Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.
Składniki: Ciasto kruche:
70g cukru
100g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku
4 jajka
2 żółtka
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
200 g cukru
80 g skrobi ziemniaczanej
Beza:
3 białka
100g cukru
Dodatkowo:
100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
ok. 400g truskawek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
Ten sernik jest przepyszny.Polecam - kruchy spód posmarowany czekoladą fantastycznie smakuje z truskawkami i puszystym serkiem. Zrobiłam go przez przypadek szukając przepisu na wykorzystanie "serka z wiaderka" i truskawek. Po wyjęciu z piekarnika po prostu rozpłyną się w ustach domowników.Wszyscy stwierdzili że to najlepszy sernik jaki jedli. Pychota!!! Dzięki za przepis.