Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.
Składniki:
Biszkopt:
140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
75g masła
6 jajek
180g cukru
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
2 łyżki cukru
100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Dzień dobry, chcialabym zrobić ten tort, ale piętrowy. Obawiam sie ze pod ciężarem może wypłynąć fruzelina. Czy moze się tak stać czy raczej nie ma obaw?
Frużelina jest stabilna, ale możesz zrobić odstęp od brzegu, nie rozprowadzając jej po całym biszkopcie. Obawiałabym się najbardziej o bitą śmietanę. Chyba, że ją usztywnisz żelatyną ;)
Dzień dobry. Tort wygląda cudownie, mam zamiar zrobić go pierwszy raz w weekend. Czy można zamiast wiśniowego nadzienia użyć gotowej już frużeliny? Pozdrawiam serdecznie
Moje drugie podejście do robienia tortu i stwierdzam, że w tej kwestii mam 2 lewe ręce. Biszkopt mi cały rozmiękł,kisiel bokami wychodzi i jeszcze śmietany mi brakło do dekoracji boków. Nie mam pojęcia co zrobiłam źle.. Jednak poprzestanę na pieczeniu ciast a torty będę kupować..😵😂
Ja zawsze wyciskam rekawem (nie szerokie )kółko z bitej smietany na brzegach ciasta a dopiero potem kłade kisiel. To powoduje ze nie wypływa a na koncu jak obrabiamy boki to sie też nie miesza ze smietana. I łatwiej sie kontroluje ciasto. Smacznego
Niestety trzeba według mniej ciut więcej mąki ziemniaczanej i nie miej wiśni. Kisiel musuli być festy i przestygnąć. A do bitej śmietany musowo fix lub żelatyny.
Jak dla mnie za mało mąki w przepisie i zdecydowanie za dużo wiśni. Pod ich ciężarem tort się rozjeżdża :/ mało kiedy mi jakiekolwiek ciasto nie wychodzi tutaj zrobiłam błąd że przed 30 urodzinami męża nie zrobiłam próby i nie dopraciwalam po swojemu przepisu... Teraz mam rozjezdzajacy się tort i wieczorem goscie.... No cóż każdy uczy się na bledacg
Pani Ewelino! Czy może Pani podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na biszkopt. Ten mi nie "wyszedł"( wys. na 3 cm). Nigdy nie robiłam ciemnego, ale jasny mam zawsze bardzo wysoki (min. 10cm).Pozdrawiam.
Potrzebowałam fajnego przepisu na biszkopt i ten jest rewelacyjny! Jest bardziej zbity od tradycyjnego, ale nadal miękki i puszysty. Dla leniwych-można upiec sam biszkopt, polać czekoladą i ciasto gotowe! Kiedyś wypróbuję cały przepis (dzieci moje nie lubią owoców w torcie), a biszkopt zapisuje do kajecika.
Czy bez warstwy śmietany tort się uda, nie rozjedzie sie? Mam zrobić tego typu tort tylko właśnie bez śmietany. Może lepiej z fruzelina albo czekowisnia?
WitamMam prosbe czy moglaby pani dac rozlozyc przepis na biszkopt o srednicy 18 cmI polowe masy ile dac produktowZ gory dziekuje i Pozdrawiam Magdalena