Strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

5 Komentarzy

strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

Strudel z jabłkami i orzechami, z cynamonową nutą. Dużo nadzienia jabłkowo- orzechowego zwiniętego w cienkie ciasto.

Składniki:
Ciasto:

  • 370g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40g oleju
  • 120g wody lekko ciepłej
  • 10g octu (u mnie 5%)
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 750g jabłek
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 45g płatków owsianych
  • 30g cukru waniliowego
  • 15g soku z cytryny
  • 75g słodkiej śmietany 30%
  • 75g kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie 100g rodzynek

Do posmarowania ciasta:

  • 80g masła
  • 30g mleka

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Ciasto rozwałkować bardzo, bardzo cienko w prostokąt na ściereczce posypanej mąką. (Im cieniej ciasto rozwałkowane, tym lepiej. Musi być widoczny wzór na ściereczce. Można jeszcze dodatkowo ciasto rozciągnąć rękami. Za grube ciasto nie dopiecze się w środku!).
  4. Ok. 50g roztopionego masła rozsmarować na cieście.
  5. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
  6. Orzechy posiekać.
  7. Jabłka, orzechy, cukier, płatki owsiane, cukier waniliowy, sok z cytryny, śmietany, cynamon i ewentualnie rodzynki wymieszać.
  8. Nadzienie wyłożyć na cieście pozostawiając po 3 cm od brzegów. Krótsze boki założyć ok. 2 cm do środka (tak, że nadzienie nie ucieknie bokami). Przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto w roladę (zwijać dłuższy bok).
  9. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

05

  1. Pozostałe masło wymieszać z mlekiem i przed jak i w trakcie pieczenia posmarować roladę.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Uwaga: Ciasto i nadzienie można podzielić na pół i zrobić dwa strudle.

Przepis pochodzi z książki: :Jeden Tag genießen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

Ledwo zdążyłam zdjęcia zrobić, a tu córcia już wkroczyła do akcji ;):

strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Dzień dobry, jak długo można przechować taki strudel?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że tak jak każdą szarlotkę, czy inne ciasta z jabłkami do kilku dni w chłodnym miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anuszka · 12 lat temu
    Ciasto bardzo dobre :) a z podanej ilości skłądników wychodzi go ogromna ilość :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Agato[/b] blacha ta największa z piekarnika, prostokątna wymiar w zależności od piekarnika ok. 30x40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 13 lat temu
    Mam pytanie. Na jakiej blaszce przyrządzała Pani ciasto? ( Chodzi mi o kształt i rozmiar)