Smaczna, bajecznie kolorowa babka. Swoje kolory zawdzięcza galaretkom dodanym do ciasta. Można użyć trzech, najlepiej różnokolorowych galaretek lub tak jak na zdjęciu do jednej części dodać kakao.
Składniki:
250g margaryny
180g cukru
5 jajek
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki (różne kolory) i 2 łyżki kakao lub 3 galaretki (różne kolory)
Sposób przygotowania:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując mikserem na najniższych obrotach dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 3 części. Do 2 części wmieszać delikatnie po jednej galaretce, do trzeciej dodać 2 łyżki kakao (lub w przypadku 3 galaretek, do każdej części dodać po galaretce).
Robiąc kleksy łyżką, wykładać na przemian różne kolory ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Dodatkowo można zrobić widelcem szlaczek. (Można użyć tortownicy o średnicy 26cm, keksówki o długości 30cm lub innej formy o podobnej pojemności).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w zależności od formy, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Dodatkowo ostudzone ciasto posmarowałam bardzo rzadkim lukrem i posypałam żółtym kokosem i zabarwionym na czerwono cukrem.
Moja "skromniejsza, mniej barwna wersja "papugowego ciasta". Tylko 3 kolory: galaretka leśna, cytrynowa i kakao, posypana cukrem pudrem. Mimo skromnosci i tak pyszna :)
Papugowe ciasto w formie wielkanocnej babki. Zrobiłam ją z 3 różnych galaretek. Fajnie wyczuwalny jest smak galaretek i konsystencja ciasta jest inna niż zwykłych babek, bardziej zwarta, gumkowata i sprężysta jakby od żelatyny :D