Ciasto drożdżowe z truskawkami

38 Komentarzy
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe na samych żółtkach. Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest lekkie, puszyste, długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżowe jest najlepsze na pierwszy dzień. To zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszło pyszne.

Składniki:

1 szklanka= 250 ml

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + 50 g
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ⅓ szklanki mleka (lub 330 ml)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 110 g)
  • 70 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru (lub 80 g)

Dodatkowo:

  • ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej niedużych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn do ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 kopiatymi łyżkami mąki i ⅓ szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto robotem kuchennym. (Ciasto jest bardzo luźne i się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę: Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na pół.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
  4. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

4

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Ciasto upiekłam jakieś dwa tygodnie temu. Wychodzi go całkiem sporo, więc polecam na letnie imprezy. Nie ma to jak świeży drożdżak z owocami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 11 lat temu
    Mój absolutny faworyt wśród ciast drożdżowych ! Puszyste, delikatne,rozpływające się w ustach... mniam ;) Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 11 lat temu
    Dzisiaj robiłyśmy z przyjaciółką, bo muszę zanieść na jutro jakieś ciasto do szkoły ;-)

    Na razie nie wolno tykać (no bo w końcu DO SZKOŁY), jednak wygląda i pachnie przepysznie!!!

    Nie wiem tylko dlaczego wyszło nam za dużo kruszonki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Dziękuje za dobry przepis.Zrobiłam i wyszło genialnie.Nim się obejrzałam już nie było.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasha · 12 lat temu
    Potrzebowałam duużo ciast i miałam dużo truskawek - widząc, że to ciasto jest na dużą blachę zaraz przystąpiłam do roboty czyli po północy :-) a teraz wcinamy gorące ciasto z soczystymi truskawkami i cudowną kruszonką. Dałam tylko 1 jajko i dwa żółtka bo więcej nie miałam i jest rewelacyjne - więc chyba nie trzeba się za bardzo przejmować ilością jaj, a raczej ich niemaniem ;-)Dziękuję serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doti · 12 lat temu
    jako stuprocentowa amatorka, zaskoczyłam sama siebie :) przepis rewelacyjny!! nie sądziłam, że ogarnę takie ciacho :) chapeau bas dla autorki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    Jaka piękna !!! Jaka apetyczna !!! Cud miód :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    i ma kruszonkę.. to najważniejsze:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    nie potrafię przestać patrzeć na te zdjęcia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    bardzo lubię drożdżowe cisto a jeszcze z truskawkami i kruszonka mniammm pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Pyszna drożdżówka, ja tez piekam z truskawkami i z kruszonką:) Pozdrawiam:)