Sernik z truskawkami i bezą

36 Komentarzy

Sernik z truskawkami i bezą

Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 g cukru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
  • ok. 400g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
  6. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
  7. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.  50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
  9. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

80- 95 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] bardzo proszę i cieszę się, że sernik smakował :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 14 lat temu
    Ten sernik jest przepyszny.Polecam - kruchy spód posmarowany czekoladą fantastycznie smakuje z truskawkami i puszystym serkiem. Zrobiłam go przez przypadek szukając przepisu na wykorzystanie "serka z wiaderka" i truskawek. Po wyjęciu z piekarnika po prostu rozpłyną się w ustach domowników.Wszyscy stwierdzili że to najlepszy sernik jaki jedli. Pychota!!! Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 15 lat temu
    [b]Emmo[/b] zachęcam.
    [b]Majana, Kasiu[/b] dziękuję.
    [b]Viri[/b] też lubię jak na bezie robią się te kropelki. Dodają one do ciasta uroku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 15 lat temu
    Wyglada rewelacyjnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 15 lat temu
    to mnie te kropelki rosy najbardziej kuszą, ach jaki musiał być pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 15 lat temu
    Piękny sernik ! Bardzo mi się podoba!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emma001 · 15 lat temu
    Tak bardzo mnie zachwyci że dodaje go do ulubionych ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 15 lat temu
    ale mi smaka narobiłaś! tak dawno sernika nie jadłam! a z truskawkami musi być taaaki pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 15 lat temu
    Wspaniay..nic dodac..nic ujac:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RainDrop · 15 lat temu
    Piękny! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zaytoon · 15 lat temu
    Absolutnie fantastyczny.
    Już wyobrażam sobie jego niebiański smak!
    Pozdrawiam! :)