Polewa czekoladowa

232 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy""Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 miesięcy temu
    Polewa idealna.! Zamiast mleka dodałam 4 łyżki wrzątku.  Wyszło pycha! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 8 miesięcy temu
    Bardzo smaczna, polałam nią pieguska.Dałam trochę mniej cukru i też pychotka.Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 9 miesięcy temu
    Najlepsza polewa jaką robiłam dziękuję 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ludmila · 10 miesięcy temu
    zrobilam pierwszy raz , jest doskonala😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lili · 11 miesięcy temu
    czy ta polewa zastyga czy cały czas jest miękka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ej · 1 lat temu
    Polewa gęsta, błyszcząca, jest pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta Błaszczyk · 1 lat temu
    zrobiłam z połowy składników, bo na babkę wystarczy, ciut więcej mleka bo gęsta wszystko super pychotka😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Rewelacja. Nigdy nie miałam lepszej polewy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Molek · 1 lat temu
    Fajny przepis, ale nie ma wszystkich detali dla laika. Mi się zaważyło bo do gorącego masła dodałem kakao i zapałem zimnym mlekiem z lodówki. Po rozpuszczeniu masła, należy odstawić rondel z palnika aby lekko ostudzić następnie dodać kakao i mleko mieszając. Jak się pojawią grudki nie przejmował się dodać cukier puder i mieszać mieszać mieszać. Mlekiem można rozrzedzić do pożądanej gęstości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 1 lat temu
    Polewa super, jeszcze nigdy mi taka rewelacyjna nie wyszła 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 lat temu
    Polewa bardzo dobraKonsystencja i smak jak od mojej mamy 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Najlepsza jaką robiłam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Najlepsza  🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Najpyszniejsza polewą, jaką dotad robiłam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Bardzo dobry, prosty przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona z NY · 1 lat temu
    Cudowna , najlepsza jakakiedykwiek zrobiłam 🥰