Królewiec

84 Komentarzy
Królewiec

Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35 x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki)
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (= ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 80 g cukru (trochę mniej niż ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Dodatkowo:

  • ok. 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Poozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie. Chłodne ciasto wyciągam z formy chwytając za wystający papier do pieczenia).

3

  1. Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem budyniowy: Odlać niepełną szklankę mleka (niecałe 200 ml). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać trzepaczką mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając, jeszcze 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, aż masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
  2. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
  3. Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
  4. Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
  5. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na dobę lub dłużej.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Królewiec Królewiec Królewiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 miesięcy temu
    Czy można pominąć miód w cieście? Czy wtedy również placki zmiękną? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 miesięcy temu
    Witam, chciałam zapytać dlaczego polewa mi się rozwarstwiła i oddzieliło się masło. Co mam zrobić. a jutro otrzebuję tego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gucia · 11 miesięcy temu
    Ciasto rewelacyjne. Stefanka z tej strony również. Do biszkoptu dodałam od siebie pół łyżeczki cynamonu bo dobrze się komponuje z miodem i wyszło obłędnie. Biszkopt jeszcze tylko ścięłam odrobinę z wierzchu żeby go było łatwiej nasączyć mlekiem. Zrobiłam tak, bo trochę się obawiałam suchej gąbki wewnątrz ciasta, a tak stał się on jakby częścią nadzienia. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Zbyt mała ilość kremu budyniowego do tego królewca litr mleka byłoby ok.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 1 lat temu
      Ja zrobiłam z półtorej porcji ( czyli dałam 750 ml mleka). 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olem · 1 lat temu
      Zgadzam się z Panią, zdecydowanie budyn z litry mleka.... ciasto jest pycha...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 1 lat temu
    A jak sobie radzicie z tym że piekąc każdą warstwę są one mniejsze niż blaszka wyżej i później bokami wypływa masa budyniowa bo jest rzadka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 2 lat temu
    Najlepsze ciasto jakie piekłam, wszyscy zachwyceni. Dodatkowym plusem jest to, że im "starsze" tym lepsze więc spokojnie można upiec wcześniej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 2 lat temu
    Jaki cukier do ciasta miodowego?? Zwykły czy puder?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Najlepsze ciasto, rewelacyjny przepis, wszyscy się zachwycają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Witam, ciasto potrzebne jest na sobotę, czy jeżeli zrobię je w środę to nie nie będzie za wcześnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Moja babcia udoskonaliła królewicza, który stał się prawdziwym królewiczem. Na wierzch zamiast polewy posmarowane jest także masą budyniową, posypane orzechami włoskimi, rodzynkami, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, no i pokrojone w kostkę trzy rodzaje galaretki, czerwona, żółta i zielona. Smakuje rewelacyjnie😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita Wiktorczyk · 3 lat temu
    Czy biszkopt można nasączyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Królewiec zaliczony. Masa wyszła idealna polewa super, równoważy słodycz ciasta . Pyszne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola1995 · 3 lat temu
    Czg zamiast sody można proszek do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Przepyszne ciasto. Świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Jaki stosujecie przelicznik dla mąki: 3/4 szklanki mąki tortowej ile to jest gramów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 3 lat temu
    Masa oddzieliła mi się od masła. Musiałam wystudzić i potem się połączyło wszystko i jak wykładałam to masa była już letnia. Nie wiem czy teraz ciasto miodowe zmięknie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 2 lat temu
      Mi tak samo masa oddzieliła się od masła i polecam wtedy użyć blendera- zblendować ją, masa będzie wtedy idealnie gładka i jeszcze gorąca :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mpnika · 2 lat temu
      Ja zawsze przedkładam letnią, bo inaczej waży mi się masło. Zawsze na drugi dzień jest mięciutki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 3 lat temu
    Ile dni musi odstać? Miodowe wyszło dość twarde.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli przełożysz gorącą masą to wystarczy doba.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Diana · 3 lat temu
        A jeśli masa letnia była to zmięknie?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Musi zmięknąć. Masa jest wilgotna, ale możliwe, że będzie wymagało więcej czasu. Zwykłe miodowniki przekładane zimną masą budyniową miękną po ok. 3 dniach. Spokojnie, do świąt będzie miękki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 4 lat temu
    Najlepsze przepisy ! Robię tyle z nich i zawsze wychodzi najlepiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anetka · 4 lat temu
    Zrobilam juz ktoryś raz z kolej i jest super . Faktycznie masa jest za rzadka i ja ja troszku zmodyfikowalam. Ja rogrzewam mleko razem zmaslem . Potem mieszam maki w odlanym mleku i daje dwa zoltka . Gdy juz wymieszam wlewam cala ta mieszanke do gotujaceago mleka z maslem . Mieszam energicznie i wychodzi super. Ani za rzadki ani za gesty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Biszkopt z tego przepisu wychodzi 3 razy wyższy niż na zdjęciu. Przynajmniej mi taki wyszedł przy użyciu ciepłych jajek i bardzo mocnym ubiciu białek ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwia Zimna · 4 lat temu
      Mi również taki wyszedł :-) Ale przeciełam go na wiekszą połowe i jest super :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 3 lat temu
        ... Połowa zawsze jest równa 😁
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          JuLa · 3 lat temu
          Tylko z romantycznego punktu widzenia. Z fizycznego już nie😊