Przepis na klasyczne Brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto. Brownie jest proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie i gliniaste.
Składniki:
350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
3 jajka (rozmia M), temperatura pokojowa
250 g masła
150 g cukru
100 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Czekoladę (połamaną na kawałki) i masło przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku dna ok. 21 cm*, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na 30 minut na kratce kuchennej.
Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
*Moja forma ma wymiary 24x 24cm (jak podaje producent). Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
Robię krok po kroku dokładnie to samo, jednak podczas pieczenia wychodzi jakiś kamień, w smaki też nie do zjedzenia, masa niby ok, ale przy pieczeniu wygląda jak zważona od samego początku ;(
To jest przesuszone. Musisz piec krócej. Ma być wilgotne. Widocznie w Twoim piekarniku czas pieczenia będzie krótszy. Wystarczy, że góra się zetnie. Obserwuj ciasto podczas pieczenia.
Ciasteczko bardzo puszyste i lekkie. Wprost rozpuszcza się w ustach. Jajka z cukrem najlepiej ubijac koło 7min mikserem planetarnym, a zwykłym nawet 10min.aż zwiększy objętość. Jest na pewno bardziej gorzkie niż słodkie więc każdy powinien dodać cukru wg siebie. Mi smakuje bardzo. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam
Zazwyczaj jak czytam w przepisie że składnikiem jest masło, to dodaje po prostu margarynę, bo tak jest taniej i wszystko wychodzi. Czy tu koniecznie jest masło?Jeśli tak, to jakieś konkretne? :) Pozdrawiam! :D
Brownie wyszło wyśmienite, trzymałam się ściśle przepisu. Jeśli ktoś lubi mega czekoladowe ciasta to to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Chciałam jeszcze dodać, że jest to najciekawszy i "najsmaczniejszy" blog o jedzeniu.
To prawda, zapach ciasta jest równie pyszny jak samo ciasto. Brownie wyszło identycznie jak na zdjęciu, więc myślę, że teraz czas na jakąś mniej klasyczną wersję ;)
Właśnie zrobiłem. Stygnie... Ale sam zapach sprawia że się rozpływam ;)
A z ubijaniem jajek to radzę najpierw ubić białko z cukrem potem dodać żółtka, a dalej jak w przepisie.