Z mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 jajka, pokrojonego na kawałki masła (lub margaryny) zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tortownicy i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
5 jajek ubić z 175g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Kolejno, nie wyłączając miksera dodawać stopniowo sery i jeden budyń śmietankowy.
Maliny wymieszać z drugim budyniem. Do malin dodać ¼ masy serowej i wymieszać.
Na kruche ciasto wykładać na przemian masę serową z masą z malinami, robiąc kleksy łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po 45 minutach pieczenia ewentualnie przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).
Uwaga: Sernik udekorowałam jogurtem malinowym wymieszanym z serkiem kremowych (1:1) i posypałam startą czekoladą.
Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Marmor- Käsekuchen mit Himbeeren”.
Pani jest poprostu genialna ! Ciesze sie ze trafilam na Pani strone !! Idealna organizacja i przejzystosc brawo ! Bierzemy sie za wypieki z dziecmi ! Dziekujemy serdecznie za pomysly i motywacje ! Pozdrawiam serdecznie .
Upiekłam! Powiem tak- serniczek jest PRZEPYSZNY, delikatny, aksamitny z wyczuwalnym malinowym smakiem. Ja udekorowałam go granche (przepis przy innym serniku) na bazie śmietany i rozpuszczonej białej czekolady i dodatkowo ozdobiłam świeżymi malinami. To dodatkowo podniosło walory smakowe i sprawiło, że sernik był nieprzeciętny i oryginalny. Jedyny błąd jaki popełniłam, to nie przykryłam sernika po 45 minutach i lekko się podpiekł od góry. Polecam ten przepis. Jest drogi, dlatego przeznaczam go na specjalne okazje.
[b]Magdo[/b] ciasto wyklej tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub lekko powyżej.
Masy serowe wykładaj łyżką robiąc kleksy na kruche ciasto, raz jasną raz czerwoną masę (nie jak w cieście zebra).
Mam 2 pytanie odnoście tego serniczka, 1. Czy ciastem wyklejam całą wysokość tortownicy? 2. Co to znaczy "wykładać na przemian"? Czy wykładać tę masę tak jak w przypadku ciasta zebry? Czyli łyżka masy serowej na środek, a na nią łyżka masy malinowej, i tak do wyczerpania?