Biała Pavlova

40 Komentarzy

Pavlova

Znowu pozostało mi sporo białek. Zastanawiałam się co mogłabym z nich zrobić, poza zamrożeniem. Od razu przyszły mi na myśl bezy i białkowiec. Białkowca już Wam prezentowałam, więc postanowiłam zrobić coś z bez, a co innego jak nie olbrzymią bezę?  Pavlova to nic innego jak wielka beza z bitą śmietaną i dowolnymi owocami, najlepiej świeżymi, sezonowymi. Beza ma być chrupiąca z zewnątrz, a bardzo mięciutka w środku. Beza ozdobiona jest bitą śmietaną, niesłodzoną i owocami. Owoce lekko kwaskowate świetnie komponują się ze słodką bezą. Poza tym, środek bezy jest piankowy i razem ze śmietaną po prostu rozpływa się w ustach. Nie ma nawet czego ugryźć ;), no chyba, że owoce ;). Polecam szczególnie jeśli pozostanie Wam białek. Jeśli nie lubicie za słodkich ciast to polecam owoce bardziej kwaskowate np. kiwi, czy porzeczki.

Składniki:

  • 4 białka
  • 250g cukru
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • dowolne owoce
  • ewentualnie 50g czekolady dowolnej, u mnie gorzkiej*

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o grubości 3cm. Wyrównać z góry.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
  5. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu (wtedy nam się nie pokruszy) i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na bezę.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią śmietanę. Na górze ułożyć umyte i osuszone owoce.
  8. Można serwować od razu.
  9. Przechowywać w lodówce.

* W wersji bezglutenowej należy wybrać czekoladę bez dodatku glutenu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Beza zawsze wychodzi mi bardzo popękana i kruszy się nawet przy delikatnym dotyku. Jaka może być przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Czy jeżeli piekę bezę na noc, a serwować będę kolejnego dnia, to upieczoną i ostudzoną beze zostawiam na noc w zamkniętym piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Robię często na różne okazje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne, naprawde polecam zrobic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Odważyłam się zrobić Pavlova, wyszła wg. mnie całkiem przyzwoicie, jedyne co śmietana po krótkim czasie zaczęła obsuwać się z bezy, co zrobiłam nie tak? Czy może trwalszy krem byłby z mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie była wstarczająco ubita. Możesz zrobić z mascarpone następnym razem, ale dobrze ubita śmietana powinna się równie dobrze trzymać. Możesz dodać również do śmietany śmietan-fix :) Długo palvova i tak nie postoi, bo z czasem będzie podchodzić wodą. Beza będzie się od kremu rozpuszczać ;) Pavlova udekorowana jest bardzo ładnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 4 lat temu
    Czy dla 7 osób straczy? 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Bardzo przepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 5 lat temu
    2 podejście do bezy palvova pierwsza nie wyszła tak pysznie jak z tego przepisu serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 6 lat temu
    Moja pierwsza palvova. Przepyszna :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 6 lat temu
    A oto moja Beza Pavlowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Witam, czy mogę podwoić składniki żeby wyszła większa beza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, ale myślę, że 6 białek wystarczy na okręg mniej więcej 23 cm. 300 g cukru też wystarczy, a reszta jak w przepisie. Należy wydłużyć czas pieczenia do 2 godzin lub trochę dłużej tak, aby beza była chrupiąca na zewnątrz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Zrobiła, pierwszy raz w życiu bezę wg przepisu powyżej - pominęłam ocet, bo nie chciało mi się iść do sklepu - mróz -20. Wyszła cudna - idealna mimo, że piekłam ją 2h. Udało mi się dokupić granaty, więc było pysznie: słodka beza i kwaskowaty granat. Wg mnie najlepsza pierwszego dnia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Gosiu[/b] to dodaj łyżeczkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 9 lat temu
    a czy może być ocet spirytusowy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Karolino[/b] zwiększ proporcjonalnie ilość cukru, a ocet i mąka może zostać jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Pani Joanno jestem wielką fanką Pani strony. Właśnie zostało mi 5 białek z drożdżówki z truskawkami wg Pani przepisu, i teraz kusi mnie przygotowanie tej bezy. Nie wiem tylko jakie użyć proporcje. Z ilością cukru nie ma problemu ale ocet-dać kilka kropel więcej? i mąka-dać kopiatą łyżkę? Czy moze zostawić tak jak jest a dodatkowe białko nie zaszkodzi? Jestem laikiem w temacie bez stąd moje watpliwosci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 10 lat temu
    to jest mój ulubiony deser,pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Dzis moj debiut z okazji moich urodzin postanowilam zaskoczyc siostre. Zawsze to ona cos piecze. Mysle ze ta beza jest na tyle latwa iz nawet mi sie uda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    Kurcze, to chyba nawet będzie lepsze. I jak tu schudnąć :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Beato[/b] mam w planach podobne ciasto tylko, że z masą chałwową :lol: