Lekki sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki na biszkoptach podłużnych. Sernik wzbogaciłam dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Smaczny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania.
Składniki:
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka brzoskwiniowa
2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g)
4 połówki brzoskwiń z puszki
300g truskawek
300g biszkoptów podłużnych
Sposób przygotowania:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 200g truskawek pokroić w drobną kostkę.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.
Ostudzoną galaretkę wymieszać z jednym serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać truskawki i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
Gdy galaretka z serkiem zastygnie, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Ostudzoną galaretkę wymieszać z drugim serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać brzoskwinie i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretka z serkiem zastygnie, udekorować górę sernika pozostałymi truskawkami.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać na truskawki.
Właśnie robię i stwierdzam że ilość podana jest za mała do tortownicy o podanych wymiarach ..za mało serków trzeba przynajmniej po dwa dawać na jedną warstwę z galaretką w takim przypadku po jednym serku druga warstwa biszkoptów zupełnie nie potrzeba.
Super przepis, prosty . Był to moj pierwszy "wypiek" i już nie ostatni ;) trochę się zagapiłam i 1 warstwa galaretki za szybko mi się ścięła ale to nie był duży problem , tylko trochę mam twardy spód. Następnym razem powinno wyjść idealnie ;)
Będę robiła to ciasto na pieczonym biszkopcie i mam pytanie czy lepiej biszkopt trochę nasączyć żeby wszystko razem lepiej się trzymało czy nie ma takiej potrzeby? Zastanawiam się po prostu czy przy zwykłym biszkopcie ciasto nie będzie się rozjeżdżać przy krojeniu?
Zrobilam - ciasto jest pyszne. :) Troche mi nie wyszlo,bo pierwsza galaretke wylalam za wczesnie,ale w smaku i tak bylo bardzo dobre.A na przyszlosc bede juz wiedziec-bo ciacho na pewno zrobie jeszcze nieraz.:)
Rewelacyjny sernik zrobiłam go dzisiaj, kupiłam jeszcze na rynku wspaniałe truskawki i musiałam je wykorzystać na to ciasto, rodzinie smakowało. więc za ciasto 100 punktów
Pięknie prezentuje się Twój sernik! A tak generalnie o Twoim blogu, to przyznam, że jestem pod wielkim wrażeniem! Same smakowitości serwujesz! Pozdrawiam :)
Tak trzymaj... albo i jeszcze lepiej, tego Ci życzę!
[b]Paula[/b] dokładnie ;-)
[b]chanya13[/b] dobrze, że sezon na truskawki rozpoczęsty, bo sporo przepisów czeka w kolejce 8)
[b]szarlotek[/b] masz racje, jest niezawodny :-)
[b]asieja[/b] dziękuje
[b]Cezonia [/b] dziękuję. przepis jest bardzo prosty i znany. Na pewno większości znany, chociażby z samych serków. Ja go zrobiłam po swojemu :-*
[b]emma001[/b] bardzo mi miło :-)