Ciasto Kubuś

88 Komentarzy
Ciasto Kubuś

Delikatne, biszkoptowe ciasto z masą budyniową przygotowaną na soku "Kubuś", pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest kremowe, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy ;). Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły.

Składniki na formę ok. 35x 24 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900 ml soku Kubuś (jedna duża butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła

Bita śmietana:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę budyniową: Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Następnie ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować polewę czekoladową: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Masło, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Garnek ściągnąć z pieca, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na wierzch ciasta.
  8. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Uwaga:

  • Składniki na masę budyniową i polewę powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto Kubuś Ciasto Kubuś Ciasto Kubuś
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ali · 3 miesięcy temu
    W polewie oddzielił się tłuszcz ale zaraz  użyłam  miksera na najniżych obrotach dodałam jogurt grecki i wyszło super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 5 miesięcy temu
    Robiłem,dzisiaj rewelacja😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ala · 7 miesięcy temu
    Ile stopni powinien mieć ten chłodny budyń?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Powinien mieć temperturę pokojową, tak samo jak i masło przed rozpoczęciem ucierania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Placuch · 1 lat temu
    Zrobiłam to ciasto. Jest rewelacyjne. Dla tych co masa budyniowa nie wychodzi. Po ugotowaniu budyniu nie mieszamy łyżka  budyniu UGOTOWALISMY  i koniec niech STYGNIE . czekamy aż całkiem do zera ostygnie można jeszcze dać na 15 minut do zamrażalki . Tylko wtedy masa budyniowa jest twarda. I tylko wtedy nam to wyjdzie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Czy do masy można dodać alkohol?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Jadłam u siostry - pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 7 lat temu
    Ciasto w smaku bardzo dobre ale z masą budyniową miałam problem.zważyła się i zrobilľa się rzadka.Dodałam drugą kostkę masła
    Zważona jest dalej ale przynajmniej trzyma się jakiś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Smaczne I proste.Wygląda bardzo efektownie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    Mam pytanko.. Pani Kubuś też jest taki niestabilny? Budyń wycieka mi pomiędzy biszkopt a blachę ;/. Macie na to jakiś sposób? Pozdrawiam serdecznie:))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Masa powinna być stabilna. Użyłaś prawdziwe masło (82% tłuszczu)?? a może gotowałaś budyń za krótko??
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Michał · 4 lat temu
        jak ubijałem masę budyniową to do tego momentu aż zaczęła podnosić się na łopatkach miksera - była pulchna i aksamitna - cała blacha nie ptrzetrwała wieczoru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 9 lat temu
    witam. robiłam polewę z tego przepisu i wyszła mi katastrofa. kiedy rozpuszcza się składniki to tłuszcz się wytrąca? bo mnie właśnie tak się zrobiło. Myślałam że jak dodam żelatyny to będzie lepiej ale zrobiły się 'nitki", brnęłam dalej i dodałam śmietanę z nitek zrobiły się grudki. Przetarłam to przez sitko i posypałam kokosem.:) zależy mi jednak na takim efekcie jak na Pani zdjęciu. co mogłam zrobić źle? Proszę o pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tłuszcz nie powinien się wytrącić przy niskiej temperaturze. Według mnie to albo temperatura palnika była za wysoka, albo za długo po roztopieniu garnek pozostawał na piecu, albo nieodpowiedni tłuszcz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mela · 9 lat temu
    Ciasto rewelacja. Wymaga trochę pracy ale warto. Zrobiłam na Kubusiu pomarańczowym - nabrało smaku pomarańczowo śmietankowego. Bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    a jak nie dam śmietany do polewy to coś się stanie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Do tej polewy należy dodać śmietanę. Jeśli chcesz polewę bez śmietany to poszukaj innego przepisu na polewę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    Witam, ciasto rewelacja :) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Ciasto super :)) Zmodyfikowałam nieco przepis dodając zamiast herbatników drugą warstwę biszkoptu. Polewa rewelacja !!! Jeszcze nigdy nie wyszła mi tak super jak z tego przepisu, nie skleja się, dobrze się ją kroi, ma piękny połysk. Z pewnością jeszcze nie raz upiekę KUBUSIA :)Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 10 lat temu
    ile czasu ciasto powinno spędzić w lodówce przed spożyciem???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    stefania · 10 lat temu
    ciasto wyszło znakomicie,najbardziej smakowało moim wnuczkom (bo jest polewa czekoladowa),chociaż miałam kubusia banan malina jest bardziej różowy.Pychotka bardzo delikatne i nie za słodkie ,super ,,,,,mniam,,,,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 11 lat temu
    witam ;] zrobilam to ciasto ale zastanawima sie czy do bitej smietany n ie trzeba dodać troche zelatyny ? czy sie zgestnieje ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Bita śmietana nie zgęstnieje. Zostanie taka, jak po ubiciu. Powinno być ubita na sztywno, wtedy nie trzeba ją dodatkowo usztywniać. Wystarczą śmietan- fix, choć ja ich nie dawałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 11 lat temu
    witam zrobiłam te ciasto jest pycha super przepis tylko nie wiem jaka jest przyczyna ta masa Kubusiowa się prawie rozpływa jak kroje te ciasto cos zle z ta masa zrobiłam ile tego soku z Kubusia trzeba dac kupiłam cala duza budle go 900ml w niej było?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Kubuś 900ml (tak jak jest podane w składnikach. Jedna duża butelka ). A użyłaś prawdziwe masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aśka · 11 lat temu
    Bardzo lubię to ciasto... zastanawiam się, czy da się z niego zrobić torta na urodziny synka? Jak myślisz, podpowiedz? Na wierzch zamiast herbatników dałabym drugi blat biszkoptu. Nie będzie za ciężki? W sensie, czy nie wypłynie mi bita śmietana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 11 lat temu
    Ciasto naprawdę pycha! Polecam każdemu. :)