Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.
Składniki: Ciasto kruche:
70g cukru
100g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku
4 jajka
2 żółtka
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
200 g cukru
80 g skrobi ziemniaczanej
Beza:
3 białka
100g cukru
Dodatkowo:
100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
ok. 400g truskawek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Agnieszko[/b] bardzo proszę i cieszę się, że sernik smakował :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszkaww·
14 lat temu
Ten sernik jest przepyszny.Polecam - kruchy spód posmarowany czekoladą fantastycznie smakuje z truskawkami i puszystym serkiem. Zrobiłam go przez przypadek szukając przepisu na wykorzystanie "serka z wiaderka" i truskawek. Po wyjęciu z piekarnika po prostu rozpłyną się w ustach domowników.Wszyscy stwierdzili że to najlepszy sernik jaki jedli. Pychota!!! Dzięki za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
15 lat temu
[b]Emmo[/b] zachęcam.
[b]Majana, Kasiu[/b] dziękuję.
[b]Viri[/b] też lubię jak na bezie robią się te kropelki. Dodają one do ciasta uroku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
15 lat temu
Wyglada rewelacyjnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viridianka·
15 lat temu
to mnie te kropelki rosy najbardziej kuszą, ach jaki musiał być pyszny!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Piękny sernik ! Bardzo mi się podoba!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emma001·
15 lat temu
Tak bardzo mnie zachwyci że dodaje go do ulubionych ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
ale mi smaka narobiłaś! tak dawno sernika nie jadłam! a z truskawkami musi być taaaki pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa99·
15 lat temu
Wspaniay..nic dodac..nic ujac:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
RainDrop·
15 lat temu
Piękny! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zaytoon·
15 lat temu
Absolutnie fantastyczny.
Już wyobrażam sobie jego niebiański smak!
Pozdrawiam! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anja·
6 lat temu
Chce zapytac o proszek do pieczenia bo nie widzialam. Czy to kruche ciasto jest bez proszku???