Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto miodowe:
500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
½ szklanki cukru (= 100 g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
550 ml mleka
¾ szklanki cukru (= 150 g)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
250 g masła, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
300 g orzechów np. włoskich
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
Orzechy posiekać.
Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Najlepszy przepis na ciasto jakie znalazłam w sieci. Wyszło idealne, bardzo łatwo się wyrabia. Pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
3 dni temu
Czy trzeba tyle masła dawać do budyniu ? Czy jak bym chciała zrobić więcej budyniu to ile wtedy masła ? I ostatnie pytanie czy ciasto wychodzi wysokie jeśli nie to czy mogę zrobić w mniejszej formie pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 dni temu
Super przepis najlepszy😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita ·
9 miesięcy temu
Czy zamiast budyniu mogę dać aromat śmietankowy lub waniliowy do masy ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Zamiast budyniu można dać ewentualnie więcej skrobi. Budyń jest dla konsystencji, natomiast aromat tylko aromat dla zapachu i smaku. Można go dodać dodatkowo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
10 miesięcy temu
Mega ciasto ! Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
11 miesięcy temu
Pyszne polecam!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
Ciasto rewelacja,obowiązkowe u nas w święta już trzeci rok i nie ostatni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
1 lat temu
Super przepis! Udało się za pierwszym razem. Spróbowałam na drugi dzień i wg. mnie to twardsze, kruche ciasto jest na plus :) Orzechy włoskie wspaniale komponują się z całością i bez nich to nie byłoby to samo. Przepis ląduje do przepiśnika. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia H.·
1 lat temu
Ciasto jest przepyszne, piekę je zawsze na święta, jednak do tej pory wcinaliśny na krucho 🤣 i stąd moje pytanie, czy jak upiekę je w piątek a podać chce w niedzielę i ponkedzjalek , to upiec same blaty i krem dopiero w niedziele rano albo sobotę wieczór? W sensie przekładać je? I składać ciasto? Bo trochę za długo dla kremu czy się mylę 🙈
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Od razu przełożyć, żeby zmiękło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta84·
1 lat temu
Ciasto przepyszne. Wszyscy sie zachwycali. Zmienilam tylko cukier w przepisie. Mieszkam w UK i do ciasta dodałam soft brown sugar. Dodaje do domowego przepisnika
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andżelika ·
2 lat temu
Zapomniałam dać żółtka do budyniu czy bez niego wyjdzie czy się rozjedzie 🥺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że spokojnie wyjdzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Witam Czy mogę zrobić blaty wcześniej a na drugi dzień dopiero przełożyć kremem ??Żeby już zmiękły trochę ??Dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można, ale po co? Najlepiej od razu przełożyć. One od masy będą miękły. Ciasto najlepsze jest po 3- 4 dniach od przygotowania, więc nie ma co czekać z przekładaniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
A czy po tych 3-4 dniach krem będzie nadal świeży ??dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, spokojnie 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kari·
2 lat temu
Ciasto wyśmienite!!! Wyszło za pierwszym razem przepyszne!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
3 lat temu
Zrobiłam dzisiaj i juz po kilku godzinach sprobowalam . Niebo w gębie!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
3 lat temu
Myślę, że wystarczy ciasto po zrobieniu zamknąć w pojemniku na ciasto i nie trzeba będzie czekać 3-4 dni. 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sara·
3 lat temu
Pyszne ciasto. Robiłam już drugi raz tylko tym razem zmniejszyłam ilość masła w kremie budyniowym do 200g bo jak dla mnie masa była zbyt maślana. Polecam! 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
3 lat temu
Rewelacja. U mnie na wierzchu z białą czekoladą i krówkami. Polecam. Szybko się robi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
3 lat temu
Ciasto z tego przepisu wyszło przepyszne. Myślalam, że nie będzie takie jak z paczki a wyszło jeszcze lepsze. A jaki krem pyszny. Co prawda biszopt robiłam że swojego sprawdzonego przepisu tylko miód dodałam. A po za tym po przeczytaniu komentarzy, że ciasto jest suche nasączyłam obie części ciasta kawą. Zawsze nasączam biszkopt. Także dziękuję za wspaniały przepis. Zapisuję go w zeszycie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
3 lat temu
Jaki biszkopt? W tym przepisie nie ma biszkoptu. Te placki miodowe charakteryzują się tym, że na początku są twarde/suche i z czasem miękną tak samo jest w stefance, snikersie itp. Nigdy nie słyszałam o namaczaniu placków miodowych kawą. Ja uwielbiam wszelkie miodowniki. Czy w takim namoczonym kawą czuć jeszcze ten charakterystyczny smak ciasta miodowego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Pani napisała że zrobiła własne biszkopty . Czytać ze zrozumieniem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
4 lat temu
Zle zlozylam ciasto 🤕 na drugi blat dalam mase krowkowa, pol budyniu i na to orzechy. Jak to uratowac 🤧
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Czyli masę podzieliłaś na pół i połowa poszła na górę, tak zrozumiałam. Też może być. Możesz zrobić dodatkowo na wierzchu esy floresy z dodatkowej masy krówkowej lub polewy czekoladowej np. jak w tym przepisie takie paski z czekolady: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1230-ciasto-biskup
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Przepyszne. Zjedzone na drugi dzień bo nikt nie dał rady czekać aż 4 😂 u mnie w wersji bez orzechów a z czekoladą na wierzchu