
Czekoladowe ciasto w stylu brownies, a jednocześnie niskokaloryczne. Czy to możliwe? Tak! Jest naprawdę smaczne i mimo niższej kaloryczności niczego mu nie brakuje. Jeden kawałek to tylko 157 kcal. Ciasto jest wyjątkowo wilgotne dzięki dodatkowi jabłek, mało słodkie, a orzechy doskonale wzbogacają jego smak. W smaku i wyglądzie przypomina "ciasto salceson", jednak to jest bardziej czekoladowe, podczas gdy tamto jest skromniejsze i zawiera jedynie kakao.
Makro ciasta (1 z 20 kawałków): 157 kcal, B: 4g, T: 8g, W: 15g.
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24 cm:
- 2 jabłka, temperatura pokojowa
- 120 g brązowego cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej (50% zawartości kakao)
- 100 g masła o mniejszej zawartości tłuszczu (można zastąpić zwykłym)
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 120 g jogurtu naturalnego (1,5% tłuszczu), temperatura pokojowa
- 200 g mąki pszenej
- 4 łyżki kakao (= 40g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Orzechy posiekać.
- Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę.
- 60 g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać posiekane orzechy i jabłka. Karmelizować, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut, aż wszystko się połączy. Odstawić na bok do ostygnięcia.

- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.

- Całe jajka ubijać z 60g cukru, na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo jogurt i roztopioną, chłodną, ale płynną masę czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać jabłka z orzechami.


- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 30 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).

- Upieczone ciasto wyciągnąć i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia. Następnie pokroić na 20 kawałków.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das Genießer- Koch- & Backbuch für Diabetiker".
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
20 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
