Przepis na klasyczne Brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto. Brownie jest proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie i gliniaste.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków, waga kawałka ok. 64g): 307 kcal, B: 3g, T: 21g, W: 26g.
Składniki na 16 sztuk:
350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
3 jajka (rozmia M), temperatura pokojowa
250 g masła
150 g cukru
100 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Czekoladę (połamaną na kawałki) i masło przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku dna ok. 21 cm*, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na 30 minut na kratce kuchennej.
Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
*Moja forma ma wymiary 24x 24cm (jak podaje producent). Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna·
1 miesięcy temu
Masakra! Najgorszy przepis z jakiego korzystałam. Zamiast brownie wyszły piaski czasu!!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ktos·
1 miesięcy temu
ja robiłąm je już wiele razy i za każdym razem wychodzi pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
2 lat temu
Mi wyszło idealnie 🙂👍 dzięki za przepis 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
4 lat temu
Robię krok po kroku dokładnie to samo, jednak podczas pieczenia wychodzi jakiś kamień, w smaki też nie do zjedzenia, masa niby ok, ale przy pieczeniu wygląda jak zważona od samego początku ;(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela ·
4 lat temu
Pyszne. Dziękuję za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
5 lat temu
z michałkami. jesli pieczecie z termoobiegiem to polecam skrocic czas pieczenia do 25minut
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
5 lat temu
Dwa razy piekła z tego przepisu i już dwa razy ciasto wyszło twarde i suche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To jest przesuszone. Musisz piec krócej. Ma być wilgotne. Widocznie w Twoim piekarniku czas pieczenia będzie krótszy. Wystarczy, że góra się zetnie. Obserwuj ciasto podczas pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Przepyszne ciasto:-) Dodałam mąki ryżowej zamiast zwykłej i wyszło super:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katolina·
5 lat temu
Jak zrobić taką chrupiaca skorupkę na Brownie? Nigdy mi nie wychodzi, zawsze jest miękki wierzch jak w murzynku.
Dziękuję bardzo :)Już tyle przepisów próbowałam i zawsze wychodzi zwykły murzynek 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Ciasteczko bardzo puszyste i lekkie. Wprost rozpuszcza się w ustach. Jajka z cukrem najlepiej ubijac koło 7min mikserem planetarnym, a zwykłym nawet 10min.aż zwiększy objętość. Jest na pewno bardziej gorzkie niż słodkie więc każdy powinien dodać cukru wg siebie. Mi smakuje bardzo. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
8 lat temu
Ja ubijam osobno bialka i osobno zoltka z cukrem do ktorych dodaje czekolade a nastepnie bialko i delikatnie mieszam zeby bylo pulchne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ines·
10 lat temu
Dziękuje! W takim razie zaraz wypróbuje przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
Ines, tu też możesz użyć margaryny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ines·
10 lat temu
Zazwyczaj jak czytam w przepisie że składnikiem jest masło, to dodaje po prostu margarynę, bo tak jest taniej i wszystko wychodzi. Czy tu koniecznie jest masło?Jeśli tak, to jakieś konkretne? :) Pozdrawiam! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Ale smak to zupełnie inna bajka, najlepiej odłożyć margarynę na bok ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
11 lat temu
Tego konkretnego przepisu szukałam. Już kiedyś piekłam brownie z tego przepisu i znów mam ochotę...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
11 lat temu
Brownie wyszło wyśmienite, trzymałam się ściśle przepisu. Jeśli ktoś lubi mega czekoladowe ciasta to to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Chciałam jeszcze dodać, że jest to najciekawszy i "najsmaczniejszy" blog o jedzeniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Moha·
12 lat temu
To prawda, zapach ciasta jest równie pyszny jak samo ciasto. Brownie wyszło identycznie jak na zdjęciu, więc myślę, że teraz czas na jakąś mniej klasyczną wersję ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ela·
12 lat temu
nie wiem czemu, bo robiłam dokładnie wg przepisu, piekłam 34minuty, ale wyszedł mi tak suchy że się rozsypuje po dotknięciu. :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nati·
13 lat temu
Pychotka !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
13 lat temu
Właśnie zrobiłem. Stygnie... Ale sam zapach sprawia że się rozpływam ;)
A z ubijaniem jajek to radzę najpierw ubić białko z cukrem potem dodać żółtka, a dalej jak w przepisie.