Biała Pavlova

40 Komentarzy

Pavlova

Znowu pozostało mi sporo białek. Zastanawiałam się co mogłabym z nich zrobić, poza zamrożeniem. Od razu przyszły mi na myśl bezy i białkowiec. Białkowca już Wam prezentowałam, więc postanowiłam zrobić coś z bez, a co innego jak nie olbrzymią bezę?  Pavlova to nic innego jak wielka beza z bitą śmietaną i dowolnymi owocami, najlepiej świeżymi, sezonowymi. Beza ma być chrupiąca z zewnątrz, a bardzo mięciutka w środku. Beza ozdobiona jest bitą śmietaną, niesłodzoną i owocami. Owoce lekko kwaskowate świetnie komponują się ze słodką bezą. Poza tym, środek bezy jest piankowy i razem ze śmietaną po prostu rozpływa się w ustach. Nie ma nawet czego ugryźć ;), no chyba, że owoce ;). Polecam szczególnie jeśli pozostanie Wam białek. Jeśli nie lubicie za słodkich ciast to polecam owoce bardziej kwaskowate np. kiwi, czy porzeczki.

Składniki:

  • 4 białka
  • 250g cukru
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • dowolne owoce
  • ewentualnie 50g czekolady dowolnej, u mnie gorzkiej*

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o grubości 3cm. Wyrównać z góry.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
  5. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu (wtedy nam się nie pokruszy) i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na bezę.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią śmietanę. Na górze ułożyć umyte i osuszone owoce.
  8. Można serwować od razu.
  9. Przechowywać w lodówce.

* W wersji bezglutenowej należy wybrać czekoladę bez dodatku glutenu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    na spodzie jest ciasto (chyba biszkopt) czekoladowe/kakaowe. Masa jest orzechowo-kremowa, ale nie jest ciężka. Jest nasączona alkoholem i są w niej pokruszone bezy. Wierzch jest posypany pokruszonymi orzechami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Beato[/b] tak, może się tak zdarzyć. Beza jest z wierzchu bardzo krucha i delikatna.
    U Sowy nigdy nie byłam, ale jak jesteś w stanie go opisać, szczególnie jaki to jest rodzaj masy to mogę coś podobnego wymyślić ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    Beza mi trochę popękała na wierzchu. Czy to normalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    Joanno, a czy znasz może przepis na hiszpański tort orzechowy?? Jadlam z Sowy i jest przeeepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] zrobiłabym zwykłe bezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno czy myślisz że z tego pzepisu mogła bym upiec mniejsze bezy na Hiszpana?czy może lepiej użyć przepisu na zykłe bezy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kaju[/b] sokiem z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dom Kaja · 12 lat temu
    Witam, a czym mogę zastąpić ocet winny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anno[/b] dałam zwykły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 12 lat temu
    witam wygląda pysznie tylko mam pytanie jaki cukier dodać puder czy zwykły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Gabi[/b] nic się nie rozsypuje. Część zewnętrzna bezy jest bardzo delikatna i może popękać, dlatego tak jak napisałam najpiej odwrócić ją górą do dołu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gabi · 13 lat temu
    ale czy beza nie rozsypuje się pod wpływem śmietany?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    Wspaniały deser!!! Zrobiłam ten deser na rocznicę ślubu i oboje z mężem byliśmy zachwyceni. Bardzo tani, szybki i przepyszny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    uwielbiam Pavlovą, klasyczna biała to moja ulubiona, ale czekoladowa też jest ekstra chociaż moim zdaniem inna (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    piękna
    aż trudno uwierzyc, że robiłaś ją po raz pierwszy. wiele czytałam o pavlovej i ponoc nie zawsze się udaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Pysznie wyglada, uwielbiam ten deser, szczegolnie w lecie, wtedy pod nosem tyle owocow:))