Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.
Składniki: Ciasto kruche:
70g cukru
100g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku
4 jajka
2 żółtka
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
200 g cukru
80 g skrobi ziemniaczanej
Beza:
3 białka
100g cukru
Dodatkowo:
100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
ok. 400g truskawek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
Właśnie się chłodzi przy uchylonych drzwiczkach... Jednak też mi się wydaje, że wyjdzie mi guma :/ póki co beza jest miękka. Zobaczymy jak się zachowa po nocy w lodówce .
Witam, jest problem z przepisem. Do bazy serowej przewidziane są 4 jajka i dwa żółtka. Ale w sposobie przygotowania w punkcie 6 wpisano: "dodać po jednym jajku i żółtku". A co z pozostałymi 3 jajkami i 1 żółtkiem?
[b]Natii[/b] ta beza na górze jest właśnietaka jak piszesz. To taka pianka, a nie wysuszona beza. Pieczemy tylko 10- 15 min, aby przyrumienić masę białkową. Sucha beza powstaje poprzez jej długie suszenie w niskiej temperaturze.
sernik bardzo dobry i łatwy w zrobieniu tylko nie wiem co źle zrobiłam ponieważ zamiast BEZY wyszła ,,wilgotna białkowa pianka'' zrobiłam wszystko wg przepisu.
Pozdrawiam Natii
[b]Kamilo[/b] idealnie jest właśnie przygotować sernik dzień wcześniej ;-) Jeśli będziesz piekła wieczorem to możesz zostawić sernik na noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia, a rano włożyć go do lodówki. Jeśli w ciągu dnia to zostaw go w piekarniku, aż ostygnie, a następnie wstaw do lodówki.
Witam, mam zamiar upiec to ciastko w sobotę. ale gości będę miała dopiero w niedzielę. proszę o radę jak przechowywać serniczek żeby beza na tym nie ucierpiała.
Przepisy i strona rewelacyjna :)
[b]Ewelinek[/b] wydaje mi się, że ten ser to czysty twaróg. (Przeczytać na opakowaniu dla pewności, czy nie ma w nim żadnych dodatków). Do czystego twarogu musisz dodać wszystkie wymienione składniki zgodnie z przepisem.
mam pytanie jak kupie serek śmietankowy president twaróg śmietanowy,to czy trzeba dodawać te wszystkie składniki 4 jajka
2 żółtka
200g słodkiej śmietany 30%
200g cukru
80g mąki ziemniaczanej czy odrazu wyłożyć na brytfanke ... wygląda apetycznie mam zamiar zrobić ten sernik jako tort urodzinowy dla mojego dziecka pozdrawiam:)