Białkowiec

27 Komentarzy
Białkowiec

Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 125g masła ( lub margaryny)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
  • lukier lub czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
  4. Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Białkowiec Białkowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Pozostawić do ostygnięcia po wyjęciu czy w piekarniku? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika (lub pozostawić na chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyciągnąć) i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Pyszne ciasto :) użyłam mielonego maku i wyszło super. Proponuję dodać mniej cukru bo wyszło bardzo słodkie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Pyszne, proste, olejek migdalowy robi "robotę" 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Czy można zamiast masła dać olej? Jeśli tak to ile? Dziękujè.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 3 lat temu
    Miałam tylko 4 białka więc wszystkie składniki podzieliłam na pół i zrobiłam z samym kokosem. Piekłam 30 minut. Ciasto pyszne przypomina ciasteczka kokosanki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Mega szybkie i smaczne ciasto! Polecam ;) Od siebie proponuje dodać jabłuszko! Mniam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Witam, chciałabym upiec tę babkę na święta, jednak z całych jajek. Czy da się? Ewentualnie jakąś inną, ale tak prostą do zrobienia (przede wszystkim, żeby nie trzeba było ucierać masła, tylko je rozpuścić). Pozdrawiam serdecznie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Upiekłam, wyszło pyszne takie w sam raz do herbatki :) jednak od razu zmniejszyłam ilość cukru - dałam pół szklanki - wyszło super. Nie za słodkie. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 9 lat temu
    Ciasto przepyszne!Dziękuje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    Przez ile ciasto może stać? lodówka czy poza nią? Planuje zrobić na święta i nie wiem czy mogę dzień przed czy koniecznie tylko w dniu gdy zjemy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu możesz zrobić spokojnie 1- 2 dni przed. Zawiń w ściereczkę, włóż do worka i pozostaw na blacie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 10 lat temu
    Witam :) Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny :) Dziekuję za inspirację :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Nie przepadam za kokosem,czy jesli go pomine wplynie to na smak ciasta? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu zamiast kokosu dodaj również mak, czyli łącznie powinnaś użyć 1 szklankę suchego maku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ziutka · 10 lat temu
    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumuje na ciepło :-) PYCHA! ale dałam mniej cukru (150ml) bo nie lubie zbyt słodkich ciast. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    A proszę mi doradzić czy mak mielony nadaje się do tej babki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gracjan · 5 lat temu
        Ciasto bardzo dobre. Zostało mi 8 białek z szarlotki, więc przepis się bardzo przydał. Ja dałem mak mielony i ciasto wyszło dobre. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Witam. Chciałabym upiec jutro to ciacho. Czym można zastąpić mak i kokos?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Wyszedł przepyszny! Do tego tani, strasznie łatwy i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 11 lat temu
    ciasto pyszne - nawet po dwóch dniach wilgotne i bardzo smaczne :)))
    joanno - czy to ciasto można wykorzystać w innym przepisie - np. do tortu?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gospodyni@@@@ · 12 lat temu
    właśnie kończę piec ciasto z tego przepisu ładnie pachnie myślę że będzie wszystkim smakowało.Dziekuje!!