Polewa czekoladowa

237 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy""Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Te proporcje starcza na dużą blasze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Bardzo smaczna i przede wszystkim gęsta. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martin · 6 lat temu
    Ja proponuję zamiast cukru pudru, zwykły cukier i zagrzać wszystko razem w rondlu. Tak, jak robi się murzynka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 6 lat temu
    Najlepsze wychodzi z kakao DecoMorreno :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Super przepis, polewa wyszła idealna. Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jonbonaj · 6 lat temu
    Idealna, pyszna i błyszcząca (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 6 lat temu
    Super.pietwszy raz udala mi sie polewa.jest super.swiecaca.dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 6 lat temu
    Prosta, pyszna i zawsze się udaje ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata Kamińska · 6 lat temu
    Rewelacja polewa bajeczna dałam 3 łyżki wiejskiej śmietanki i 60 gr cukru zwykłego i tez wyszła. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Polewa super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 6 lat temu
    Dodałam mniejszej ilosci kakao 30g wyszła idealna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zygmunt Mrozek · 7 lat temu
    :D Dziękuję, nic się nie rozwarstwiło, jestem kompletnym ignorantem ale udało się :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta Gunia · 7 lat temu
    Mi tez sie rozwarstwiła . Myśle ze to wina za dużej ilości kakao. Dzięki Ani uratowałam polewę żółtkiem dziękuje :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 4 lat temu
      Przed chwilą wypróbowałam i też mi się rozwarstwiła, ale dodałam gorącego mleka i wszystko wróciło do normy. POLECAM, polewa jest naprawdę świetna. Dziękuję autorce za przepis, który na pewno wprowadzę na stałe. Pewnie też spróbuję pokombinować tak jak tu czytam w komentarzach zmniejszyć ilość cukru do 100g, albo też z miodem bo mam duży zapas;-) , a także zmieszać masło z olejem kokosowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Czy polewa nada sie do domowych batonów? Przygotowałam batoniki z kaszy jaglanej z kokosem. Chciałam je oblac czekolada, uda sie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Do batonów użyłabym raczej czekolady lub kuwertury. Ta polewa nie twardnieje mocno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Rozwarstwiała się, dodałam żółtko i jest super.