
Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
 - 250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
 - ½ szklanki cukru (= 100 g)
 - 2 jajka
 - 2 płaskie łyżeczki sody
 - 2 łyżki płynnego miodu
 - 2 łyżki wody
 
Masa budyniowa:
- 550 ml mleka
 - ¾ szklanki cukru (= 150 g)
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
 - 1 żółtko
 - 1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
 - 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
 - 250 g masła, temperatura pokojowa
 
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
 - 300 g orzechów np. włoskich
 
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
 - Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
 - Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
 - Orzechy posiekać.
 - Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
 
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 24  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 