Tort czekoladowy z bananami

22 Komentarzy
Tort czekoladowy z bananami

Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady posiekać drobno.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
  8. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  9. Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 4 lat temu
    Kochani, w/g mnie TORTENGUSS(w proszku -o ktorym tu piszecie) nie jest POLEWA lecz ZAGESZCZACZEM-STABILIZATOREM-zwykle jest w kazdym spozywczym dziale przy suchych produktach do pieczenia ciast-proszek do pieczenia,aromaty,,galaretki,itp.Nadmieniam,ze tak jest w Niemczech.Seredcznie dziekuje za przepis-lubimy ciasta z bananami i wisniami-Ala
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 10 lat temu
    Tort fenomenalny. Krem czekoladowy przepyszny. Każdemu uda się go zrobić.Tylko postępować dokładnie według przepisu. Ja do kremówki dodaje żelatynę 1,5 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 10 lat temu
    Jestem za granica i nie moge znalezc nigdzie tej poleywy przezroczystej. Czy moze byc zwykla czekoladowa polewa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 lat temu
    Witam, czy konieczna jest ta polewa przezroczysta czy może się obejść bez niej, albo może czymś zastąpić ? z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 11 lat temu
    Czy można zamiast oleju użyć oliwy z oliwek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kingo nie, oliwa jest za bardzo intensywna. Powinien to być olej neutralny w smaku np. rzepakowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Tort zrobiony i wyszedl idealnie. Bardzo fajny przepis na naprawdę smaczny, prosty i bardzo szybki tort. Mialam większą tortownicę, więc jedyne co zmienilam to proporcje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Chcialabym zrobić ten torcik bo bardzo apetycznie wygląda:) mam tylko pytanie odnośnie proporcji do ciasta: te lyżki mąki i cukru mają być plaskie czy kopiaste? A co do pytań o polewę to znalazlam w Kauflandzie bezbarwną polewę do tortów firmy Still doice - w takiej niepozornej niebieskiej paczuszce którą z latwością można pomylić z proszkiem do pieczenia, bo nawet leży kolo niego:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    Czy ta masa nie będzie za rzadka by od razu ją wylać na banany? Może lepiej masę włożyć do lodówki, a potem na ciasto? Jak to zrobiłaś? Z góry dziękuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 11 lat temu
    Nigdzie nie mogę znaleść tej polewy.. kurcze.. bo miałam ochotę zrobić ten torcik ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Weroniko, widziałam w Kauflandzie. Ona jest w takim małym opakowaniu jak np. proszek do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    A tej mąki to nie za mało? Bo na zdjęciu dość wysokie to ciasto, czy jeśli użyję gotowej masy czekoladowej tez będzie? Czy raczej taka w opakowaniu to jest za rzadka? Chodzi o to że już kupiłam taki gotowy krem do tortów a dopiero teraz trafiłam na ten przepis...

    Pysznie wygląda pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Czym można zastąpić tą polewe przezroczysta? Szukałam w supermarkecie i nigdzie nie ma .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Czy taką przeźroczystą polewę dostanę w supermarkecie? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Doroto, widziałam w Kauflandzie. W innym to nie wiem. Zobaczyłabym również w Lidlu, może występować również pod niemiecką nazwą jako Tortenguss.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiaa · 13 lat temu
    też zrobiłam torcik ;>
    Strasznie fajnie wyszedł, tylko nie miałam odpowiedniej blachy więc zrobiłam na większej ( o średnicy 31 cm ) i zwiększyłam proporcje o 1/4 ale to było troszkę zamało, ale torcik i tak smaczny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kass · 14 lat temu
    Już spisałam przepis...do zrobienia niedługo, mam uroczystość w domu...pycha!