Ciasto drożdżowe z truskawkami

38 Komentarzy
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe na samych żółtkach. Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest lekkie, puszyste, długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżowe jest najlepsze na pierwszy dzień. To zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszło pyszne.

Składniki:

1 szklanka= 250 ml

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + 50 g
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ⅓ szklanki mleka (lub 330 ml)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 110 g)
  • 70 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru (lub 80 g)

Dodatkowo:

  • ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej niedużych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn do ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 kopiatymi łyżkami mąki i ⅓ szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto robotem kuchennym. (Ciasto jest bardzo luźne i się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę: Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na pół.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
  4. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

4

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 2 miesięcy temu
    Mam dwie uwagi odnośnie tego ciasta drożdżowego. Dla osób które poniżej w komentarzach pisały, że wyszedł zakalec, albo ciasto opadło. Drożdży świeżych do 550 g mąki wystarczy dodać tylko 30 g. I najważniejsze moim zdaniem, po ułożeniu truskawek lub innych owoców, polecam całość przykryć ściereczką i odstawić formę na około 30 minut, do ponownego wyrastania. Babcia zawsze mi powtarzała, że drożdżowe musi dwa razy wyrosnąć. W trakcie wykładania i wyrównywania ciasta, odgazuje się ono i będzie znów trochę niższe. Urośnie ponownie podczas drugiego wyrastania oraz jeszcze w trakcie pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy może być z mrożonymi jagodami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Przepisy super ..Wszystko co zrobię zawsze się udaje..Dzisiaj króluje drozdzowe z truskawkami..i bombastycznie smaczne..Dziękuję ❤❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Zrobiłam z połowy porcji, wyszło dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Jaki rozmiar blachy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Płaska, duża blacha z piekarnika. Wymiar w zależności od piekarnika ok. 30- 40cm. Blacha, na któraj pieczemy np. ciasteczka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 4 lat temu
    Jedno z lepszych drożdżowych jakie robiłam. Pycha !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ktoś · 4 lat temu
    A mi nie wyszło zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 4 lat temu
    Wyszła przepyszna, świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anetta · 4 lat temu
    Jakiej wielkości jest blacha . Użyta w tym przepisie .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Chodzi o tę płaską blachę z piekarnika. Wymiar zależy od piekarnika, ale ok. 30x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maria · 4 lat temu
    super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Piekę to ciasto często , proste i przepyszne 🤗 (mm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Czy cukier waniliowy można zamienić na ekstrakt waniliowy? W jakiej ilosci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Przepraszam a co z białkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 5 lat temu
    Dziękuję serdecznie za przepis! To było moje pierwsze drozdzowe ciasto i wyszlo rewelacyjnie. Podzielilam ciasto na dwie części, pierwszą z nich upieklam od razu a druga na surowo zamrozilam w pojemniczku. Później rozmrozilam w lodowce, w której dodatkowo jeszcze pięknie mi wyrosło. Ociepliłam do temperatury pokojowej i to tez upiekłam. Mam wrażenie, ze to mrożone jest jakby nawet lepsze, takie delikatniejsze? W kazdym razie mozna spokojnie dzielic na pol, jesli mamy małą blaszkę, tak jak ja (pieklam w malej tortownicy).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Jaka mąka będzie najlepsza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata Wi · 5 lat temu
    Witam. Czy mogę to ciasto upiec na dwie tury ( podzielić ciasto na dwie porcje) w tortownicy?? bo nie mam na chwilę obecną innej blaszki...? jeżeli tak to jak długo i jaka temperatura?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kk · 6 lat temu
    To ile tego mleka 1 i 1/3 szklanki czy 11/3?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 9 lat temu
    Super przepis.Ciasto znika w oczach.Pozdrawiam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    Z tego przepisu skorzystała moja 10-letnia córka i upiekła pyszną drożdżówkę, a zamiast truskawek były śliwki węgierki - pycha, palce lizać :-) Polecam wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 10 lat temu
    Kochana Joanno,
    Twoj przepis robi teraz furure we Frankfurcie. Gotuje swietnie, ale nie piecze - wiec pozyczylam Twoj przepis i... przeszedl wszystkie oczekiwania. Ciasto wyszlo lekkie, ultra-pulchne i przenioslo cala grupe przyjaciol w czasy dziecinstwa, kiedy babcia co sobote piekla a my lizalismy lyzki.
    Dodalam skorke cytrynowa do ciasta a zamiast truskawek uzylam sliwek wegierek. Dzieki za swietny prepis, ktory musze tlumaczyc na niemiecki dla calej grupy znajomych pod ciezkim wrazeniem!!