Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.
4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Dodatkowo:
ok. 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Poozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie. Chłodne ciasto wyciągam z formy chwytając za wystający papier do pieczenia).
Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem budyniowy: Odlać niepełną szklankę mleka (niecałe 200 ml). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać trzepaczką mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając, jeszcze 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, aż masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na dobę lub dłużej.
Też je robię ,przepis mam od mamy, dodaję jeszcze trochę cynamonu lub przyprawy do piernika i 2 łyżki miodu i mniej cukruJest pyszne takie świąteczne 🎄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
1 lat temu
Witam do tego ciasta chce zrobić krem z 1 litra mleka to reszta składników również podwajam. Czy masło też? 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Wszystko x 2.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
2 lat temu
Czy można pominąć miód w cieście? Czy wtedy również placki zmiękną?
Witam, chciałam zapytać dlaczego polewa mi się rozwarstwiła i oddzieliło się masło. Co mam zrobić. a jutro otrzebuję tego ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wojtek·
1 lat temu
Trzeba zagotować jeszcze raz ciągle mieszając i wtedy się wszystko połączy w jedną masę. Mialem ten sam problem. Powinno się masło zagotować z mlekiem i powolniej dolać zimne mleko z proszkami. To jest błąd w tym przepisie! Powodzenia!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Nie ma błędu w przepisie. Nigdy nic nie gotuję. Proszę zobaczyć, tu jest przepis na samą polewę i bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Masło musi być prawdziwe i nic się nie powinno rozdzielić. Robię od lat: https://domowe-wypieki.pl/sosy-polewy/882-polewa-czekoladowa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
4 miesięcy temu
Nie można doprowadzić do gotowania polewy ponieważ wtedy się rozwarstwi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gucia·
2 lat temu
Ciasto rewelacyjne. Stefanka z tej strony również. Do biszkoptu dodałam od siebie pół łyżeczki cynamonu bo dobrze się komponuje z miodem i wyszło obłędnie. Biszkopt jeszcze tylko ścięłam odrobinę z wierzchu żeby go było łatwiej nasączyć mlekiem. Zrobiłam tak, bo trochę się obawiałam suchej gąbki wewnątrz ciasta, a tak stał się on jakby częścią nadzienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
2 lat temu
Zbyt mała ilość kremu budyniowego do tego królewca litr mleka byłoby ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
2 lat temu
Ja zrobiłam z półtorej porcji ( czyli dałam 750 ml mleka).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olem·
2 lat temu
Zgadzam się z Panią, zdecydowanie budyn z litry mleka.... ciasto jest pycha...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
2 lat temu
A jak sobie radzicie z tym że piekąc każdą warstwę są one mniejsze niż blaszka wyżej i później bokami wypływa masa budyniowa bo jest rzadka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioleta·
3 lat temu
Najlepsze ciasto jakie piekłam, wszyscy zachwyceni. Dodatkowym plusem jest to, że im "starsze" tym lepsze więc spokojnie można upiec wcześniej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana·
4 lat temu
Jaki cukier do ciasta miodowego?? Zwykły czy puder?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Zwykły, najlepiej drobnoziarnisty do wypieków.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
4 lat temu
Najlepsze ciasto, rewelacyjny przepis, wszyscy się zachwycają :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
4 lat temu
Witam, ciasto potrzebne jest na sobotę, czy jeżeli zrobię je w środę to nie nie będzie za wcześnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Może tak być ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Z mojego doświadczenia czym więcej ja dni tym pyszniejszy i miekki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Moja babcia udoskonaliła królewicza, który stał się prawdziwym królewiczem. Na wierzch zamiast polewy posmarowane jest także masą budyniową, posypane orzechami włoskimi, rodzynkami, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, no i pokrojone w kostkę trzy rodzaje galaretki, czerwona, żółta i zielona. Smakuje rewelacyjnie😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita Wiktorczyk·
4 lat temu
Czy biszkopt można nasączyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz, ale nie widzę potrzeby :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
5 lat temu
Królewiec zaliczony. Masa wyszła idealna polewa super, równoważy słodycz ciasta . Pyszne ciasto.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola1995·
5 lat temu
Czg zamiast sody można proszek do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Przepyszne ciasto. Świetny przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
5 lat temu
Jaki stosujecie przelicznik dla mąki: 3/4 szklanki mąki tortowej ile to jest gramów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
1 szklanka o pojemności 250 ml = 150 gram mąki pszennej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana·
5 lat temu
Masa oddzieliła mi się od masła. Musiałam wystudzić i potem się połączyło wszystko i jak wykładałam to masa była już letnia. Nie wiem czy teraz ciasto miodowe zmięknie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
4 lat temu
Mi tak samo masa oddzieliła się od masła i polecam wtedy użyć blendera- zblendować ją, masa będzie wtedy idealnie gładka i jeszcze gorąca :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mpnika·
3 lat temu
Ja zawsze przedkładam letnią, bo inaczej waży mi się masło. Zawsze na drugi dzień jest mięciutki