Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto miodowe:
500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
½ szklanki cukru (= 100 g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
550 ml mleka
¾ szklanki cukru (= 150 g)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
250 g masła, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
300 g orzechów np. włoskich
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
Orzechy posiekać.
Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Zrobiłam wszystko jak trzeba dokładnie odliczyłam składniki przepis beznadziejny ciasto się lepi nie da się nic z niego uformować. Zniszczyłam tylko składniki. Przykro bo nie pierwszy raz korzystam z tej strony przy wypiekach myślałam że jest już sprawdzona.
Zawsze dosypuje się mąkę przecież 😂 Jak mogłaś o tym nie pomyśleć...Dodajesz tyle mąki, by ciasto zabrało i nie kleiło się. Ale nie za dużo, byś nie przesadziła:)
BEZNADZIEJNE!!! Tragizm w czystej postaci.
Wszystko się wylewa, ciasto jest mokre jak gąbka kuchenna. Budyń nie do zjedzenia, bardzo czuć mąkę. Nie polecam.
Jak ktos potrafi piec,to raczej nie bedzie mial problemow. Z kazdym przepisem jest tak,ze czasem trzeba lekko je zmodyfikowac,a nie trzymac sie sztywno przepisu.
Witam,czy orzechy mogę dać ziemne ? I ile mam dać jeśli chcę tylko na wierzch ? Oraz ile mleka mam gotować z cukrem a ile rozmieszac z mąkami i jajkami ? I czy do kremu mogę dać margarynę zamiast masła? Pozdrawiam.
1. Tak, mogą być ziemne.
2. Połowę, czyli 150 g.
3. Ok. niecałą szklankę mleka wymieszaj z mąkami, budyniem i żółtkiem, a resztę zagotuj.
4. Teoretycznie tak, ale masa jest smaczniejsza na maśle.
Witam. Piekłam przedwczoraj ciasto krówkowe z Pani przepisu, wyszło naprawdę pyszne. Myślałam,że robi się je dłużej ale poszło sprawnie. Super przepis. W najbliższym czasie na pewno znowu je upiekę. Pozdrawiam :)
Ciasto wyszło świetne w smaku :) nie spodziewałam się, bo powiem że jestem w ciąży i moja mała nie lubi słodkiego :) W tym wypadku chyba jak na razie jedno ciasto po którym nie mam jakiejś mega zgagi :) Troszkę zmieniłam przepis ze względu na zawartość cukru - w cieście dałam mniej niż 1/4 szklanki a w masie budyniowej też jakoś tak. Pierwszy blat robiłam chyba w za dużej temp. więc prawie mi się przypalił i nie jestem pewna ale ciężko było mi rozciągnąć ciasto na blasze. Mase budyniową wymieszałam z gorącym budyniem i tak też wylałam na drugi blat który był jeszcze ciepły. Ogólnie po połączeniu wszystkich składników wyszło coś pysznego. Dzięki za przepis :) coś nowego zawsze. A właśnie zmieniłam mase krówkową na masę z orzechami laskowymi a na wierzch dałam kawałki białej czekolady :)
ciasto wyszło bardzo suche :( Prosze o porade co moge zrobić wygląda jakby było za mocno wypieczone, a dałam piekarnik wg przepisu. Drugą warstwę nawet trochę krócej. Co mogę z tym zrobic ? czy ciasto samo zmięknie po dodaniu reszty ? Pozdrawiam
Nie zmiękło nawet po trzech dniach. Ciasto wyszło suche i twarde jak piernik , dodatkowo w masie wyróżnia się smak masła.Analizując pokrewne przepisy - co do ciasta - dużo mąki (0,5 kg gdy w innych 5-6 łyżek) ,co do masy - jeden budyń (dwa w innych). Ogromna ilość cukru + puszka kajmaku...
Ciasto bardzo smaczne, najlepsze jest po 3-4 dniach. Zdecydowanie można zmniejszyć ilość cukru. Ciasto będzie delikatniejsze i lżejsze. Ja do ciasta miodowego dodałam 2 łyżeczki, a do masy budyniowej około 75g cukru (pół tego co w przepisie). Słodycz podnosi miód i masa krówkowa. Wierzch posypałam orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Pycha:) Polecam
Wczoraj zrobilam :D ciasto wyszlo PRZEPYSZNE ! Zamienilam tylko orzechy włoskie na orzechy pistacjowe bo mój mąż ma alergie . Przepyszne ciasto bardzo dziekuje za przepis
Świetny przepis, mimo mojego niewielkiego doświadczenia ciasto było niczym poezja, polecam jeszcze ozdobić delikatnie mleczną czekoladą.
dziękuje za przepis i pozdrawiam :)