Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki suchego maku
½ szklanki wiórków kokosowych
125g masła ( lub margaryny)
¾ szklanki cukru
1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
lukier lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
Pozostawić do ostygnięcia po wyjęciu czy w piekarniku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika (lub pozostawić na chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyciągnąć) i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
2 lat temu
Pyszne ciasto :) użyłam mielonego maku i wyszło super. Proponuję dodać mniej cukru bo wyszło bardzo słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
Pyszne, proste, olejek migdalowy robi "robotę"
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
4 lat temu
Czy można zamiast masła dać olej? Jeśli tak to ile? Dziękujè.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
4 lat temu
Miałam tylko 4 białka więc wszystkie składniki podzieliłam na pół i zrobiłam z samym kokosem. Piekłam 30 minut. Ciasto pyszne przypomina ciasteczka kokosanki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Mega szybkie i smaczne ciasto! Polecam ;) Od siebie proponuje dodać jabłuszko! Mniam!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Witam, chciałabym upiec tę babkę na święta, jednak z całych jajek. Czy da się? Ewentualnie jakąś inną, ale tak prostą do zrobienia (przede wszystkim, żeby nie trzeba było ucierać masła, tylko je rozpuścić). Pozdrawiam serdecznie ;)
Tak, widziałam ten przepis. Jednak w nim ubijam masło z cukrem, czego chciałam uniknąć. Zależało mi na roztopionym maśle. W każdym razie dziękuję i pozdrawiam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
8 lat temu
Upiekłam, wyszło pyszne takie w sam raz do herbatki :) jednak od razu zmniejszyłam ilość cukru - dałam pół szklanki - wyszło super. Nie za słodkie. Polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iwona·
10 lat temu
Ciasto przepyszne!Dziękuje :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
11 lat temu
Przez ile ciasto może stać? lodówka czy poza nią? Planuje zrobić na święta i nie wiem czy mogę dzień przed czy koniecznie tylko w dniu gdy zjemy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Kasiu możesz zrobić spokojnie 1- 2 dni przed. Zawiń w ściereczkę, włóż do worka i pozostaw na blacie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
11 lat temu
Witam :) Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny :) Dziekuję za inspirację :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Nie przepadam za kokosem,czy jesli go pomine wplynie to na smak ciasta? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Kasiu zamiast kokosu dodaj również mak, czyli łącznie powinnaś użyć 1 szklankę suchego maku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ziutka·
11 lat temu
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumuje na ciepło :-) PYCHA! ale dałam mniej cukru (150ml) bo nie lubie zbyt słodkich ciast. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
12 lat temu
A proszę mi doradzić czy mak mielony nadaje się do tej babki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gracjan·
7 lat temu
Ciasto bardzo dobre. Zostało mi 8 białek z szarlotki, więc przepis się bardzo przydał. Ja dałem mak mielony i ciasto wyszło dobre. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
12 lat temu
Witam. Chciałabym upiec jutro to ciacho. Czym można zastąpić mak i kokos?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nowa·
12 lat temu
Wyszedł przepyszny! Do tego tani, strasznie łatwy i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anka·
12 lat temu
ciasto pyszne - nawet po dwóch dniach wilgotne i bardzo smaczne :)))
joanno - czy to ciasto można wykorzystać w innym przepisie - np. do tortu?
pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, oczywiście.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gospodyni@@@@·
13 lat temu
właśnie kończę piec ciasto z tego przepisu ładnie pachnie myślę że będzie wszystkim smakowało.Dziekuje!!