Papugowe ciasto

8 Komentarzy

Papugowe ciasto

Smaczna, bajecznie kolorowa babka. Swoje kolory zawdzięcza galaretkom dodanym do ciasta. Można użyć trzech, najlepiej różnokolorowych galaretek lub tak jak na zdjęciu do jednej części dodać kakao.

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki (różne kolory) i 2 łyżki kakao lub 3 galaretki (różne kolory)

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując mikserem na najniższych obrotach dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Do 2 części wmieszać delikatnie po jednej galaretce, do trzeciej dodać 2 łyżki kakao (lub w przypadku 3 galaretek, do każdej części dodać po galaretce).
  4. Robiąc kleksy łyżką, wykładać na przemian różne kolory ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Dodatkowo można zrobić widelcem szlaczek. (Można użyć tortownicy o średnicy 26cm, keksówki o długości 30cm lub innej formy o podobnej pojemności).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w zależności od formy, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Dodatkowo ostudzone ciasto posmarowałam bardzo rzadkim lukrem i posypałam żółtym kokosem i zabarwionym na czerwono cukrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Papugowe ciasto

Papugowe ciasto

papugowe ciasto

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 3 lat temu
    Papugowe ciasto w formie wielkanocnej babki. Zrobiłam ją z 3 różnych galaretek. Fajnie wyczuwalny jest smak galaretek i konsystencja ciasta jest inna niż zwykłych babek, bardziej zwarta, gumkowata i sprężysta jakby od żelatyny :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    Super przepis ciekawy, tani i łatwy.... :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Doroto[/b] w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Pięknie wygląda :) Mam tylko pytanie: tą galaretkę trzeba wsypać w proszku czy rozpuścić w wodzie?
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jakie piękne! Kolorowe, rzeczywiście jak papużka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kachna · 13 lat temu
    jakie kolorowe :) rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bernadeta · 13 lat temu
    tez keidys robilam fajnie sie prezentuje, twoje koloty sa esktra,a pomsyla z kolorowym kokosem rewelacyjny.