Ciasto stracciatella z truskawkami

15 Komentarzy

Ciasto stracciatella z truskawkami

Lekki biszkopt przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g sera marcarpone
  • 250 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 200g czekolady gorzkiej + trochę do posypania
  • ok. 1 ½ kg truskawek
  • 200- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady pokroić na małe kawałeczki.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady.  Delikatnie wymieszać.
  4. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w temperaturze 200 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.

02

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  2. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
  3. Osobno ubić 300g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
  4. Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami. (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry). Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
  5. 300g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.

Uwaga: szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20-25 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Ciasto stracciatella z truskawkami

Ciasto stracciatella z truskawkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 1 lat temu
    Witam, Czy truskawki można zamienić na brzoskwinie z puszki, bądź mrożone borówki? 
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Lekkie i smaczne ciasto. W sezonie truskawkowym idealne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Rozpływa sie w ustach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 5 lat temu
    Podobno wszystkim smakowało. Zrobiłam męzowi do pracy (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nadia go on · 7 lat temu
    Joanna, wiesz jak się robi stracciatelle z truskawkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    jak wygląda tak smakuje!!!!! ciasto pyszne. zrobiło furorę zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. :lol: wszystkim bardzo smakowało - a mi chyba najbardziej. dzisiaj zrobię je znowu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Bożeno[/b] wymiar formy jest podany w przepisie. Tutaj jest w punkcie 4.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 10 lat temu
    Proszę podać wymiary blachy na jakię powinno się piec z taką ilością składników podaną powyżej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 13 lat temu
    Zrobiłam, potwierdzam, jest przepyszne:) a oto efekty:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    Zachwycił mnie wygląd tego ciasta, no i moje ukochane truskawki które w nim się czerwienią. Zdecydowałam ,że je upiekę , ale wydawało mi się że - to dla mnie za trudne. I po pełnym napięcia miksowaniu, pieczeniu i układaniu kolejnych warstw, nadszedł moment ... kawa, popołudnie i boskie ciasteczko.Wyszło fantastycznie - tak kusząco jak na pani zdjęciu ! Delikatne, orzeźwiające , truskawkowe... Pycha !!! Polecam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Bardzo dziękuję :-).
    Również lubię ciasta z owocami, bo są odświeżające i lekkie. Mam nadzieje, że kiedyś wypróbujesz i Ci zasmakuje.
    Specjalnie wymyśliłam ciasto z truskawkami na rozpoczynający się sezon. Teraz myślę nad kolejnym 8).
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kass · 14 lat temu
    Wygląda bossssko!
    Bardzo lubię czas truskawek, najpyszniejsze ciasta i desery są właśnie z nimi...pozdrawiam!