Sernik z serem ricottą i malinami

13 Komentarzy

sernik z ricottą i malinami

Pyszny, aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem serka ricotty. Ser ricotta nadaje sernikowi delikatności, a maliny wzbogacają jego smak.

Składniki:

  • 300g mrożonych malin
  • 150g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500g sera ricotta
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmrozić.
  2. Z mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 jajka, pokrojonego na kawałki masła (lub margaryny) zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tortownicy i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
  3. Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
  4. 5 jajek ubić z 175g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Kolejno, nie wyłączając miksera dodawać stopniowo sery i jeden budyń śmietankowy.
  5. Maliny wymieszać z drugim budyniem. Do malin dodać ¼ masy serowej i wymieszać.
  6. Na kruche ciasto wykładać na przemian masę serową z masą z malinami, robiąc kleksy łyżką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po 45 minutach pieczenia ewentualnie przykryć folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).

Uwaga: Sernik udekorowałam jogurtem malinowym wymieszanym z serkiem kremowych (1:1) i posypałam startą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Marmor- Käsekuchen mit Himbeeren”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 11g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 33g

sernik z ricottą i malinami

sernik z ricottą i malinami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 9 lat temu
    Pani jest poprostu genialna ! Ciesze sie ze trafilam na Pani strone !! Idealna organizacja i przejzystosc brawo ! Bierzemy sie za wypieki z dziecmi ! Dziekujemy serdecznie za pomysly i motywacje ! Pozdrawiam serdecznie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 10 lat temu
    Bardzo smaczny sernik. Jedyna zmiana jakiej dokonałam to twarozek śmietankowy zmieniłam na zwykły twaróg. Po prostu pyszny! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Upiekłam! Powiem tak- serniczek jest PRZEPYSZNY, delikatny, aksamitny z wyczuwalnym malinowym smakiem. Ja udekorowałam go granche (przepis przy innym serniku) na bazie śmietany i rozpuszczonej białej czekolady i dodatkowo ozdobiłam świeżymi malinami. To dodatkowo podniosło walory smakowe i sprawiło, że sernik był nieprzeciętny i oryginalny. Jedyny błąd jaki popełniłam, to nie przykryłam sernika po 45 minutach i lekko się podpiekł od góry. Polecam ten przepis. Jest drogi, dlatego przeznaczam go na specjalne okazje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] ciasto wyklej tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub lekko powyżej.
    Masy serowe wykładaj łyżką robiąc kleksy na kruche ciasto, raz jasną raz czerwoną masę (nie jak w cieście zebra).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Mam 2 pytanie odnoście tego serniczka, 1. Czy ciastem wyklejam całą wysokość tortownicy? 2. Co to znaczy "wykładać na przemian"? Czy wykładać tę masę tak jak w przypadku ciasta zebry? Czyli łyżka masy serowej na środek, a na nią łyżka masy malinowej, i tak do wyczerpania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewka · 10 lat temu
    Najlepszy sernik jaki jadłam ;-) Z pewnością zagości na stałe w moim domu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aniu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Czy zamiast serka ricoty mogę użyć mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] bez cukru. Przepraszam, zaraz dopiszę w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Czy budynie śmietankowe mają być z cukrem czy bez cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Prześliczny marmurek - ten róż mnie oczarował :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne - faktycznie delikatniejsze niz zwykly sernik - robilam raz i wszystkim smakowalo i teraz robie znow na święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megann · 13 lat temu
    Wyglada pieknie i smakuje pewnie bosko bo ricotta jest delikatniejsza od zwykłego twarogu