Sernik na zimno z serków homogenizowanych

23 Komentarzy

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Lekki sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki na biszkoptach podłużnych. Sernik wzbogaciłam dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Smaczny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania.

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g)
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 300g truskawek
  • 300g biszkoptów podłużnych

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 200g truskawek pokroić w drobną kostkę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.

2

  1. Ostudzoną galaretkę wymieszać z jednym serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać truskawki i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
  2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
  3. Gdy galaretka z serkiem zastygnie, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
  4. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
  5. Ostudzoną galaretkę wymieszać z drugim serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać brzoskwinie i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
  6. Gdy galaretka z serkiem zastygnie, udekorować górę sernika pozostałymi truskawkami.
  7. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać na truskawki.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 2 lat temu
    Właśnie robię i stwierdzam że ilość podana jest za mała do tortownicy o podanych wymiarach ..za mało serków trzeba przynajmniej po dwa dawać na jedną warstwę z galaretką w takim przypadku po jednym serku druga warstwa biszkoptów zupełnie nie potrzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 5 lat temu
    za duzo ciastek za mało serków:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 7 lat temu
    Super przepis, prosty . Był to moj pierwszy "wypiek" i już nie ostatni ;) trochę się zagapiłam i 1 warstwa galaretki za szybko mi się ścięła ale to nie był duży problem , tylko trochę mam twardy spód. Następnym razem powinno wyjść idealnie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 lat temu
    Pycha robiłam według przepisu i udało się :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Beatko[/b] tak, należy je rozmrozić wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beatka · 10 lat temu
    witam pania czy do ciasta nadaja sie mrozone truskawki? musze je rozmrazac wczesniej?pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Justyno[/b] poncz nie jest konieczny, choć można go zrobić. Zrób jak uważasz, tak i tak będzie dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Będę robiła to ciasto na pieczonym biszkopcie i mam pytanie czy lepiej biszkopt trochę nasączyć żeby wszystko razem lepiej się trzymało czy nie ma takiej potrzeby? Zastanawiam się po prostu czy przy zwykłym biszkopcie ciasto nie będzie się rozjeżdżać przy krojeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Miko[/b] możesz tak zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 11 lat temu
    a można zrobić to ciasto w kwadratowej formie 24 cm i upiec biszkopt przekrawając go na pół
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    Ciast pyszne wszystkim smakowalo :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Zrobilam - ciasto jest pyszne. :) Troche mi nie wyszlo,bo pierwsza galaretke wylalam za wczesnie,ale w smaku i tak bylo bardzo dobre.A na przyszlosc bede juz wiedziec-bo ciacho na pewno zrobie jeszcze nieraz.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Moniu[/b] ooo, a to ciekawe, że jeszcze znalazłaś truskawki ;-) Cieszę się, że mój przepis się przydał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 13 lat temu
    Rewelacyjny sernik zrobiłam go dzisiaj, kupiłam jeszcze na rynku wspaniałe truskawki i musiałam je wykorzystać na to ciasto, rodzinie smakowało. więc za ciasto 100 punktów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    ciasto bardzo dobre, orzezwiajace i latwe do zrobienia, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 14 lat temu
    Pięknie prezentuje się Twój sernik! A tak generalnie o Twoim blogu, to przyznam, że jestem pod wielkim wrażeniem! Same smakowitości serwujesz! Pozdrawiam :)
    Tak trzymaj... albo i jeszcze lepiej, tego Ci życzę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Paula[/b] dokładnie ;-)
    [b]chanya13[/b] dobrze, że sezon na truskawki rozpoczęsty, bo sporo przepisów czeka w kolejce 8)
    [b]szarlotek[/b] masz racje, jest niezawodny :-)
    [b]asieja[/b] dziękuje
    [b]Cezonia [/b] dziękuję. przepis jest bardzo prosty i znany. Na pewno większości znany, chociażby z samych serków. Ja go zrobiłam po swojemu :-*
    [b]emma001[/b] bardzo mi miło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emma001 · 14 lat temu
    Dawno nie widziaam tak wspaniale prezentujacego sie serniczka na zimno ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    Prosty przepis, a na zdjęciu wygląda baaardzo smacznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    ach.. uwielbiam słodkie serniczki na zimno. szczególnie tak pięknie wyglądające.