Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.
Składniki:
Biszkopt:
140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
75g masła
6 jajek
180g cukru
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
2 łyżki cukru
100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
6 lat temu
Naprawdę cieszę się, że właśnie z tego przepisu skorzystałyśmy razem z koleżanką! Efekt nieziemski! Zdecydowanie polecam (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabella ·
3 lat temu
Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem ale mi fruzelina splywa poddaje sie:( jutro zrobie nowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 miesięcy temu
Czy mogę ten tort zrobić z kremem marcepanowym? Myślę,że pasują
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 miesięcy temu
Tak, można. Smakowo będzie pasować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 miesięcy temu
Chciałam się tylko dopytać czy to jest na pewno cztery łyżki takie płaskie movi kartoflanej do tego kiślu to nie jest za dużo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Tak, 4 płaskie łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej, czyli 40 gramów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
5 miesięcy temu
Czy można fruzeline przygotować dzień wcześniej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Teoretycznie tak, ale lepiej rozkłada się świeżą. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeśli nie ma takiej możliwości to proszę zrobić wcześniej i przechować w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
1 lat temu
Biszkopt udany, dzieli się na 3 części. Moim zdaniem za mało śmietany. Wyszedł przepyszny choć muszę nad wyglądem popracować. Pierwszy w życiu schwarzwaldzki torcik wiśniowy. Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
1 lat temu
Tort jest przepyszny 😋.. często korzystam z Pani przepisów i zawsze wszystko wychodzi. Dziękuję 🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
1 lat temu
Przepis na biszkopt beznadziejny. Nie otwiera się wgl piekarnika aż do wystygnięcia biszkoptu, inaczej opada. Po co to durne zdanie "do suchego patyczka"?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
1 lat temu
Przepis na biszkopt jest idealny, wychodzi przepyszny. Wystarczy trzymać się przepisu i piec tyle czasu ile podano (choć kusi, żeby wyjąć wcześniej). A dla pewności sprawdzić patyczkiem tuż przed końcem podanego czasu, bądź tuż po jego upływie. I wystarczy lekko uchylić drzwiczki piekarnika, żeby sprawdzić patyczkiem, wtedy nawet jeśli ciut mu brakuje, to nie powinien opaść. Robiłam już kilka razy i wychodzi świetny za każdym razem, goście nie mogli się nachwalić. A raz wyjęłam zbyt wcześnie, zaczął opadać, włożyłam od razu z powrotem do piekarnika to urósł znowu i ładnie się dopiekł. W życiu czegoś takiego nie widziałam i byłam w szoku, ale naprawdę się udało 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ew·
10 miesięcy temu
To tak potocznie nazwane jest biszkoptem, to po prostu czekoladowy blat. Biszkopt jest bez tłuszczu itd i faktycznie postępuje się z nim tak jak Pani pisze
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
2 lat temu
Mój pierwszy tort szwarcwaldzkiZrobiłam w mniejszej tortownicy i jestem zadowolona z efektu, na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Dziękuję i wesołych świąt :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
2 lat temu
Witam, zastanawiam się, czy orientuje się Pani czy można te blaty upiec i zamrozić szczelnie owinięte? Lub może któraś z czytelniczek wie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można zamrozić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Biszkopt wyszedł baaardzo niski. Tylko raz udało się go przekroić. Nie wiem dlaczego, wszystko zgodnie z opisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
basia·
2 lat temu
A ja mam pytanie na temat wiórek czekoladowych na bokach. W jaki sposób je Pani okłada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Biorę czekoladę do ręki i przykładam, lekko dociskając do boku tortu. Część spada, ale można ją ponownie zebrać. Należy to robić w miarę szybko, aby nie rozpusciła się w ciepłej dłoni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jakub·
2 lat temu
Mam pytanie na jakiej sielkosci było pieczone 32cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tortownica o śr. 26 cm
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
3 lat temu
Pycha:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
3 lat temu
Wspaniały, wilgotny ,pyszny,idealny:))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Fanką tego tortu nie byłam, jednak ten przepis to naprawdę cudo! Zniknął ze stoľu w mgnieniu oka! Polecam ten przepis😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
3 lat temu
Biszkopt z masłem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dod,,,'''·
3 lat temu
A mi wyszło takie słodkie i twarde ciasto,że ...ech, szkoda było czasu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nina ·
8 miesięcy temu
Mnie też .fatalnie . Właśnie piekę drugi ze sprawdzonego przepisu . Ten tu to nie biszkopt tylko ciasto czekoladowe . Moje nie urosło , przekroiłam tylko na 2 blaty . Problem tkwi w kolejności mieszania . Tu w przepisie jest aby pomieszać białka z mąką . Nigdy tak wcześniej nie robiłam . Zawsze miesza się zoltka z mąką a potem na końcu delikatnie dodaje białka .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
7 miesięcy temu
Biszkopt wychodzi idealny z tego przepisu!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
3 lat temu
czy w przepisie na biszkopt można zamienić make pszenna na mąkę bezglutenowa ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie próbowałam. Tak myślę, że gdybym robiła to zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej (150g) dałabym ok. 130 g uniwersalnego mixu. Jak przetestujesz to proszę daj znać jak wyszlo ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
3 lat temu
Napewno dam znać, a to już nie długo będę testować 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
3 lat temu
Dzień dobry mam zapytanie na ile cm wyrośnie mniej więcej biszkopt mój piekłam w rancie i wyrósł bardzo niski na nie całe 5cm z blaku laku przekroić da się na 3 blaty ale czy on taki niski rośnie z przepisu? Zastanawiam się czy piec jeszcze raz. Czy te blaty maja być cienkie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie pamiętam, ale jeśli da się przeciąć na 3 blaty to jest dobry. Możesz też porównać z moimi zdjęciami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
3 lat temu
Czy dodać fix do śmietany ubitej czy śmietana sama ładnie zastygnie przez noc na torcie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Wystarczy dobrze ubić śmietanę na sztywno, ale możesz dodać jeśli chcesz. Nie zaszkodzi ;)