Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
9 łyżek cukru
9 łyżek oleju np. rzepakowego
9 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
500ml mleka
4 łyżki cukru
200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
5 bananów (użyłam 4)
200g słodkiej śmietany 30- 36%
trochę startej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
Czekolady posiekać drobno.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
9 łyżek cukru
9 łyżek oleju np. rzepakowego
9 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
500ml mleka
4 łyżki cukru
200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
5 bananów (użyłam 4)
200g słodkiej śmietany 30- 36%
trochę startej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Kochani, w/g mnie TORTENGUSS(w proszku -o ktorym tu piszecie) nie jest POLEWA lecz ZAGESZCZACZEM-STABILIZATOREM-zwykle jest w kazdym spozywczym dziale przy suchych produktach do pieczenia ciast-proszek do pieczenia,aromaty,,galaretki,itp.Nadmieniam,ze tak jest w Niemczech.Seredcznie dziekuje za przepis-lubimy ciasta z bananami i wisniami-Ala
Tort fenomenalny. Krem czekoladowy przepyszny. Każdemu uda się go zrobić.Tylko postępować dokładnie według przepisu. Ja do kremówki dodaje żelatynę 1,5 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl wody.
Tort zrobiony i wyszedl idealnie. Bardzo fajny przepis na naprawdę smaczny, prosty i bardzo szybki tort. Mialam większą tortownicę, więc jedyne co zmienilam to proporcje.
Chcialabym zrobić ten torcik bo bardzo apetycznie wygląda:) mam tylko pytanie odnośnie proporcji do ciasta: te lyżki mąki i cukru mają być plaskie czy kopiaste? A co do pytań o polewę to znalazlam w Kauflandzie bezbarwną polewę do tortów firmy Still doice - w takiej niepozornej niebieskiej paczuszce którą z latwością można pomylić z proszkiem do pieczenia, bo nawet leży kolo niego:)
Czy ta masa nie będzie za rzadka by od razu ją wylać na banany? Może lepiej masę włożyć do lodówki, a potem na ciasto? Jak to zrobiłaś? Z góry dziękuje :)
A tej mąki to nie za mało? Bo na zdjęciu dość wysokie to ciasto, czy jeśli użyję gotowej masy czekoladowej tez będzie? Czy raczej taka w opakowaniu to jest za rzadka? Chodzi o to że już kupiłam taki gotowy krem do tortów a dopiero teraz trafiłam na ten przepis...
też zrobiłam torcik ;>
Strasznie fajnie wyszedł, tylko nie miałam odpowiedniej blachy więc zrobiłam na większej ( o średnicy 31 cm ) i zwiększyłam proporcje o 1/4 ale to było troszkę zamało, ale torcik i tak smaczny ;)