Brownies light

15 Komentarzy
Brownies light

Czekoladowe ciasto w stylu brownies, a jednocześnie niskokaloryczne. Czy to możliwe? Tak! Jest naprawdę smaczne i mimo niższej kaloryczności niczego mu nie brakuje. Jeden kawałek to tylko 157 kcal. Ciasto jest wyjątkowo wilgotne dzięki dodatkowi jabłek, mało słodkie, a orzechy doskonale wzbogacają jego smak. W smaku i wyglądzie przypomina "ciasto salceson", jednak to jest bardziej czekoladowe, podczas gdy tamto jest skromniejsze i zawiera jedynie kakao.

Makro ciasta (1 z 20 kawałków): 157 kcal, B: 4g, T: 8g, W: 15g.

Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24 cm:

  • 2 jabłka, temperatura pokojowa
  • 120 g brązowego cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% zawartości kakao)
  • 100 g masła o mniejszej zawartości tłuszczu (można zastąpić zwykłym)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 120 g jogurtu naturalnego (1,5% tłuszczu), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszenej
  • 4 łyżki kakao (= 40g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać.
  3. Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę.
  4. 60 g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać posiekane orzechy i jabłka. Karmelizować, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut, aż wszystko się połączy. Odstawić na bok do ostygnięcia.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.

3

  1. Całe jajka ubijać z 60g cukru, na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo jogurt i roztopioną, chłodną, ale płynną masę czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać jabłka z orzechami.

4

5

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 30 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).

6

  1. Upieczone ciasto wyciągnąć i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia. Następnie pokroić na 20 kawałków.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das Genießer- Koch- & Backbuch für Diabetiker".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Brownies light
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    carveza30 · 11 lat temu
    często jakoś zaglądam na ta stronę i to ciacho przykuło moja uwagę zmodyfikowałam go kilkukrotnie oblewając lukrem lub czekolada i dodając raz więcej bakalii. Na święta polecam z posiekam czym się da czyli orzechy migdały śliwki suszone morele i obowiązkowo zurawina. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Soll · 12 lat temu
    No to ciasto też uważam, że nie jest dietetyczne, a to dlatego, że ma masło, cukier i mąkę. No i niestety, zarówno dużo tłuszczu jak i węgli (generalnie dietetyczne rzeczy powinny mieć albo przewagę tłuszczy albo węgli, nie powinny być te wartości równe). Co nie zmienia faktu, że na pewno byłoby pyszne! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidzik · 13 lat temu
    fajny przepis, szkoda tylko ze skladniki odmierzone w gr a nie szlankach - zawsze sie trzeba naszukac przelicznikow
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hagar · 13 lat temu
    Dziekuje z przepis! Rewelacja! Brownies wyjatkowo light, pyszne, roplywa sie w ustach.Podpisuje sie pod komentarzem Joasi,siega sie po nastepny kawalek bez wyrzutow sumienia. Przepis godny polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 13 lat temu
    A ja dodałam czekoladę 76 procent kakao (tylko taką miałam pod ręką) i wyszło trochę za mocne/gorzkie... Ale w ogólnym rozrachunku i tak fajne. :) Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cobytuzjesc · 13 lat temu
    Ja uważam jak Kaś :lol: zresztą co to jest 157 kalorii :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chocoholiczka · 13 lat temu
    Hmm... muszę wypróbować, bo jestem wielbicielką brownies i jeżeli okazałoby się, że mogę je jeść prawie bezkarnie, to byłby przełom XD
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    [i]Uwielbiam brownies. Piekne jest to Twoje.Pozdrowienia:)[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sue · 13 lat temu
    Podpisuję się po komentarzem Kaś. Takie ciacho przyciąga!! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    duśka · 13 lat temu
    pyszniutkie kosteczki czekoladowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Kaś[/b] u mnie tak właśnie było, że bez wyrzutów sięgałam po kolejny kawałek :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    biorę w ciemno!
    chociaż wiem, że i tak są genialne ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    świetnie się prezentuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kachna · 13 lat temu
    to musi być pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaś · 13 lat temu
    chyba by mi się nie udało poprzestać tylko na 157 kaloriach :)