - pycha! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Soll · 12 lat temu
    Akurat nie ma dowodów naukowych na to, że dieta rozdzielna faktycznie odchudza ;) Dlatego tego przepisu również nie zaliczyłabym do dietetycznych. Także składniki za tym przemawiają : mąka, cukier, śmietana, miód. Mmm, pycha, ale raczej jedząc takie smakołyki nie schudniemy ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Oczywiście że są dowody na to, że działa. Wiele osób schudło, tylko trzeba cały czas to stosować. Nie powiedziałabym że żółtko jest neutralne, ma więcej białka niż białko kurze. (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gośka · 13 lat temu
    Makowiec pewnie smaczny,ale nie jest zgodny z dieta polegającą na nie
    lączeniu węglowodanów z biakami, ponieważ w cieście występują i węglowodany i bialka(śmietana,maslo,żóltko) ;-)
    pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 7 lat temu
      Makowiec jest zgodny z dietą rozdzielną, w przepisie jest słodka śmietanka, masło i żółtko a one należą do grupy neutralnej a nie do węglowodanowej. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 13 lat temu
    Rzeczywiście wygląda bardzo przyjemnie i smakowicie, bo w końcu dieta to nie jest nic nieprzyjemnego, każdy z nas jest na jakiejś :D Niektórzy co prawda preferują dietę wysokotłuszczową, ale to już ich sprawa :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    veggie · 13 lat temu
    na diecie, czy nie na diecie, wciągnęłabym natychmiast kawałek, bo tak apetycznie wygląda :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Ja wprawdzie na zadnej diecie nie jestem, ale na kawalek takiego makowca chetnie bym sie skusila!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Bardzo smakowity makowiec :)
    I na diecie mozna jeść takie pyszności, super:)
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    duśka · 13 lat temu
    przepysznie wygląda
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monia · 5 lat temu
      Ale jest tam mąka i mak,a tego też się nie łączy.A żółtko to przecież białko.Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Chyba,że kokoski z kokosu i białka, bo to białko plus tłuszcz,czyli dobre zestawienie.