Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masło roztopić.
Ciasto rozwałkować bardzo, bardzo cienko w prostokąt na ściereczce posypanej mąką. (Im cieniej ciasto rozwałkowane, tym lepiej. Musi być widoczny wzór na ściereczce. Można jeszcze dodatkowo ciasto rozciągnąć rękami. Za grube ciasto nie dopiecze się w środku!).
Ok. 50g roztopionego masła rozsmarować na cieście.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
Orzechy posiekać.
Jabłka, orzechy, cukier, płatki owsiane, cukier waniliowy, sok z cytryny, śmietany, cynamon i ewentualnie rodzynki wymieszać.
Nadzienie wyłożyć na cieście pozostawiając po 3 cm od brzegów. Krótsze boki założyć ok. 2 cm do środka (tak, że nadzienie nie ucieknie bokami). Przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto w roladę (zwijać dłuższy bok).
Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe masło wymieszać z mlekiem i przed jak i w trakcie pieczenia posmarować roladę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Uwaga: Ciasto i nadzienie można podzielić na pół i zrobić dwa strudle.
Przepis pochodzi z książki: :Jeden Tag genießen".
Czas przygotowania:
około 45 min.
Czas pieczenia:
około 50 min.
Czas oczekiwania:
30 min.
Trudność:
średnie
Koszt:
niski
Ledwo zdążyłam zdjęcia zrobić, a tu córcia już wkroczyła do akcji ;):