Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

144 Komentarzy
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
  • ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
  4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
  7. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
  8. Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  10. Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
  11. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Pyszny,tylko biszkopt robiłam z własnego sprawdzonego przepisu:))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jolanta · 4 lat temu
      Pani Ewelino! Czy może Pani podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na biszkopt. Ten mi nie "wyszedł"( wys. na 3 cm). Nigdy nie robiłam ciemnego, ale jasny mam zawsze bardzo wysoki (min. 10cm).Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    Potrzebowałam fajnego przepisu na biszkopt i ten jest rewelacyjny! Jest bardziej zbity od tradycyjnego, ale nadal miękki i puszysty. Dla leniwych-można upiec sam biszkopt, polać czekoladą i ciasto gotowe! Kiedyś wypróbuję cały przepis (dzieci moje nie lubią owoców w torcie), a biszkopt zapisuje do kajecika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 6 lat temu
    Czy bez warstwy śmietany tort się uda, nie rozjedzie sie? Mam zrobić tego typu tort tylko właśnie bez śmietany. Może lepiej z fruzelina albo czekowisnia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak. Przełóż blaty ciepłym kisielem z wiśniami. W ten sposób się skleją.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magdalena · 4 lat temu
        WitamMam prosbe czy moglaby pani dac rozlozyc przepis na biszkopt o srednicy 18 cmI polowe masy ile dac produktowZ gory dziekuje i Pozdrawiam Magdalena
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Proszę użyć przelicznika form do pieczenia ze strony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Czy mogę zrobić ten tort z wiśniami po wisniowce?Zostało mi ich sporo i zastanawiam się jak je spożytkować. Rozumiem że kisiel wtedy robię na soku wiśniowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 7 lat temu
    Witam.
    Chciałabym upiec tort na urodziny w połowie listopada. W przepisie jest wódka wiśniowa lub likier do nasączenia czym mogłabym zastąpić alkohol? Tort będą jadły dzieciaki więc ewidentnie alkohol musi byc wyeliminowany :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może być sok z wiśni, albo wiśniowy z kartonu, albo zaparzona czarna herbata.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Czy wiśnie mogę zastąpić czereśniami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz, ale aby ugotować kisiel musisz użyć jakiegoś soku o kolorze czerwonym np. wiśniowy, jabłkowo- wiśniowy, z czarnej porzeczki, z czerwonych winogron.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 8 lat temu
    Rownież zrobiłam. Biszkopty musiałam upiec dwa, bo słabo wyrosły, ale za to jakie pyszne. Bardzo dobrzy przepis. Tortu nie próbowałam jeszcze, ale mysle, ze bedzie przepyszny jak i sam biszkopt :) Dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka · 8 lat temu
    Swietny przepis, robilam juz nie raz na rozne okazje i zawsze wychodzi:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 9 lat temu
    No niestety nie wiem czemu ale biszkopt nie wyrósł miał może 2 cm i byłam zmuszona kupić biszkopt :-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MARTA · 9 lat temu
    CIASTO WYSZŁO SUPER DZIĘKUJĘ
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MIRKA · 10 lat temu
    Witam,
    korzystałam z przepisu na w/w tort.Proszę mi wytłumaczyć jak udaje się Pani wymieszać masę (masło, czekoladę, jajka, mąkę) z ubitą pianą. Masa jest tak gęsta a ubite białka miękkie, że jest to niezmiernie trudne. Proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Mirko mąki dodajesz do ubitej piany z białek. Jeśli coś jest gęste to należy łączyć składniki partiami, aby najpierw rozrzedzić masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Pani Joanno, zrobiłam ten tort. Jest wspaniały. Polecam niezdecydowanym czytelniczkom :) to jest prostsze niż można było przypuszczać :)
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr · 7 lat temu
      I mamy dyskryminację.Uważasz,że tylko kobiety pieką torty ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszla · 10 lat temu
    Pani Joanno,
    chciałabym zrobić na Święta ten tort, ale zastanawiam się gdzie w wykonaniu biszkoptu podziało się 75g masła? Proszę o informację.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      W punkcie 1 rozpuszczasz masło z czekoladą ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kurka domowa · 10 lat temu
    Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na 3 części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi masa na dekorowanie a zamiast tego polałam ciasto polewą i jest bardzo dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Chcę zrobić ten tort ale mam wiśnie mrożone.
    Czym mogę zastąpić ten kisiel ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Beato z wiśni mrożonych możesz przygotować kisiel według tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/622-kisiel-z-owocow-lesnych"]"Kisiel z owoców leśnych"[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anika · 10 lat temu
    Uwielbiam ten tort będę go piec już niedługo w wersji trochę zmienionego kształtu ale to jest tort najlepszy na świecie polecam przepis jest dobry ale zamiast gotować kisiel i kombinować polecam kupić kisiel wiśniowy dodać mniej wody a jeszcze winka np.Edelkirsch idealnie pasuje i smakuje dodaje smaku i też jest wiśniowe nasze Polskie słodkie mozna też nim nasączyć spody wraz z wódką polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 10 lat temu
    właśnie robię ten torcik, wszystko jest OK, bardzo dobre. Miałam problemy przy składaniu. Kisiel z wiśniami wycieka mi na boki , chyba go trochę za dużo zrobiłam, chociaż zgodnie z przepisem. Więc trzeba wprowadzić małą modyfikacje: mniej kiślu i mniej bitej śmietany, chyba że tylko mi to nie wyszło.

    Ale muszę przyznać tort jest bardzo smaczny, przynajmniej jego poszczególne części :) to i pewnie całość tez będzie smaczna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata K. · 11 lat temu
    Świetny! Taki prosty przepis, a pozwala zabłyszczeć "talentem cukierniczym" we wszystkich kręgach! Gdyby smakosze wiedzieli, że to jest takie proste..... :-) Dzięki niemu usłyszałam już parokrotnie "nie lubię tortów, ale po spróbowaniu tego muszę zmienić zdanie". Jeśli chodzi o sam przepis to jeszcze bardziej mi smakuje gdy dodam do biszkoptów odrobinę mniej cukru, a same blaty nasączę porządnie dużą ilością mocnego, słodkiego likieru wiśniowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    Chyba jednak beztalencie kulinarne ze mnie (chociaż Auszogne i Bedeckter Apfelkuchen mi wyszły :p)

    Po pierwsze biszkopt mi nie wyrósł na tyle, żeby go pokroić 2 razy i zorbiła się górka, musiałam piec jeszcze jeden dodatkowy

    Co mogłam zrobić źle?

    Po drugie śmietana mimo dodania śmietan fixu (ale miałam tylko 1 opak. w domu :/), którą obłożyłam tort, po 10h w lodówce, dalej po dotknięciu jest miękka i zostaje na palcach :( Tak chyba nie powinno być?

    Oby smakował lepiej niż wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    Pani Joanno,
    bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniałe przepisy:)
    mam takie 2 pytania:
    -mam 400 ml śmietanki 30% z Mlekovity, nie mogę nigdzie jej znaleźć- czy można połączyć ze sobą śmietanki 2 różnych firm czy lepiej kupić nową śmietankę
    czy mając 1 słoik wiśni 720 ml uda mi się przełożyć tort 2 razy masą wiśniową czy powinnam dokupić jeszcze jeden słoik?

    Dziękuję za pomoc :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz mieszać śmietany, choć lepiej byłoby mieć te same. Wiśni powinno wystarczyć.