Rocky Road Cake, czyli kolorowe pianki marshmallows, herbatniki i orzechy w czekoladzie. To coś w rodzaju batonów czekoladowych. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania, a w dodatku bez pieczenia. Na ich widok pojawia się uśmiech na wszystkich dziecięcych buziach.
Składniki:
175g herbatników*
300g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
4 łyżki Ahornsirup (syropu klonowego) lub golden syrup
150g masła
150g kolorowych, mini pianek marshmallows (mogą być również duże pianki)
150g grubo posiekanych orzechów
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Herbatniki połamać na kawałki.
W przypadku użycia dużych pianek, należy pokroić je na mniejsze kawałki.
Czekolady połamać na kawałki i razem z syropem i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać herbatniki, pianki i orzechy. Wymieszać.
Formę o wymiarach ok. 25x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem wyciągnąć z formy, ściągnąć folię, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy użyć herbatników bezglutenowych i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i dla dzieci po prostu rewelacyjne jako przekąska
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
8 lat temu
Co zrobić aby pianki się nie topiły w czasie mieszania? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Masa czekoladowa nie może być ciepła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kkejti·
11 lat temu
Witam,
czy "ciasto" jest łatwe w przechowywaniu? Chciałabym zrobić i przewieźć pociągiem w pudełku jakieś 400km.
Dziękuję i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, możesz je przewieźć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lida·
12 lat temu
Jednak chyba za surowo ocenilam efekt swojej pracy ;-) Nie wyszlo mi tak ładnie jak na zdjęciu i pianki się lekko roztopily, ale rodzinie bardzo smakowało i przysmak zniknął podczas świąt jako pierwszy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kalina·
13 lat temu
czy można to ciasto wyłożyć w formie na muffinki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, tylko musisz wyłożyć każde wgłębienie folią.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mx·
14 lat temu
super. można dodać jeszcze biszkopty i wafle też bedzie bardzo dobre :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
14 lat temu
Mam pytanie czy zamiast tych syropów może być miód?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Klaudio możesz dać miód, ale może daj 1- góra 2 łyżki. Miód ma jednak specyficzny smak. Właściwie to nawet jak pominiesz syrop w przepisie to i tak wyjdzie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K.·
14 lat temu
Własnie zrobiłam. Dodatkowo dodałam posiekane migdały i żurawinę... czekam az zastygnie! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
14 lat temu
Witam jestem pełna podziwu ilekroć wchodzę na tę stronę i dziękuje za wszystkie wspaniałe przepisy którymi Pani się dzieli. Chciałam zapytać co to jest Ahornsirup lub golden syrup i gdzie go szukać?pozdrawiam gorąco
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Moniko dziękuję :) Ahornsirup lub golden syrup to taki gęsty, o złocistej barwie syrop, przypomina płynny miód. Najczęściej używany do naleśników, pancakesów lub do polania różnych deserów. Golden syrup jest popularny w krajach anglosaskich, natomiast Ahornsirup w Niemczech. Poszukaj w supermarkecie, przy artykułach do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie Sychta·
14 lat temu
Choc juz dawno z wieku dzieciecego wyroslam, ja tez nie moge sie nie usmiechnac na widok rocky road :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
14 lat temu
efekt... niesamowity! wygląda mega kosmicznie.
a nawet takie trudne nie jest. rewelacyjna słodycz!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Pysznie wygląda! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
14 lat temu
ale latwizna i jaka musi byc pychotka gdybym miala wszystkie skladniki w domu to bym odrazu zrobila ;)