Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w temperaturze 200 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
Osobno ubić 300g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami. (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry). Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
300g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.
jak wygląda tak smakuje!!!!! ciasto pyszne. zrobiło furorę zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. :lol: wszystkim bardzo smakowało - a mi chyba najbardziej. dzisiaj zrobię je znowu :-)
Zachwycił mnie wygląd tego ciasta, no i moje ukochane truskawki które w nim się czerwienią. Zdecydowałam ,że je upiekę , ale wydawało mi się że - to dla mnie za trudne. I po pełnym napięcia miksowaniu, pieczeniu i układaniu kolejnych warstw, nadszedł moment ... kawa, popołudnie i boskie ciasteczko.Wyszło fantastycznie - tak kusząco jak na pani zdjęciu ! Delikatne, orzeźwiające , truskawkowe... Pycha !!! Polecam .
Bardzo dziękuję :-).
Również lubię ciasta z owocami, bo są odświeżające i lekkie. Mam nadzieje, że kiedyś wypróbujesz i Ci zasmakuje.
Specjalnie wymyśliłam ciasto z truskawkami na rozpoczynający się sezon. Teraz myślę nad kolejnym 8).
pozdrawiam