Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

134 Komentarzy
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
  • ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
  4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
  7. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
  8. Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  10. Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
  11. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Dzień dobry, chcialabym zrobić ten tort, ale piętrowy. Obawiam sie ze pod ciężarem może wypłynąć fruzelina. Czy moze się tak stać czy raczej nie ma obaw?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Frużelina jest stabilna, ale możesz zrobić odstęp od brzegu, nie rozprowadzając jej po całym biszkopcie. Obawiałabym się najbardziej o bitą śmietanę. Chyba, że ją usztywnisz żelatyną ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Dzień dobry. Tort wygląda cudownie, mam zamiar zrobić go pierwszy raz w weekend. Czy można zamiast wiśniowego nadzienia użyć gotowej już frużeliny? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Na jaką średnicę tortownicy jest ten przepis? Chodzi mi o biszkopt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy można zrobić ten tort z innych owoców? Np malin, borówek bądź truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Czy biszkopt pieczemy w piekarniku góra dół czy tylko dół ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 4 lat temu
    Moje drugie podejście do robienia tortu i stwierdzam, że w tej kwestii mam 2 lewe ręce. Biszkopt mi cały rozmiękł,kisiel bokami wychodzi i jeszcze śmietany mi brakło do dekoracji boków. Nie mam pojęcia co zrobiłam źle.. Jednak poprzestanę na pieczeniu ciast a torty będę kupować..😵😂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ana · 3 lat temu
      Ja pierwszy raz w życiu tort zrobiłam. Ciasta mi nigdy nie wychodzą. Ten mi wyszedł super.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 3 lat temu
      Mnie też kisiel bokiem wylazł... katastrofa
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 3 lat temu
        Ja zawsze wyciskam rekawem (nie szerokie )kółko z bitej smietany na brzegach ciasta a dopiero potem kłade kisiel. To powoduje ze nie wypływa a na koncu jak obrabiamy boki to sie też nie miesza ze smietana. I łatwiej sie kontroluje ciasto. Smacznego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 3 lat temu
      Niestety trzeba według mniej ciut więcej mąki ziemniaczanej i nie miej wiśni. Kisiel musuli być festy i przestygnąć. A do bitej śmietany musowo fix lub żelatyny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Niki · 2 lat temu
      Jak dla mnie za mało mąki w przepisie i zdecydowanie za dużo wiśni. Pod ich ciężarem tort się rozjeżdża :/ mało kiedy mi jakiekolwiek ciasto nie wychodzi tutaj zrobiłam błąd że przed 30 urodzinami męża nie zrobiłam próby i nie dopraciwalam po swojemu przepisu... Teraz mam rozjezdzajacy się tort i wieczorem goscie.... No cóż każdy uczy się na bledacg
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 4 lat temu
    Super przepis, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Czy do śmietany można dodać żelatyny? Boję się że w takie upały tort mi "popłynie"...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasik · 4 lat temu
    Czy można zamiast kompotu użyć frużelina? Wpłynie to jakoś na smak tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    To mój ulubiony tort zawsze robię to na rodzinne uroczystości Lekki i smaczny polecam Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    A jakie proporcje na dużą blachę? Bo mam urodziny na 20 osób.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Można wyłożyć wiśnie na wierzch następnego dnia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Wyszedł fantastyczny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Wyszedł pyszny. Biszkopt zrobiłam jednak według swojego przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sandra · 4 lat temu
      Czy mogłabyś się podzielić swoim przepisem na biszkopt? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Czy mogę zrobić bez alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eva · 4 lat temu
    Tort szwarcwaldzki nie moge akceptowac. Pisze sie po polsku Szwardzwaldzki a po niemiecku Schwarzwaldtorte (devil)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę najpierw trochę poczytać w necie, zanim się skomentuje :^)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 3 lat temu
      Szanowna pani evo, jeżeli pani jest taka mądra, to niech pani nam jeszcze napisze jak się po francusku, szwedzku i rosyjsku ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna Kulej · 2 lat temu
      P. Ewo po polsku i niemiecku niestety źle.Tort SzwarcwaldzkiiSchwarzwälder Kirschtorte
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Bardzo fajny tort :) Biszkopt zrobiłam w TM 5 wyszedł idealny piekłam góra dół 165 stopni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Pyszny,tylko biszkopt robiłam z własnego sprawdzonego przepisu:))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jolanta · 2 lat temu
      Pani Ewelino! Czy może Pani podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na biszkopt. Ten mi nie "wyszedł"( wys. na 3 cm). Nigdy nie robiłam ciemnego, ale jasny mam zawsze bardzo wysoki (min. 10cm).Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Potrzebowałam fajnego przepisu na biszkopt i ten jest rewelacyjny! Jest bardziej zbity od tradycyjnego, ale nadal miękki i puszysty. Dla leniwych-można upiec sam biszkopt, polać czekoladą i ciasto gotowe! Kiedyś wypróbuję cały przepis (dzieci moje nie lubią owoców w torcie), a biszkopt zapisuje do kajecika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Czy bez warstwy śmietany tort się uda, nie rozjedzie sie? Mam zrobić tego typu tort tylko właśnie bez śmietany. Może lepiej z fruzelina albo czekowisnia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak. Przełóż blaty ciepłym kisielem z wiśniami. W ten sposób się skleją.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magdalena · 3 lat temu
        WitamMam prosbe czy moglaby pani dac rozlozyc przepis na biszkopt o srednicy 18 cmI polowe masy ile dac produktowZ gory dziekuje i Pozdrawiam Magdalena