Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

134 Komentarzy
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
  • ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
  4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
  7. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
  8. Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  10. Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
  11. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 dni temu
    Biszkopt udany, dzieli się na 3 części. Moim zdaniem za mało śmietany. Wyszedł przepyszny choć muszę nad wyglądem popracować. Pierwszy w życiu schwarzwaldzki torcik wiśniowy. Dziękuję za przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 miesięcy temu
    Tort jest przepyszny 😋.. często korzystam z Pani przepisów i zawsze wszystko wychodzi. Dziękuję 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 8 miesięcy temu
    Przepis na biszkopt beznadziejny. Nie otwiera się wgl piekarnika aż do wystygnięcia biszkoptu, inaczej opada. Po co to durne zdanie "do suchego patyczka"? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 7 miesięcy temu
      Przepis na biszkopt jest idealny, wychodzi przepyszny. Wystarczy trzymać się przepisu i piec tyle czasu ile podano (choć kusi, żeby wyjąć wcześniej). A dla pewności sprawdzić patyczkiem tuż przed końcem podanego czasu, bądź tuż po jego upływie. I wystarczy lekko uchylić drzwiczki piekarnika, żeby sprawdzić patyczkiem, wtedy nawet jeśli ciut mu brakuje, to nie powinien opaść. Robiłam już kilka razy i wychodzi świetny za każdym razem, goście nie mogli się nachwalić. A raz wyjęłam zbyt wcześnie, zaczął opadać, włożyłam od razu z powrotem do piekarnika to urósł znowu i ładnie się dopiekł. W życiu czegoś takiego nie widziałam i byłam w szoku, ale naprawdę się udało 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 8 miesięcy temu
    Mój pierwszy tort szwarcwaldzkiZrobiłam w mniejszej tortownicy i jestem zadowolona z efektu, na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Dziękuję i wesołych świąt :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 9 miesięcy temu
    Witam, zastanawiam się, czy orientuje się Pani czy można te blaty upiec i zamrozić szczelnie owinięte? Lub może któraś z czytelniczek wie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 miesięcy temu
    Biszkopt wyszedł baaardzo niski. Tylko raz udało się go przekroić. Nie wiem dlaczego, wszystko zgodnie z opisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 1 lat temu
    A ja mam pytanie na temat wiórek czekoladowych na bokach. W jaki sposób je Pani okłada? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Biorę czekoladę do ręki i przykładam, lekko dociskając do boku tortu. Część spada, ale można ją ponownie zebrać. Należy to robić w miarę szybko, aby nie rozpusciła się w ciepłej dłoni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 1 lat temu
    Mam pytanie na jakiej sielkosci było pieczone 32cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 1 lat temu
    Pycha:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 1 lat temu
    Wspaniały, wilgotny ,pyszny,idealny:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Fanką tego tortu nie byłam, jednak ten przepis to naprawdę cudo! Zniknął ze stoľu w mgnieniu oka! Polecam ten przepis😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 2 lat temu
    Biszkopt z masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dod,,,''' · 2 lat temu
    A mi wyszło takie słodkie i twarde ciasto,że ...ech, szkoda było czasu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    czy w przepisie na biszkopt można zamienić make pszenna na mąkę bezglutenowa ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie próbowałam. Tak myślę, że gdybym robiła to zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej (150g) dałabym ok. 130 g uniwersalnego mixu. Jak przetestujesz to proszę daj znać jak wyszlo ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kamila · 2 lat temu
        Napewno dam znać, a to już nie długo będę testować 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Dzień dobry mam zapytanie na ile cm wyrośnie mniej więcej biszkopt mój piekłam w rancie i wyrósł bardzo niski na nie całe 5cm z blaku laku przekroić da się na 3 blaty ale czy on taki niski rośnie z przepisu? Zastanawiam się czy piec jeszcze raz. Czy te blaty maja być cienkie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie pamiętam, ale jeśli da się przeciąć na 3 blaty to jest dobry. Możesz też porównać z moimi zdjęciami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Czy dodać fix do śmietany ubitej czy śmietana sama ładnie zastygnie przez noc na torcie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Wystarczy dobrze ubić śmietanę na sztywno, ale możesz dodać jeśli chcesz. Nie zaszkodzi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 2 lat temu
    Torcik super, wyszedł idealnie, wszystkim bardzo smakował, robilam wg przepisu nic mi się nie rozjeżdżało, do smietanki dodalam troche zelatyny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Witam czy można pominąć alkohol ?tort dla dzieci więc alkohol wolałabym pominąć 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eugenia · 2 lat temu
    (happy)Wyszedł przepyszny