Rocky Road Cake

18 Komentarzy
Rocky Road Cake

Rocky Road Cake, czyli kolorowe pianki marshmallows, herbatniki i orzechy w czekoladzie. To coś w rodzaju batonów czekoladowych. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania, a w dodatku bez pieczenia. Na ich widok pojawia się uśmiech na wszystkich dziecięcych buziach.

Składniki:

  • 175g herbatników*
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki Ahornsirup (syropu klonowego) lub golden syrup
  • 150g masła
  • 150g kolorowych, mini pianek marshmallows (mogą być również duże pianki)
  • 150g grubo posiekanych orzechów

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki połamać na kawałki.
  2. W przypadku użycia dużych pianek, należy pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. Czekolady połamać na kawałki i razem z syropem i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać herbatniki, pianki i orzechy. Wymieszać.
  4. Formę o wymiarach ok. 25x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  5. Przed podaniem wyciągnąć z formy, ściągnąć folię, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

Uwaga:

  • * W wersji bezglutenowej należy użyć herbatników bezglutenowych i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For me”.

Kuchnia:

angielska, amerykańska, australijska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Rocky Road Cake Rocky Road Cake
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i dla dzieci po prostu rewelacyjne jako przekąska
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Co zrobić aby pianki się nie topiły w czasie mieszania? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kkejti · 10 lat temu
    Witam,
    czy "ciasto" jest łatwe w przechowywaniu? Chciałabym zrobić i przewieźć pociągiem w pudełku jakieś 400km.
    Dziękuję i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lida · 11 lat temu
    Jednak chyba za surowo ocenilam efekt swojej pracy ;-) Nie wyszlo mi tak ładnie jak na zdjęciu i pianki się lekko roztopily, ale rodzinie bardzo smakowało i przysmak zniknął podczas świąt jako pierwszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kalina · 12 lat temu
    czy można to ciasto wyłożyć w formie na muffinki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mx · 12 lat temu
    super. można dodać jeszcze biszkopty i wafle też bedzie bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 13 lat temu
    Mam pytanie czy zamiast tych syropów może być miód?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Klaudio możesz dać miód, ale może daj 1- góra 2 łyżki. Miód ma jednak specyficzny smak. Właściwie to nawet jak pominiesz syrop w przepisie to i tak wyjdzie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K. · 13 lat temu
    Własnie zrobiłam. Dodatkowo dodałam posiekane migdały i żurawinę... czekam az zastygnie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    Witam jestem pełna podziwu ilekroć wchodzę na tę stronę i dziękuje za wszystkie wspaniałe przepisy którymi Pani się dzieli. Chciałam zapytać co to jest Ahornsirup lub golden syrup i gdzie go szukać?pozdrawiam gorąco
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko dziękuję :) Ahornsirup lub golden syrup to taki gęsty, o złocistej barwie syrop, przypomina płynny miód. Najczęściej używany do naleśników, pancakesów lub do polania różnych deserów. Golden syrup jest popularny w krajach anglosaskich, natomiast Ahornsirup w Niemczech. Poszukaj w supermarkecie, przy artykułach do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie Sychta · 13 lat temu
    Choc juz dawno z wieku dzieciecego wyroslam, ja tez nie moge sie nie usmiechnac na widok rocky road :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    efekt... niesamowity! wygląda mega kosmicznie.
    a nawet takie trudne nie jest. rewelacyjna słodycz!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Pysznie wygląda! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 13 lat temu
    ale latwizna i jaka musi byc pychotka gdybym miala wszystkie skladniki w domu to bym odrazu zrobila ;)