Rafaello na krakersach

95 Komentarzy
Rafaello na krakersach

Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.

Składniki na formę o wymiarach ok. 25- 40 cm:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 płaskich łyżek (lub 60 g) mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek (lub 60 g) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 375 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g migdałów w płatkach

Posypka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • ok. 560 g krakersów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
  2. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
  3. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
  4. Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  5. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: wielkiezarcie.com

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Rafaello na krakersach Rafaello na krakersach Rafaello na krakersach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy można z gotowego budyniu niż samemu zrobić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 1 lat temu
    Jest w lodówie... Zobacyzmy jutro.. ale podjadałem krem i rewelacja... Zamiast wódki poszedł rum ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 1 lat temu
    Wygląda ślicznie smakuje źle. Jak kostka masła między dwoma krakersami z dodatkiem wiórków. Twarde sztywne tłuste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dzień dobry,  czy mozna pojsc na łatwiznę i użyć gotiwego budyniu? Jesli tak to z ilu opakowan ugotować? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Czy do budyniu dodajemy wiórki czy tylko na wierzch?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smakosz.pl · 2 lat temu
    Czy do tego budyniu który robimy sami trzeba dawać mąkę pszenną. Nie wystarczy sama ziemniaczana... - Zwiększona? Chyba klasyczny budyń składa się tylko z mąki ziemniaczanej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Pewnie tak ;) Swoją masę budyniową robię tylko na samej skrobii, ale dodaję też żółtka. Tutaj jest akurat bez jajek. Taki przepis :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krysia · 2 lat temu
      W budyniu jest mąka kukurydziana,a skrobia ziemniaczana w kisielu.👋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy przygotowując budyń nie powinno się dodać żółtek? Nie ma ich w tym przepisie, jednak w przepisie na budyń do Rafaello z adwokatem już są.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Ciasto petarda!!!!Trzymam sie zawsze przepisu i za kazdym razem tak samo przepyszne!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ZielarkA... · 3 lat temu
    za dużo cukru w przepisie miałam nieco mniejszą formę więc lekko zmieniłam proporcje ale budyń i tak wyszedł bardzo słodki poza tym wszystko ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 3 lat temu
    Polecam zrobić masę z budyniowo smietanową. Dałam budyń z 0.5l mleka i do tego dwie śmietany 30% (330g biedronka) i 2 smietanfixy. Efekt wow i sporo lżejsze niż z maslem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      A.Sz. · 3 lat temu
      A dokładnie jak? Wszystko razem miksować 🙂?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiolka · 3 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne, jednak moim zdaniem moglo by mieć w przepisie mniej masła do budyniu bo dosyć ciężki ten krem wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Zrobione! Ale pycha 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Cudowna strona i przepisy, jak coś piekę to tylko z Tobą, mam już za sobą sernik, karpatkę, ciasto czekoladowe i lecę dalej , polecam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 3 lat temu
    Petarda wyszło 💪Dzieki za przepis...to moje pierwsze ciacho...pozdrawiam 🤘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Tylko ze w składnikach nie było wogole mowy o budyniu!!! Wiec nie kupiłam, a w przygotowaniu że budyń ugotować......
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Budyń należy ugotować samemu z podanych składników. Proszę przeczytać przepis dalej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast! Bardzo dziękuję za przepis! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 7 lat temu
    Ciasto pycha - wypróbowane wczoraj :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Olu[/b] te 200g wiórków kokosowych i płatków migdałowych należy wmieszać na końcu do masy budyniowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Witam Joanno:)z Tobą odkryłam swoją nową pasję i co najmniej 2 razy w tygodniu z Tobą piekę:) widzę, że ten przepis jest dość stary, ale mam pytanie: czy ten kokos i migdały dodajemy do budyniu czy tylko na końcu polewamy? Z nadzieją czekam na odpowiedz:) Dziękuje za pyszne przepisy:) pozdrawiam, Ola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Moniko[/b] możesz dać masło. To bardzo stary przepis. Teraz już w ogóle nie używam margaryny. Nawet nie kupuję. Z margaryną jest na pewno taniej, a jak nie cierpie margaryny w masach to tutaj wychodzi masa smaczna, ale to przez dodatek wódki i dużej ilości wiórków kokosowych i migdałowych. Uważam, że warto jest dodać masło. Teraz robię już tylko na maśle.