Ciasto Kubuś

88 Komentarzy
Ciasto Kubuś

Delikatne, biszkoptowe ciasto z masą budyniową przygotowaną na soku "Kubuś", pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest kremowe, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy ;). Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły.

Składniki na formę ok. 35x 24 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900 ml soku Kubuś (jedna duża butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła

Bita śmietana:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę budyniową: Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Następnie ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować polewę czekoladową: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Masło, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Garnek ściągnąć z pieca, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na wierzch ciasta.
  8. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Uwaga:

  • Składniki na masę budyniową i polewę powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto Kubuś Ciasto Kubuś Ciasto Kubuś
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 12 lat temu
    a herbatniki nie musza byc moczone?nie beda sie kruszyc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiczka · 12 lat temu
    Ciasto wygląda przepysznie,kiedyś się skuszę i na pewno zrobię.a śmietana utrzyma galaretkę i owoce ale spróbujcie dodać żelatynę do śmietany...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Malo tego ze proste do zrobinia to jeszcze świetnie wyląda a jeszcze lepiej smakuje boossssske.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aska · 13 lat temu
    szukałam przepisu na polewę czekoladową bo zawsze z tym miałam problem i to co tu znalazłam jest nie do opisania no polewa boska, bałam się tej żelatyny ale wyszło superrr ładnie można pokroić ,nie łamie się poprostu cudo a wiem co mówię
    pozdrawiam asia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mmm · 13 lat temu
    bardzo pomysłowe ciasto. napewno zrobie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 13 lat temu
    Trochę czasu zajmuje zrobienie tego ciasta, nie powiem, ale warto było!!! Pycha. U mnie był z soku morela-marchew-jabłko i nawet grudek nie było ale za to trochę polewa za mało zastygła, pewnie żelatyny za mało. Ciekawa jestem czy gotowa polewa też by się nadawała. Generalnie polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 13 lat temu
    Bardzo apetycznie wygląda koniecznie muszę wypróbować .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    no i tak właśnie zrobię ;] biszkopt masa budyniowa brzoskwinie galaretka bita śmietana starta czekolada ;] mam nadzieje ze będzie pyszne ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    a można na wierzch zamiast herbatników rozłożyć pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką? zepsuje to smak ciasta czy raczej nie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Kombinacja jest dobra. Na pewno smakowałoby dobrze. Tylko, że bita śmietana nie utrzyma owoców i galaretki. Może ułóż kawałki brzoskwiń na masie budyniowej, potem śmietanę i na górę np. startą czekoladę. Chyba, że dasz na masę budyniową brzoskwinie, zalejesz je galaretką, a na górze zrobisz dekorację z bitej śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martex.82 · 13 lat temu
    Joasiu, dziękuję ślicznie za przepis, ciasto jest pyszniutkie, pięknie się prezentuje, bardzo nam wszystkim smakowało. Pozdrawiam cieplutko :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Bardzo fajne ciasto ale mam pytanie czy tą żelatyne wczesniej trzeba podgrzać żeby się rozpuścila czy dodać do polewy taką zimną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Napęczniałą żelatynę dodaj do ciepłej masy. Nie trzeba jej podgrzewać, rozpuści się w ciepłej masie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    mi troche grudki sie porobily...mam nadzieje ze z nimi tez bedzie smaczne...zobaczymy jutro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BiteDelite · 13 lat temu
    Pięknie się prezentuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zufik · 13 lat temu
    Slicznie pokrojone, milo patrzec, bo je sie przeciez tez oczami;)pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    Przepiękne zdjęcia! Muszę wyprobować ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kalinka · 13 lat temu
    Takie proste, a takie genialne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anytsujx · 13 lat temu
    Ciasto wygląda zjawiskjowo ....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cobytuzjesc · 13 lat temu
    Super piękne ciasto i jakie równiutkie.Ja już się tyle nasłuchałam na temat tego Kubusiowego ciasta a twój przepis wydaje się bardzo do mnie przemawiać więc nie mam chyba wyjścia jak je w końcu zrobić:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martex.82 · 13 lat temu
    prześlicznie wygląda, taka idealna kosteczka i taki ciepły, żółciutki kolor masy, robiłam kiedyś kubusia, ale z dodatkiem herbatników, a do masy budyniowej nie dodawałam masła, Twoja wersja bardzo mi się podoba :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    Świetne Ci wyszło ;) I jeszcze tak równo pokrojone ;)