Pyszne, czekoladowe brownies, a zarazem mało kaloryczne. Możliwe? Tak. Jest naprawdę smaczne i pomimo że jest mało kaloryczne, wcale nic mu nie brakuje. Jeden kawałek ciasta ma tylko 157 kcal. Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki dodatkowi jabłek, a orzechy wzbogacają dodatkowo jego smak.
Składniki:
2 jabłka
120g brązowego cukru
100g orzechów włoskich
100g czekolady gorzkiej
100g masła o mniejszej zawartości tłuszczu (można zastąpić zwykłym)
4 jajka
szczypta soli
120g jogurtu naturalnego (1,5% tłuszczu)
200g mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać.
Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę.
60g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać posiekane orzechy i jabłka. Karmelizować, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z 60g cukru na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo jogurt i roztopioną masę czekoladową (chłodną, ale płynną). Dodać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać jabłka z orzechami.
Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 30 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 20 kawałków.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Das Genießer- Koch- & Backbuch für Diabetiker”.
często jakoś zaglądam na ta stronę i to ciacho przykuło moja uwagę zmodyfikowałam go kilkukrotnie oblewając lukrem lub czekolada i dodając raz więcej bakalii. Na święta polecam z posiekam czym się da czyli orzechy migdały śliwki suszone morele i obowiązkowo zurawina. Pozdrawiam
No to ciasto też uważam, że nie jest dietetyczne, a to dlatego, że ma masło, cukier i mąkę. No i niestety, zarówno dużo tłuszczu jak i węgli (generalnie dietetyczne rzeczy powinny mieć albo przewagę tłuszczy albo węgli, nie powinny być te wartości równe). Co nie zmienia faktu, że na pewno byłoby pyszne! ;)
Dziekuje z przepis! Rewelacja! Brownies wyjatkowo light, pyszne, roplywa sie w ustach.Podpisuje sie pod komentarzem Joasi,siega sie po nastepny kawalek bez wyrzutow sumienia. Przepis godny polecenia.
A ja dodałam czekoladę 76 procent kakao (tylko taką miałam pod ręką) i wyszło trochę za mocne/gorzkie... Ale w ogólnym rozrachunku i tak fajne. :) Dzięki za przepis!