Królewiec

89 Komentarzy
Królewiec

Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35 x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki)
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (= ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 80 g cukru (trochę mniej niż ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Dodatkowo:

  • ok. 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Poozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie. Chłodne ciasto wyciągam z formy chwytając za wystający papier do pieczenia).

3

  1. Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem budyniowy: Odlać niepełną szklankę mleka (niecałe 200 ml). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać trzepaczką mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając, jeszcze 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, aż masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
  2. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
  3. Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
  4. Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
  5. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na dobę lub dłużej.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Królewiec Królewiec Królewiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anetka · 4 lat temu
    Zrobilam juz ktoryś raz z kolej i jest super . Faktycznie masa jest za rzadka i ja ja troszku zmodyfikowalam. Ja rogrzewam mleko razem zmaslem . Potem mieszam maki w odlanym mleku i daje dwa zoltka . Gdy juz wymieszam wlewam cala ta mieszanke do gotujaceago mleka z maslem . Mieszam energicznie i wychodzi super. Ani za rzadki ani za gesty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Biszkopt z tego przepisu wychodzi 3 razy wyższy niż na zdjęciu. Przynajmniej mi taki wyszedł przy użyciu ciepłych jajek i bardzo mocnym ubiciu białek ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwia Zimna · 4 lat temu
      Mi również taki wyszedł :-) Ale przeciełam go na wiekszą połowe i jest super :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 4 lat temu
        ... Połowa zawsze jest równa 😁
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          JuLa · 4 lat temu
          Tylko z romantycznego punktu widzenia. Z fizycznego już nie😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 5 lat temu
    Krem sie totalnie wylewa, choc spedzil w lodowce dwa dni?. Jestem rozczarowana, bo trzymalam sie receptury.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ada · 4 lat temu
      A mi wyszedł gęstszy i musialam go rozcięczać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martha · 5 lat temu
    Właśnie skończyłam robić tylko zamiast orzechów użyłam płatków migdałów. Mam nadzieję, że będzie pyszne. :$
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Ciasto wyszło bardzo dobre i bardzo słodkie, jak dla mnie za dużo tego cukru następnym razem dodam mniej i myślę że będzie idealnie. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 5 lat temu
    Dziękuję za ten przepis,robię Królewca tylko wedlug podanego tutaj i zawsze się udaje :) jeśli ktoś ma uczulenie na miód to można zamiast niego dodać do placka kruchego syrop klonowy. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala ;) · 5 lat temu
    Robiłam wczoraj ! Pięknie wszystko wyszło, a ciasto pyszne i mięciutkie jak poleżało w nocy w lodówce!
    Świetny przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 6 lat temu
    Super ciasto, za każdym razem wychodzi dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Upiekłam w końcu to ciasto i jest super.Identyczne w smaku jak te które przez wiele lat było zamawiane na święta w cukierniach.Na pewno będzie tradycją na świątecznym stole i przy innych okazjach.Dziękuję za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Przepyszne a za razem łatwe ciasto które na świątecznym stole pięknie się prezentuje (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    Przymierzam się do tego placka ale proszę o wiadomość czy on jest na dużą blachę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Czy moge zastapic make ziemniaczanq kukurydziana ? Ma takie same wlasciwosci zageszczajace ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie, możesz użyć skrobi kukurydzianej, ale nie mąki. Proszę tego nie mylić. Skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną można stosować zamiennie, natomiast mąka kukurydziana się tutaj nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pieg · 6 lat temu
    Świetny przepis! Ciasto wyśmienite;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 7 lat temu
    Witam,
    Czy to ciasto da się przerobić na tort? Jeśli tak to jak? Jakie proporcje?
    A tort tylko z biszkoptów przekładanych masą budyniową też wyjdzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      1. Możesz zrobić ciasto również w fomie tortu. Proporcje będą zależeć od wielkości tortownicy. W menu po lewej stronie jest "Przelicznik form do pieczenia". Proszę z niego skorzystać.
      2. Tak, wyjdzie. Można jak najbardziej biszkopt przełożyć masą budyniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 8 lat temu
    Pyszne!!! , ale tak naprawdę najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy się kończy :) Dlatego warto je zrobić trochę wcześniej .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 9 lat temu
    Wczoraj go zrobiłam moje dziecko jak jest wymagające to mówi ze to jest najlepsze na świecie:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 9 lat temu
    ciasto jest bardzo smaczne, ja masę robię w taki sposób, że w mleku rozpuszczam margarynę i dopiero wlewam mąkę rozpuszczoną w mleku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 10 lat temu
    Uwielbiam ten przepis i ciasto ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 10 lat temu
    właśnie skączyłam:)budyń zrobił mi się grutkowaty więc pociągłam blederem,troche się wylewało ale to nic nie szkodz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    Ciasto pyszne ale masa za bardzo rozlewająca sie dodajcie łyżkę więcej maki ziemniaczanej i wtedy nie będzie sie wylewać . Ciasto rewelka pozdrawia